Krevní skupiny
Zastoupení krevních skupin v populaci České republiky je zhruba následující: 36 % krevní skupina 0, 42 % krevní skupina A, 15 % krevní skupina B a 7 % krevní skupina AB. Dietu podle krevních skupin vymyslel doktor Peter D´Adamo, který tvrdí, že bychom se měli stravovat podle své krevní skupiny. Pro tělo jsou vhodné potraviny, které jedli naši předci. Ti měli v určitých částech světa jistou krevní skupinu a vykonávali specifickou činnost, podle které se stravovali.
Krevní skupina B – Lidé střídmí
Migrace přivedla lidi z Afriky do Evropy, Asie a Ameriky. Tehdy vznikla, podle všeho zhruba před 10 000 až 15 000 lety mezi Himálajem a Indií, krevní skupina B. Lidem, kteří přišli z úrodných a teplých savan východní Afriky, geny mutovaly a vzhledem ke zcela odlišnému klimatu se zde pravděpodobně mohla krevní skupina B nejlépe prosadit. Životní podmínky v oblasti mezi Himálajem a Indií kladly enormní nároky na lidský organismus, klimatické poměry byly drsné a zásobování potravinami nepravidelné a velmi jednostranné. Důležitou součástí výživy lidí s krevní skupinou B se proto staly fermentované mléčné produkty, jako byl sýr, kefír, ovčí sýr.
Člověk musel být velmi odolný, aby mohl v těchto obtížných podmínkách existovat. Lidé s krevní skupinou B mají silný imunitní systém a velkou odolnost proti nachlazení. Lidé s krevní skupinou B mají odolný trávicí systém přizpůsobený nízkému a jednostrannému příjmu potravin. Typ B dokáže mimořádně efektivně zužitkovat přijaté živiny, což v současné době vede k nadváze. U tohoto typu je důležité přizpůsobit stravovací návyky.
Zažívací soustava
Ten, kdo zdědil krevní skupinu B, je téměř bez žaludečních problémů.
Rady pro výživu
Mléko a mléčné výrobky snáší krevní skupina B velmi dobře. Lidé s touto krevní skupinou rovněž výborně snášejí maso, jen vepřového a drůbežího masa by se měli vyvarovat, alternativou je konzumace krůtího masa. Tento typ dobře snáší i játra, která mu pomáhají při hubnutí. Pro typ B jsou mimořádně vhodné ryby, nedoporučuje se konzumace mušlí a krabů.
Zeleniny a ovoce si typ B může užívat do sytosti, a to jak v syrovém, tak vařeném stavu. Také je zde dobrá snášenlivost brambor. Nedoporučuje se konzumace artyčoků, polníčku, ředkviček a ředkví, problematické jsou i výhonky mungo. Vhodné je pro ně kyselé ovoce. Pozor na rajčata, krevní skupina B tuto zeleninu nesnáší, požití může vést k velmi nepříjemnému podráždění žaludku.
Ze všech olejů je nejlépe stravitelný olivový olej a olej z lněného semínka. Tento typ snáší pouze vlašské ořechy.
Pitný režim je udržován obyčejnou vodou a různými šťávami a džusy. Prospěšné jsou bylinkové čaje, například ženšenový, který je možné osladit medem. Kávu nahraďte černým nebo zeleným čajem.
Jak správně hubnout
Lidé s krevní skupinou B by se měli vyhýbat pohance, sezamovým semínkům, čočce, kukuřici a burským oříškům. Tyto potraviny mohou negativně ovlivnit hladinu cukru v krvi. Další příčinou nadváhy u tohoto typu je lepek, který narušuje látkovou výměnu inzulínu a brání optimálnímu zužitkování živin. Ty se pak usazují jako zásobní tuk. U této skupiny je velmi dobrá snášenlivost mléčných výrobků. Užívané s mírou pomáhají při redukci váhy, jelikož podporují látkovou výměnu a optimální využití všech živin.
Pokud chcete zhubnout, nejezte výrobky z bílé mouky a nekonzumujte ořechy a kukuřici.
Správný druh sportu
Předkové lidí s krevní skupinou B se vyznačovali houževnatostí. Museli se vyrovnat s drsným životem ve stínu Himálaje. Pro tento typ se tedy hodí vytrvalostní sporty, jako je jogging nebo cyklistika. Soutěživé sporty, kde jde jen o výkon, vyhovují méně. Lidé s krevní skupinou B mají sport pro radost z pohybu, milují jogging, cyklistiku, triatlon, veslování, horskou turistiku.
Vhodné potraviny ve výživě
Sýr, kefír, ovčí sýr, játra, krůtí maso, ryby, brambory, kyselé ovoce, nízkotučné mléčné výrobky, listová zelenina, zvěřina, vejce, rýže, zelenina, čaj.
Nevhodné potraviny ve výživě
Kuřata, rajčata, vepřové a kuřecí maso, mušle, kraby, mořské plody, pšenice – lepek, výhonky mungo, políček, artyčoky, ředkvičky, ředkve, karambola, granátová jablka, sezamová semena, čočka, kukuřice, burské oříšky, pohanka.
Jídelníček pro hubnutí
Snídaně
Vitamínový koktejl, dva krajíčky křupavého chleba (prosný, rýžový)
Vitamínový koktejl: 0,25 l ananasové šťávy, 0,25 l grepové šťávy, 0,25 l citronové šťávy, na doplnění pomerančová šťáva, 10 kostek ledu.
Postup: Šťávy a led dáme do poháru a protřeseme, dle potřeby doplníme pomerančovou šťávou. Zdobíme mátovým lístkem.
Oběd
Jehněčí kasserolle
Jehněčí kasserolle: 750 g jehněčí kýty, 3 polévkové lžíce olivového oleje, 2 cibulky, 2 stroužky česneku, mořská sůl, 0,75 l vývaru, 2 brambory, 500 g zelených fazolek, 1 čajová lžička saturejky.
Postup: Maso nakrájíme na malé kousky, rozpálíme olej, na kterém maso orestujeme. Cibulky a česnek oloupeme, nakrájíme na kostičky, popřípadě rozdrtíme v lisu na česnek, přidáme k masu a společně smažíme 5 minut. Zalijeme vývarem a necháme 40 minut dusit na mírném ohni. Mezitím oloupeme brambory a nakrájíme na kostičky. Fazolky omyjeme a očistíme. K bramborám a fazolkám po 25 minutách vaření přidáme saturejku.
Svačina
100 g tuňáka nebo sardinek ve vlastní šťávě a sójové pečivo, 1 kus
Večeře
Pestrý salát s houbami šíi-take
Pestrý salát s houbami šíi-take: 1 malý ledový salát, 1 červená a žlutá paprika, 300 g hub šíi-take, 2 lžíce másla nebo olivového oleje, 2 čajové lžičky vinného octa.
Na zálivku: 2 svazečky pažitky, 4 polévkové lžíce vinného octa, sůl, 6 polévkových lžic olivového oleje.
Postup: Ledový salát rozdělíme, omyjeme, necháme okapat a natrháme. Papriky omyjeme, rozpůlíme, zbavíme semínek a nakrájíme je na proužky. Pažitku omyjeme a nadrobno nasekáme. Ocet rozmícháme se solí a přilíváme olej za stálého míchání, aby vznikla krémová zálivka. Veškeré přísady do salátu dáme do zálivky. Houby šíi-take očistíme, zbavíme nožiček, větší houby rozpůlíme nebo rozčtvrtíme. Tuk rozpálíme na pánvi, houby na něm minutu smažíme při vysoké teplotě, osolíme a zchladíme octem. Ještě teplé dáme na salát a podáváme.
Houby šíi-take můžeme nahradit žampiony nebo hlívou ústřičnou.
Autor: © svevi
Foto: © mimi