Akné a jeho příčiny
Ke vzniku nebo zhoršení akné vedou dva hlavní faktory. Jedním z nich je nadměrná tvorba keratinu, který je stavební bílkovinou vnější vrstvy kůže. Druhým faktorem je zvýšená produkce tukové vrstvy, kterou je pokryta pokožka. Pokud dochází ke společné nadměrné tvorbě keratinu a tuku, tak se ucpávají kožní póry, ve kterých se pak množí bakterie. Tyto bakterie se živí nadměrným množstvím kožního tuku a mají tedy dostatek energie pro své přemnožení, což vede ke vzniku zánětu v podobě červeného pupínku. Při vzniku akné hraje nepochybně svoji roli genetika. Někteří jedinci jsou zřejmě náchylnější k nadměrné produkci keratinu a podkožního tuku, což vede k zanícení pórů a může přispět ke vzniku akné. Strava bohatá na nežádoucí hormony může stav zhoršit tím, že aktivuje tyto geny a spustí se pak nadměrná produkce tuku a keratinu, což vede ke vzniku akné. Hlavním zdrojem nežádoucích hormonů je industriálně produkované maso, které se krmí směsmi s růstovými hormony.
Akné a strava
Strava a akné spolu souvisí, což dokazují poznatky z nerozvinutých zemí, kde se jí méně a převládá přirozená strava. V těchto nerozvinutých zemích akné prakticky vůbec neexistuje. Naproti tomu v zemích západní civilizace, se akné objevuje jako významná kožní nemoc. Zajímavá je také studie o Eskymácích, kteří byli ve svém přirozeném prostředí podrobení analýze na přítomnost akné s negativním výsledkem, akné u nich nebylo. Jakmile, ale tito zkušební Eskymáci přešli na moderní stravu západní civilizace, tak se u nich objevily na kůži červené pupínky.
Další studie, která dokládá souvislost stravy s výskytem akné, je studie doktora Lorena Cordaina ze Státní univerzity v Coloradu. Doktor Cordain sledoval dvě nezápadní civilizace, civilizaci Kitavana z ostrovů Papua Nová Guinea a kmen lovců z Paraguaje. Z 1200 Kitavanů a 115 lovců z Paraguaje ani jeden netrpěl akné. Hlavní složkou jejich stravy byly hlízy, ovoce, ryby, kokos a místní divoce rostoucí plodiny. Prakticky by se dalo říci, že stravou těchto lidí bylo vše, co si ulovili, utrhli, sesbírali nebo vylovili z vody. Přesně taková skladba stravy u těchto lidí vylučovala vznik akné. Do našich zeměpisných podmínek by se to dalo převést prostřednictvím těchto potravin: losos, hovězí svíčková, jahody, ořechy a kořenová zelenina. Toto by měli být hlavní potravinoví pomocníci v boji proti akné. Doktor Cordain své závěry opírá o domněnku, že za vznikem akné stojí potraviny, které přímo zvyšují hladinu inzulínu v krvi, což jsou rychlé cukry (glukóza, fruktóza, sacharóza), tyto potraviny se také označují, jako potraviny s vysokým glykemickým indexem. Inzulín totiž podněcuje tvorbu hormonu IGF-1, což je inzulínový růstový faktor. Inzulínový růstový faktor se využívá například v kulturistice, kde podporuje svalový růst. Inzulínový růstový faktor ovšem podporuje růst ve všech typech tkání, včetně folikulů. Ve folikulech pak dochází k nadměrné tvorbě tuku a keratinu, což vede ke vzniku akné. Dále se inzulín a inzulínový růstový faktor projevuje také ve vaječnících a ve varlatech, kde podporuje tvorbu testosteronu u mužů i u žen. Vyšší hladina testosteronu pak znamená více nepříjemného odpadního metabolitu DHT, což je největší přítel s akné. Strava, ve které je minimálně 45% bílkovin, snižuje přeměnu testosteronu na jeho přímého potomka – metabolit DHT, který při vzniku akné hraje hlavní roli.
Další studie, která zkoumala vliv mléka na adolescenty, odhalila souvislost mezi mlékem a vznikem akné u dospívajících osob. Přičemž nezáleželo na tom, zdali mléko bylo odtučněné nebo plnotučné. Přítomnost hormonů a bioaktivních molekul z mléka pravděpodobně zhoršuje stav akné.
Také strava bohatá na přírodní antioxidanty pomáhá na akné. Strava bohatá na potraviny rostlinného původu zajišťuje obrovské množství antioxidantů a přírodních protizánětlivých látek. Čerstvé potraviny a průmyslově nezpracované jídlo má vysoký obsah vlákniny, málo cukru a nezvyšuje tolik hladinu inzulínu v krvi, která způsobuje akné. Kvalitní maso volně se pasoucích zvířat rozhodně v boji proti akné také prospěje, neboť ušetří strávníky od nálože růstových hormonů.
Nelze úplně tak tvrdit, že za všechno akné může jen špatná strava, ale je třeba respektovat poznatky vědeckých studií, které to dokládají. Vždy budou existovat nějací lidé, kteří se budou cpát všemožným sajrajtem a nikdy akné nepoznají a naproti tomu budou vždy existovat nějací lidé, kteří se stravují střídmě a akné je trápí neustále. Dieta na akné nezabere na každého, ale velké většině pomůže se akné zbavit.
Pokud nejste vášnivými dietáři a hledáte jen způsob, jak ztlumit projevy akné, tak by se obecně dalo říci, že stačí u naší běžné stravy snížit procento rafinovaných cukrů a ani není třeba je nijak nahrazovat bílkovinami. Nejdůležitější věc, o kterou v tomto článku jde, zdůvodnit nutnost omezení rafinovaných cukrů, které způsobují po snědení prudké zvýšení inzulínu a tím vznik akné a také osvětlit, že průmyslově zpracované potraviny, různé polotovary, uzeniny jsou plné hormonů a potravinových aditiv, které způsobují po snědení hormonální nerovnováhu. Hormonální nerovnováha pak může stav akné výrazně zhoršit a v některých případech i způsobit.
Dieta na akné recept
Co se při dietě na akné nesmí (výše je popsáno proč):
- žádné obilniny,
- žádné mléčné produkty,
- žádné fazole,
- žádná sója.
Co pomáhá na akné (výše je popsáno proč):
- potraviny bohaté na bílkoviny, například ryby, maso ze zvířat krmených trávou,
- zelenina,
- ovoce zejména bobule,
- ořechy,
- omega-3 mastné kyseliny, esenciální mastné kyseliny nebo rybí tuk 2 gramy denně,
- výtažek ze Serenoa repens (jihoamerický typ palmy) 320 mg,
- zinek 3 krát denně 30 mg, což se pak do měsíce sníží na udržovací dávku jen jednou krát denně 30 mg,
- GLA – kyseliny linolová 320 mg, která je přírodně obsažená nejvíce v oleji ze slunečnice anebo v oleji ze světlice barvířské.
Zevní léčba akné k potírání:
- tea tree olej, který funguje protizánětlivě (antiseptikum),
- kyselina azelaová, což je nonandiová kyselina se vzorcem COOH(CH2)7COOH, která také působí výrazně protizánětlivě.
Autor: © Mgr. Marie Svobodová