Bezlepková dieta

Napsala Mgr. Jitka Konášová

Vydáno , aktualizováno

Zažívání

Bezlepková dieta se do povědomí lidí dostala nejen díky známým osobnostem, které ji drží, aby si udrželi perfektní postavu. K rozšíření povědomí o ní přispělo i to, že se na veřejnosti začala řešit více nemoc zvaná celiakie, na níž je jediným lékem právě bezlepková dieta. V současnosti se odhaduje počet lidí s celiakií na 40 – 50 000, z toho je jen asi 15 % léčených. U ostatních osob nemoc nebyla diagnostikována.


Obsah článku

Bezlepková dieta

Jedním z  důvodů dodržování bezlepkové diety, může být onemocnění celiakií. Toto onemocnění je známé pod spoustou jiných názvů, například celiakální sprue, glutenová enteropatie, primární malabsorpční syndrom. Jedná se o nesnášenlivost lepku (nejedná se ale o alergii na lepek). Celeakie je chronickým onemocněním sliznice tenkého střeva, což způsobuje právě nesnášenlivost lepku. Lepek (jinak zvaný gluten) je směs bílkovin, která se  nachází v pšenici, žitu, ječmeni a v ovsu. Při bezlepkové dietě je třeba nejen vyloučit z jídelníčku všechny tyto obilniny, ale zároveň si i hlídat přísady potravin, protože u  některých potravin se lepek používá jako emulgátor a nositel aromatických látek. Pokud člověk trpící tímto onemocněním konzumuje potraviny vyrobené z těchto obilnin, vzniká v jeho tenkém střevě zánět sliznice. Tento zánět způsobuje, že jsou živiny velmi těžko vstřebávány a zůstávají nestrávené ve  střevě. Člověka trpícího tímto onemocněním trápí úbytek váhy, průjmy, pocity dávení, nechutenství, únava a u některých lidí i cukrovka. U dětí může být symptomem i porucha růstu. Pokud by se celeakie neléčila, může způsobit rakovinu střeva i  rakovinu lymfatických žláz. Toto onemocnění je částečně dáno geneticky a nelze se z něj v současnosti vyléčit. Ale při  dodržování bezlepkové diety vymizí příznaky této nemoci. Vyšetření ke zjištění, zda člověk trpí celiakií, se provádí zjišťováním množství protilátek tkáňové transglutaminázy v  krvi a rozborem bioptického vzorku z lačníku. Lidé obvykle zjistí, že touto nemocí trpí, až když se u nich objeví některý ze symptomů a oni to začnou řešit, ve společnosti je jinak mnoho lidí, kteří trpí touto chorobou, ale neví o tom.

Při  bezlepkové dietě jde tedy o to vyloučit z konzumace všechny potraviny, které obsahují lepek. Osoby, které drží bezlepkovou dietu, tedy nekonzumují potraviny, jež běžně obsahují lepek, ale nahrazují je bezlepkovými potravinami.

Co jíst při bezlepkové dietě

Je potřeba si uvědomit, že bezlepková dieta není úplně dieta, při jejím dodržování je důležité spíše co jíte, než kolik toho jíte. Tím, že lidé držící tuto dietu nemohou konzumovat některé potraviny, které jsou zdrojem bílkovin, je musí logicky nahradit za  jiné zdroje.

  • bezlepkové potraviny

Při  bezlepkové dietě je vhodné konzumovat mléko, tvrdé sýry, smetanu, maso, vnitřnosti (např. játra, ledviny), vejce, ovoce, zeleninu, rýži, kukuřici, sóju, laskavec, pohanku, tuky, cukry, med, kávu, čaj, kakao a potraviny vyrobené z těchto produktů.

  • zakázané potraviny

Při  bezlepkové dietě je třeba se vyhnout všem potravinám, které obsahují lepek, například běžné pečivo, těstoviny, strouhanka, knedlíky, jíšky, omáčky, salámy, šunky, sekané, dochucovadla, kečupy, majonézy, dresinky, sójová omáčka, pudinky, zmrzliny, kypřící prášky, cornflakes, ovesné vločky, kroupy, krupice, seitan (rostlinné maso), a potravinám, které obsahují pšeničný škrob, který je přidáván do cukrovinek a  zákusků. Vždy je potřeba si přečíst složení výrobků, protože lepek se objevuje i v potravinách, kde by jej nikdo nečekal, například v jogurtech, sojových řezech, v rýži v  čokoládě, lipu, a podobně. Složení není potřeba sledovat jen u výrobků, které jsou jasně označené jako bezlepkové buď nápisem, nebo symbolem přeškrtnutého klasu. Je třeba si uvědomit, že pokud trpíte celiakií, neznamená to, že přijdete o těstoviny a pečivo, naopak pro celiaky existují bezlepkové varianty. Je pravda, že bezlepkové varianty jsou o něco dražší, ale do budoucna se předpokládá, že se cena těchto potravin srovná s potravinami obsahující lepek. Dnes už se bezlepkové potraviny dají najít nejen v obchodech se zdravou výživou, ale už i v některých supermarketech.

U bezlepkové diety je třeba vždy zvážit i konzumaci alkoholu, například některé zdroje řadí k zakázaným potravinám i pivo. Dokonce i pivo označené jako bezlepkové totiž obsahuje lepek, jen je v něm jeho obsah snížen na minimální hranici. Celkově ale platí, že obsah lepku v běžných pivech není vysoký. Některé starší zdroje uvádí, že se lepek objevuje i ve vodce a whisky, ale novější zdroje tato tvrzení vyvrací.

Je bezlepková dieta na hubnutí?

Mnoho slavných osobností v současnosti drží bezlepkovou dietu, aby si udržely štíhlou postavu. Osobnosti jako Gwyneth Paltrow, Scarlett Johansson, Lady Gaga, Miley Cyrus, Victoria Beckham, Ryan Phillipe tuto dietu doporučují. Ve svém názoru se ale neshodnou s  nutričními specialisty, kteří bezlepkovou dietu doporučují jen nemocným lidem, protože v okamžiku, kdy zdravý člověk vysadí všechny potraviny obsahující lepek, připravuje se o vlákninu a  některé vitamíny a minerální látky, které pro své tělo potřebuje. Nedostatek těchto látek u něj pak může vyvolat únavu, podrážděnost a nesoustředěnost. Odborníci doporučují zdravým jedincům, kteří by tuto dietu chtěli vyzkoušet, nejprve se poradit s lékařem a ze zásad bezlepkové diety si vybrat ty, které člověku neuškodí. Jedná se o vynechání potravin, v  nichž je základem mouka (pečivo, těstoviny, koláče, buchty, dorty, sušenky, oplatky, čokolády ale i uzeniny). Toto stravování je pak prospěšné, pokud se chcete zbavit tuku na břiše, kam se  lepek zejména ukládá.

Bezlepková dieta - jídelníček

Jídelníček při bezlepkové dietě by měl být vyvážený, měl by se vyhnout potravinám obsahujícím lepek a zároveň nahradit chybějící vitamíny.

Snídaně

Ke  snídani při bezlepkové dietě je vhodný ovocný (bylinkový) čaj, müsli (bezlepkové) či pečivo (bezlepkové) s pomazánkou (například rybí, mrkvová, vajíčková), s máslem, kvalitní šunkou, taveným sýrem, slaný pohankový koláč, jáhly s  ovocem, vločky s ovocem a medem.

Svačina

Denní dávka vitamínu se v jídelníčku dá splnit vhodnou ovocnou (zeleninovou) svačinou: například banán, meloun, blumy, broskve, jablka, mrkvový salát, citrusy.

Oběd

Správný oběd se skládá ze dvou chodů: z polévky a hlavního jídla. Polévka může být jakákoliv, důležité je, aby nebyla zahuštěná moukou, vhodná je například polévka hrášková, gulášová, kmínová s vejci, hovězí vývar s bezlepkovými těstovinami, zeleninová, koprová, celerová. Jako hlavní jídlo je vhodné například pečené kuře s dušenou rýží, bezlepkové jahodové knedlíky, plněné papriky sójovým masem, rajská omáčka a  bezlepkové těstoviny, španělský ptáček a dušenou rýží, grilovaný pstruh s bramborovou kaší, pečený králík s dušeným zelím a bramborovým knedlíkem, čočka s vejcem, ryba s bramborem a zelenými fazolkami, rýže s kuřecím masem a žampiony.

Svačina

Odpolední svačina může být nápaditější, k pití je vhodné mléko/mléko, k jídlo například: perník, knockebrot, jogurt s ovocem, bezlepkový croissant, šlehaný tvarohem, jáhlový nákyp s  meruňkami, pohankové palačinky s ovocem.

Večeře

I večeře může být velmi pestrá: zapečené brambory se špenátem a sýrem, kuřecí nudličky s cuketou a těstovinami, pohankový chléb s tvarohovou pomazánkou, jáhlová kaše s jablky a skořicí, lasagne s mletým masem, pohankové rizoto se žampiony, zapečené toasty se šunkou, žampiony plněné nivou, bezlepkové těstoviny s  dýní a žampiony, zelenina s kozím sýrem, zapečený fenykl.

Recepty pro bezlepkovou dietu

BEZLEPKOVÝ CHLÉB

Ingredience

500 g mouky (kukuřičná, rýžová, pohanková, kombinace těchto druhů)

250 ml vody

200 ml mléka

1 lžička soli

3 lžíce oleje

2 lžíce octa

1 lžíce cukru

1 a ½ sáčku sušeného droždí

1 hrst chia semínek

1 lžička chlebového koření

Postup

Do  nádoby nalijte vlažnou vodu a mléko, přidejte sušené droždí, cukr, sůl, ocet, olej, mouku a chlebové koření. Směs řádně promíchejte, pokud je příliš hustá, přidejte ještě trochu vody. Po zamíchání surovin vytvarujte bochník a posypte ho chia semínky. Chleba se peče v troubě asi 45 minut při teplotě 220 °C.

MRKVOVÉ MUFFINY

Ingredience

½ hrnku jablečného pyré

½ hrnku oleje

3 lžíce rozmixovaného lněného semínka

8 lžic vod

1 a ½ hrnku mouky (rýžová, kukuřičná, pohanková)

½ hrnku kokosu

½ hrnku třtinového cukru

1 lžička prášku do pečiva z vinného kamene

1 lžička skořice

Muškátový oříšek

Sušený mletý zázvor

Sůl

3 hrnky nastrouhané mrkve

Postup

V jedné nádobě si smícháte jablečné pyré, olej, lněné semínko a  vodu. V druhé nádobě smícháte mouku, kokos, třtinový cukr, prášek do pečiva, skořici, špetku muškátového oříšku, sušeného mletého zázvoru a soli s nastrouhanou mrkví. Obě směsi smícháme a naplníme tím muffinové košíčky. Košíčky se neplní celé, asi jen do dvou třetin. Muffiny se pečou při  teplotě 170 °C asi půl hodiny.

RÝŽOVÉ VLOČKY S OVOCEM

Ingredience

200 g rýžových vloček

700 ml mléka

Špetka soli

1  vanilkový cukr

Ovoce (jahody, jablka, hrušky, atd.)

Postup

Vločky se  společně s mlékem a špetkou soli přivedou k varu. Do  této směsi se přidá cukr a může se přidat nakrájené/rozdrcené ovoce. Ovoce se může dát i závěrem na uvařenou kaši.

ZELENINA S KOZÍM SÝREM

Ingredience

Libovolné množství oblíbené zeleniny

Olivový olej

1 cibule

1  stroužek česneku

Pepř

Sůl

Bazalka

Kozí sýr

Postup

Oloupeme si a na kostičky nakrájíme cibuli, k tomu se nakrájí na slabé plátky česnek. Cibule a česnek se na pánvi zpění na olivovém oleji. Přidá se zelenina a dusí se doměkka. Zelenina se ochutí pepřem, solí a bazalkou. Na závěr se zelenina posype kozím sýrem.

RÝŽE S KUŘECÍM MASEM A ŽAMPIONY

Ingredience

1  balíček rýže

1 kuřecí prso

1 cibule

Žampiony

Sůl

Pepř

Olivový olej

Voda

Citrónová šťáva

Petržel

Postup

Rýže se  uvaří podle návodu. Kuřecí maso se omyje a nakrájí. Kousky kuřecího masa se osolí, opepří a na olivovém oleji se osmahnou. K masu se přidá nakrájená cibule a žampiony. Vše se  osmahne a pak zalije vodou a dusí se. Maso se pak dochutí solí, pepřem, citronovou šťávou a podle chuti i případně petrželí.

POHANKOVÉ PALAČINKY S OVOCEM

Ingredience

2 hrnky pohankové mouky

500 ml mléka

1 vejce

Sůl

Třtinový cukr

Tvaroh

Ovoce

Postup

Do  zahřátého mléka se přidá vejce, mouka, trocha soli a třtinového cukru. Vytvoří se směs, která se nalévá na pánev. Osmahnou se  palačinky, které se pak potřou tvarohem (může být oslazený) a  ozdobí ovocem podle chuti (banán, jahody, borůvky, maliny, atd.).

ZAPEČENÝ FENYKL S RAJČATY A PARMEZÁNEM

Ingredience

Fenykl

Rajčata

Pórek

Česnek

Parmezán

Olivový olej

Pepř

Tymián

Sůl

Postup

Nejprve se  fenykl omyje, odstraní se jeho svrchní listy a odkrojí se stopka. Pak se teprve fenykl nakrájí na plátky, které se orestují na  olivovém oleji. Orestované plátky se vloží do nádoby na  zapékání, na ně se pokládají kousky rajčat, pórku a česnek. Vše se opepří, osolí, přidá se tymián a vše se ještě na  závěr důkladně posype parmezánem. Pokrm se peče v troubě asi 15 minut na 200 °C.

SLANÝ POHANKOVÝ KOLÁČ

Ingredience

1  hrnek pohankové mouky

1  hrnek kukuřičné mouky

2  vejce

½ hrnku oleje

1  hrnek vody

1  kypřící prášek do pečiva bez fosfátů

1  lžička soli

Zelenina

Oregano

Bazalka

Postup

Všechny ingredience se smíchají a vytvoří se těsto, které se vloží na  plech a rozprostře se po něm. Na těsto se vkládá nakrájená zelenina podle chuti (rajčata, cuketa, olivy, cibule a další). Vše se dochutí oreganem a bazalkou. Poté se plech vloží do trouby a  peče se asi 15 minut na 200 °C.

JÁHLOVÝ NÁKYP S OVOCEM

Ingredience

1  hrnek jáhel

Voda

Ovoce

Rozinky

Ořechy

Skořice

Třtinový cukr

Postup

Nejprve je třeba jáhly důkladně promýt a třikrát spařit. Poté se  vaří asi půl hodiny. Na vymazaný plech se dá část jáhel, na  ni se pokládají plátky ovoce, ořechy a rozinky. Celé se to posype skořicí a zbytkem jáhel. Nákyp se peče asi půl hodiny při teplotě 200 °C.

CANDÁT SE ŠŤOUCHANÝMI BRAMBORY A ZELENÝMI FAZOLKAMI

Ingredience

Filet z candáta

Brambory

Zelené fazolky

Rozmarýn

Oregano

Petržel

Pažitka

Olivový olej

Máslo

Citrón

Sůl

Postup

Filety z candáta se omyjí, osuší, pak se osolí. Připraví se pánev s olivovým olejem, na kterém se filety osmaží s rozmarýnem a oreganem. Mezitím se uvaří brambory, scedí se a rozmačkají. Do brambor se přidá trocha másla, cibulky, petrželky a pažitky. Zelené fazolky se připraví na páře. Na závěr se ryba pokape citrónem.

TĚSTOVINY S DÝNÍ A ŽAMPIONY

Ingredience

Bezlepkové těstoviny

Žampiony

Malá dýně

Olivový olej

Zelenina

Jarní cibulka

Česnek

Sůl

Pepř

Špenát

Nastrouhaný parmezán

Postup

Těstoviny se povaří podle informací na jejich obalu. Žampiony a dýně se  nakrájí na kousky. Na olivovém oleji se osmahnou kousky zeleniny s jarní cibulkou a česnekem. Žampiony a dýni se přidají k zelenině. Směs se osolí, opepří a přidá se špenát. Chvíli se směs podusí. Nakonec se těstoviny promíchají se  zeleninovou směsí, dochutí se a přidá se parmezán.

KREKRY

Ingredience

85  g bezlepkové mouky

15  g kukuřičné mouky

25  g másla

30  ml smetany

½ vejce

10  g cukru

2,5  g soli

2  g kypřícího prášku

10  g máku

Postup

Všechny ingredience se smíchají a vytvoří se těsto, až na mák, který  se nechá na posypání. Těsto zabalené v potravinářské fólii se nechá asi hodinu uležet. Poté se z těsta vyválí placka a z ní se vykrájí tvary krekrů. Krekry se posypou mákem a solí. Pečou se asi 20 minut při teplotě 170 °C.

BEZLEPKOVÁ VEKA

Ingredience

250 ml bílého jogurtu

450 ml mléka

3 lžíce oleje

1 lžíce cukru

450 g bezlepkové mouky

1 a ½ lžičky soli

1 a ½ balíčku sušeného droždí

Postup

K pečení této veky je vhodné použít pekárnu. Do pečící nádoby se  nalije mléko, jogurt a olej, přidá se cukr, sůl a bezlepková mouka. Nakonec se přidá sušené droždí. V pekárně se pak zvolí program na pečení bezlepkového chleba.

CUKETOVÉ LASAGNE

Ingredience

1 cuketa

2 lilky

3  rajčata

4 vejce

½ kg mletého masa

150 ml smetany

Bezlepková strouhanka

200 ml bílého jogurty

3 lžičky kukuřičného škrobu

Tymián

Sůl

Pepř

2  stroužky česneku

4  brambory

Máslo

Postup

Cuketu a  lilky je potřeba nakrájet na tenké plátky. Brambory se musí oloupat a uvařit. Mleté maso se dochutí solí, pepřem, česnekem, tymiánem a dvěma vajíčky. Do zapékacího pekáčku se nejprve naskládají plátky uvařených brambor, přidá se vrstva ochuceného mletého masa, po ní vrstva nakrájené cukety a lilků a plátky rajčat, takto se vrstvy budou střídat. Nakonec se  přelijí smetanou. Pokrm se peče zhruba půl hodiny při teplotě 180 °C. Potom se ještě přeleje směsí jogurtu s vejci a  kukuřičným škrobem a v troubě se dopeče.

BEZLEPKOVÉ TAŠTIČKY

Ingredience

Bezlepkové listové těsto

Bezlepková mouka

Bezlepková šunka

Sýr

Vajíčko

Postup

Šunka a  sýr se nakrájí na malé kostičky. Vál se musí poprášit bezlepkovou moukou, aby se na něj těsto nelepilo. Těsto se rozválí a vykrajují se z něj kolečka, která se naplní směsí a  jejich kraje se zmáčknou k sobě, aby se těsto spojilo. Taštičky se potřou vajíčkem. Pečou se asi 5 minut.

ZELENINOVÉ KARBANÁTKY

Ingredience

10 dkg jahelných vloček

Mrkev

Celer

Petržel

Cibule

Česnek

2 vejce

Bezlepková mouka

Sůl

Kukuřičná strouhanka

Sádlo

Postup

Zelenina se  nastrouhá (případně nakrájí na malé kostičky) a ve slané vodě uvaří. Uvařená zelenina i s vývarem se přidá k vločkám, poté se přidá česnek, vejce, směs se osolí a  zamíchá. Počká se, až vločky nabobtnají. Pokud je těsto řídké, zahustí se bezlepkovou moukou. Poté se pomocí lžíce tvarují karbanátky a obalují se v kukuřičné mouce. Nakonec se osmaží na sádle.

BROKOLICOVÝ KOLÁČ

Ingredience

Brokolice

1 hrnek bezlepkové krupice

1 hrnek bílého jogurtu

2 lžičky hořčice

1 lžička Dijon hořčice

2 lžíce pažitky

1 vejce

1 lžička prášku do pečiva

Sůl

Pepř

Postup

Brokolice se uvaří v osolené vodě. Krupice se smíchá s bílým jogurtem, přidá se vejce a hořčice. Směs se nechá asi 2 hodiny uležet. Pak se přidá prášek do pečiva, sůl, pepř, pažitka a  vše se promíchá. Vloží se do vymazané formy a těsto se proloží brokolicí. Koláč se peče asi půl hodiny na 170 °C.

BEZLEPKOVÉ LÍVANCE

Ingredience

3 vejce

1 lžíce vody

1 lžíce vanilky

2 lžíce javorového sirupu

2 hrnky mandlové mouky

¼ lžičky soli

¼ lžičky jedlé sody

50 ml oleje

Postup

Vejce, voda, vanilka a javorový sirup se v míse našlehají, pak se  přidá mouka, soda a sůl. Lívance se pečou na pánvi a mohou být podávány s ovocem, s javorovým sirupem, medem, tvarohem atd.

OVOCNÉ KNEDLÍKY

Ingredience

150 g pohankové krupice

400 ml mléka

1 vejce

20 g hnědého cukru

Sůl

150 g pohankové mouky

Ovoce

Postup

Do mléka se přidá krupice a uvaří se hustá kaše, která se pak nechá vychladnout. Promíchá se s vejcem, cukrem, špetkou soli a  pohankovou moukou. Vytvoří se těsto, které se na válu rozválí a z něho se vykrajují kolečka, do nichž se balí ovoce a kraje těsta se pak spojí. Knedlíky se vaří v osolené vodě asi 8  minut.

ZELENINOVÝ VÝVAR S NOKY

Ingredience

350 ml zeleninového vývaru

140 g kukuřičné krupice

Sůl

Pepř

Muškátový oříšek

1 vejce

1 lžíce smetany

2 lžíce petrželky

1 l zeleninového vývaru

Postup

Zeleninový vývar se přivede k varu a postupně se do něj sype kukuřičná krupice a znovu se povaří. Krupice se vaří asi 5 minut a pak se  nechá nabobtnat. V jiném hrnci se zatím nechá vařit osolená voda. Nabobtnaná kukuřičná hmota se osolí, opepří a dochutí, nechá se vychladnout a potom se do ní vmíchá vejce a smetana s bylinkami. Pomocí lžiček se z hmoty vytvoří nočky, které se povaří v osolené vodě, dokud nevyplavou nahoru. Potom se přidají do zeleninového vývaru.

COOKIES

Ingredience

200 g bezlepkové mouky

120 g másla

120 g cukru

1  vanilkový cukr

Špetka soli

1 vejce

4 g kypřícího prášku

Postup

Máslo se  nechá změknout a pak se utře s vejci a cukrem. Do této směsi se vmíchá mouka, prášek do pečiva a sůl. Dále se přidají další libovolné ingredience (ořechy, čokolády, atd.), těsto se  nechá chvílí odstát. Na pečící papír se pak vkládají pomocí lžíce malé sušenky. Pečou se asi 15 minut při teplotě 180 °C.

Autor: © Mgr. Jitka Musilová

přidejte sem svůj příběh

Odeslání příběhu je možné pouze v plné verzi těchto stránek, do které se dostanete klikem na tento odkaz: Plná verze.

příběhy
K článku zatím nebyl napsán žádný příběh.

Témata

    Zajímavé články

    nové příběhy

    Lněné semínko a kefír - lék na čištění střev

    Cempírek

    Ozdravné kůry z lněného semínka a kefíru by mohly pomoci i u pacienta s vývodem. Je třeba to pomalu zařazovat do stravy a pozorovat reakci. Také nezapomeňte dodržovat tyto rady v boji s tuhou stolicí.
    - Jezte stravu bohatou na vlákninu – ovoce (oloupané), zeleninu, celozrnné výrobky, luštěniny, ořechy a další semínka.
    - Vyvarujte se potravin s nízkým obsahem vlákniny, potravin chudých na živiny, jako jsou smažená jídla, rychlé občerstvení a vysoce zpracovaná instantní jídla.
    - Pijte hodně vody, přirozeně sladké ovocné a zeleninové šťávy a čisté polévky, popřípadě i kefír, abyste zůstal hydratován.
    - Dopřejte si i dostatek každodenní fyzické aktivity. Tím, že se udržíte v pohybu, zvýšíte zásobení střeva krví, a tím napomůžete pohybu peristaltiky (pohybu střevních svalů), což by mělo pomoci vytlačit stolici skrz stomii.

    Zdraví Cempírek!

    Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

    Rady otce Pleskače

    Cempírek

    Polyneuropatie dolních končetin a křeče v nohou jsou problémem, který nedokázali vyléčit ani členové zdravotního týmu bývalého prezidenta Zemana. Je třeba kombinovat a hledat řešení, které bude vyhovovat a zmírní tyto nepříjemnosti. Otec Pleskač může pomoci v duchovní rovině, ve smyslu víra tvá tě vyléčí. Ale na tlumení bolesti a křečí budete potřebovat více, než jen pohled do očí a nějaké bylinky. Polyneropatii pomůže léčit praktický lékař, který má k dispozici celou škálu různých přípravků. Některé léky, které se obvykle nepovažují za léky proti bolesti, mohou zmírnit bolest při polyneuropatii. Patří mezi ně antidepresivum amitriptylin, léky proti záchvatům gabapentin a pregabalin a lék mexiletin (používaný k léčbě abnormálních srdečních rytmů). Také anestetikum lidokain aplikované jako tělová voda, mast nebo náplast, může pomoci. Požádejte svého lékaře a prodiskutujte s ním tyto varianty léčby.

    Zdraví Cempírek!

    Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

    Nová metoda operace halluxů

    Cempírek

    Tato moderní inovativní metoda založená na klasické Chevron osteotomii se provádí ve Fakultní nemocnici Hradec Králové na tamní ortopedické klinice. K vyšetření do ambulance je nutné se předem objednat a to každý všední den mezi 8:00 - 11:00 hodinou na telefonním čísle 495 833 576. Rovněž bude vyžadováno doporučení k vyšetření od praktického lékaře.

    Zdraví Cempírek!

    Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět