Detoxikační dieta na 28 dní

Napsal Bc. Jakub Vinš

Naposledy upraveno

Hlavní stránkaZdravý styl

Detoxikační dieta zahrnuje přírodní léčebný systém, který je založen na příjmu syrové vegetariánské stravy zahrnující zeleninu, ovoce, obilné klíčky, ořechy, semena, mořskou zeleninu a čerstvé džusy.


Obsah článku

Co je to detoxikační dieta?

Během detoxikační diety byste neměli pocítit hlad, můžete sníst tři hlavní jídla a až tři svačiny denně. Máte sice omezený výběr pokrmů, ale nikoliv jejich množství. Ti, kteří hubnou, by měli snížit množství olivového oleje používaného při přípravě salátových zálivek. Z detoxikační diety jsou vyloučeny potraviny, které často způsobují nesnášenlivost, například pšenice, kravské mléko a mléčné výrobky, vejce, cukr a umělá sladidla, alkohol, kofein a míchané nápoje. Měli byste se vyhýbat i potravinám, ve kterých je obsaženo velké procento tuku, soli nebo umělá barviva, dochucovadla a konzervanty. Dobré nejsou ani potraviny, o kterých si nejste jisti, že je snášíte.

Na čem je založena detoxikační dieta

Principem detoxikační diety je hlavně příjem vydatných porcí zeleniny a ovoce, také malého množství proteinů a tuků. Zeleninu a ovoce jezte jen syrové nebo krátce povařené, aby byly co nejčerstvější, a dobré by bylo, aby nebyly chemicky ošetřované. Minimálně dvě porce by měly být bohaté na karotenoidy a vitamín C.

Prvky detoxikační diety

Jedná se o tři základní prvky:

  • Vyhněte se potravinám, které ohrožují zdraví a způsobují deprese nebo změny metabolismu.
  • Zaměřte se na konzumaci zdravých přírodních potravin, které vyživují tělo na jeho buněčné úrovni.
  • Mělo by dojít k vyvážení stravovacích návyků, postojů a přesvědčení, podpoře mládí a energie těla.

Výhoda 28denní detoxikační diety je v odstranění přebytečných kyselin a nadměrného přebytku kvasinek. Zároveň by mělo dojít k uvolnění hlenu z tlustého střeva, což následně poskytne tělu dostatek kyslíku.

V prvním týdnu by mělo dojít ke stanovení si nových stravovacích návyků a přijetí vegetariánské stravy. Může dojít ke konzumaci celé řady potravinových doplňků, které obsahují chlorelu, trávicí enzymy a vlákninu. Velmi účinná je obilná limonáda, která by měla být rovněž začleněna do každodenního jídelníčku.

Na sklonku prvního týdne se do jídelníčku přidává syrová strava, která umožňuje prohloubení detoxikačního čištění. Naopak se mohou objevit detoxikační reakce, které zahrnují bolesti hlavy, kožní vyrážky nebo zažívací poruchy, ale jedná se o znamení, že dochází k pozitivním změnám, i když jsou jen nepatrné.

Třetí týden zahrnuje třídenní půst, během kterého dochází jen ke konzumaci čerstvých džusů, zeleninových nápojů a obilné limonády. Velmi účinné je čištění střev a použití klystýru, protože dochází k podpoře procesu detoxikace.

Následující čtvrtý týden obnáší konzumaci syrové stravy a doplňků stravy, protože se jedná o finální týden a o ukončení očisty. Velmi vhodné je vytvořit si stravovací plán pro dlouhodobý horizont.

Syrové potraviny pro detoxikaci

  • čerstvé ovoce
  • zelenina
  • obilné klíčky
  • mořské řasy
  • syrové mandle
  • lněné semínko
  • ovesná krupice
  • kokos
  • obilná limonáda
  • avokádo
  • spirulina
  • lecitin
  • skořice
  • nektar z agáve
  • semínko pískavice
  • chlorela
výběr z naší tvorby
pokračování článku

Karotenoidy a vitamín C

Během detoxikační diety jsou důležité karotenoidy, které jsou obsaženy v pomerančích, červeném a zeleném ovoci a zelenině (například mrkev, sladké brambory, špenát, melouny, meruňky, broskve, dýně, rajčatový protlak, zelené fazolky, řeřicha, brokolice nebo růžičková kapusta). Tepelná úprava (konzervování, vaření, napařování), ale i vliv vzduchu a světla bohužel karotenoidy ničí, například sušení ovoce. Snažte se jíst tyto potraviny co nejvíce čerstvé. Vitamín C je obsažen zejména v citrusových plodech, kiwi, černém rybízu, brokolici, rajčatovém protlaku, jahodách, hlávkovém zelí, paprikách, petrželce a tropickém ovoci guava. Vitamín C se ztrácí při tepelné úpravě, podobně jako karotenoidy, nebo během skladování. Radou je opět konzumovat tyto potraviny co nejvíce čerstvé nebo jen krátce povařené.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Vzor 28denního detoxikačního plánu

  • snídaně – zeleninový koktejl
  • ranní svačina – čerstvé borůvky
  • oběd – zeleninová polévka, která působí jako povzbuzovač organismu
  • odpolední svačina – mandlová paštika se syrovou zeleninou
  • večeře – zahradní salát s avokádem a citronovou limonádou
  • dezert – borůvkový dezert
výběr z naší tvorby
pokračování článku

Cvičení během detoxikace

Cvičení napomáhá změnám těla a dochází k hlubšímu propojení mysli a těla. Velmi vhodné jsou meditativní procházky, jóga a další uklidňující cvičení. Po ukončení detoxikace se velmi doporučuje jóga, ale měla by být zaměřena na nenáročné fyzické styly (bikram). Taktéž je účinné i skákání na malé trampolíně, protože to napomáhá lymfatickému systému s odstraněním toxinů z těla.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Výhody detoxikační diety

  • Spotřeba vysokého příjmu ovoce a zeleniny.
  • Podpora očisty a detoxikace, což pomáhá při zotavování z odolných či chronických zdravotních komplikací.
  • Velkou výhodou je vegetariánská strava, která snižuje výskyt kardiovaskulárních onemocnění a rakoviny.
  • Individuální přístup ke stravování je vhodnější než nastavený dietní plán.
  • Dochází ke zvýšení motivace a nastartování nového zdravého přístupu ke stravování.
výběr z naší tvorby
pokračování článku

Nevýhody detoxikační diety

  • Nižší nutriční příjem, než u běžného stravování.
  • K dispozici je jen malý výběr receptů na přípravu pokrmů.
  • Vyžaduje používání různých doplňků stravy.
  • Časově náročnější příprava jídla.
  • Dieta způsobuje detoxikační příznaky, které mohou způsobovat bolesti hlavy, únavu zápach z úst a poruchy trávení.
výběr z naší tvorby
pokračování článku

Recept na obilnou limonádu

Obilná limonáda je kvašený nápoj, který je levný, snadno vyrobitelný, osvěžující k pití a plný úžasných živin pro tělo. Tato limonáda obsahuje probiotika, vitamíny B, K, E, proteiny a enzymy. Díky tomuto obrovskému příjmu vitamínů dochází k podporování trávicího traktu.

Výroba obilné limonády:

  • Vložte šálek obilných zrníček do sklenice, může být použito žito, pohanka nebo jiná obilovina.
  • Do sklenice přidejte vodu a nechte obilí po dobu 24 hodin namočené. Po uplynutí této doby odlijte vodu a obilí opláchněte dvakrát až třikrát za den, dokud nedojde k naklíčení.
  • Jakmile obilí začne klíčit, přilijte čtyři šálky vody a nechte uležet další dva až tři dny.
  • Po pár dnech si všimnete, že se ve vodě začnou tvořit bublinky.
  • Obilná limonáda může být ochucena trochou citronu. Limonádu přeceďte a přelijte do čisté sklenice. Skladování je vhodné v lednici. Limonádu spotřebujte nejlépe do jednoho týdne.

Autor: © Jakub Vinš
Foto:
© Eric Hunt

přidejte sem svůj příběh

Odeslání příběhu je možné pouze v plné verzi těchto stránek, do které se dostanete klikem na tento odkaz: Plná verze.

příběhy k článku
K článku zatím nebyl napsán žádný příběh.

Důkladná detoxikace jater na 3 dny
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
Hubnutí pro lidi s krevní skupinou B
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>

Zajímavé články