Kyselina močová a nemoc dna
Vysoké množství kyseliny močové v krvi způsobuje jednu z nejbolestivějších forem artritidy, a to dnu. Což je vlastně nemoc kloubů. Jedná se o metabolické onemocnění, kdy ledviny mají zpomalenou schopnost vylučovat právě kyselinu močovou. Ta se většinou z těla vylučuje močí, ale pokud toho tělo není schopné, začíná se kyselina usazovat v kloubech ve formě krystalků, které způsobují těžký zánět a velice silně bolí. Často se bolest projevuje v noci nebo v ranních hodinách. Bolavý kloub je oteklý, zarudlý, horký a velice citlivý. Kůže v okolí kloubu bývá také zarudlá, napjatá, horká a lesklá. Postižený může mít zvýšenou teplotu, zimnici či malátnost. Nemoc postihuje nejčastěji muže mezi 40. a 50. rokem. Nejvíce postiženými místy jsou palec u nohy, hlezenní kloub, zápěstí nebo boltec u ucha. Při dlouhotrvající dně může dojít k poškození velkých kloubů i ledvin. Vyšší koncentrace kyseliny močové vzniká v důsledku nadměrné konzumace masa, luštěnin, vnitřností nebo přílišné konzumace alkoholu, ale ne u všech lidí se vyšší hladina kyseliny močové vyvine v dnu.
Kyselina močová v krvi
Pokud vám lékař zjistí zvýšenou hladinu kyseliny močové v krvi, pravděpodobně se jedná o onemocnění, které se nazývá dna. Je velice nepříjemné a omezí vás hlavně v pohybu. Jde totiž o onemocnění kloubů, při kterém se právě krystalky kyseliny močové usazují na kloubech. Ve většině případů se onemocnění projevuje bolestí palce u nohy. Hladinu kyseliny močové zvyšují především puriny obsažené v potravinách, jako je maso, uzeniny, vnitřnosti, luštěniny nebo některé mléčné výrobky. Náchylnější ke zvýšené hladině kyseliny močové v krvi jsou obézní lidé, diabetici nebo lidé se zvýšeným cholesterolem.
Co znamená zvýšená kyselina močová v krvi
Při zjištění zvýšené hladiny kyseliny močové v krvi jde ve většině případů o příznaky nějakého onemocnění nebo sdělení, že se s naším tělem něco děje. Odhalí nám například:
- onemocnění dnou
- nadbytečný příjem purinů ze stravy – jíme hodně masa, vnitřností
- mentální anorexii, hladovění
- zánět plic, lupénku, leukémii
- vysokou tělesnou zátěž
- nedostatečné okysličení tkání
- selhání ledvin
- otravu olovem, kadmiem, beryliem
- zvýšenou funkci štítné žlázy, obezitu, cukrovku
- užívání některých léků – nízké dávky kyseliny acetylsalicylové, odvodňovací léky (levodopa, fenytoin, nikotinová kyselina, methotrexát)
Kyselina močová hodnoty
Hodnoty kyseliny močové v krvi se zjišťují odběrem krve ze žíly z ruky (vyšetření séra) nebo sběrem moči za 24 hodin. Měly být následující:
- novorozenci 0–6 týdnů: 143–340 μmol/l (sérum)
- kojenci 6 týdnů – 1 rok: 120–340 μmol/l (sérum)
- děti 1–15 let: 140–340 μmol/l (sérum)
- muži 15–110 let: 220–420 μmol/l (sérum)
- ženy 15–110 let: 140–340 μmol/l (sérum)
- muži, ženy 15–110 let: 1,5–4,5 mmol/d (moč)
Puriny a kyselina močová
Puriny se vyskytují vesměs v každé rostlinné i živočišné potravě, jsou součástí dědičné informace každé buňky. Rostlinné buňky obsahují menší množství purinů oproti živočišným, které jich mají daleko více. Každý člověk v krvi kyselinu močovou má, ale každý samozřejmě v jiném množství. Tvoří přirozený koncový produkt právě při odbourávání purinů. V těle ji máme složenou ze dvou zdrojů, což jsou potravinové puriny a puriny vytvořené při odbourávání buněk v těle, tedy při látkové výměně.
Kyselina močová dieta
Dieta při zvýšené kyselině močové je velice důležitá, přestavuje základní péči o vlastní zdraví. Ve většině případů je první a důležité zhubnout, zbavit se přebytečných kil, čímž se už může upravit hladina kyseliny močové a zmírnit tak příznaky onemocnění. Snažte se omezit maso a jídla obsahující velké množství purinu – vnitřnosti, luštěniny, špenát, květák, houby. Při tomto onemocnění je velice důležité dodržovat pravidelný pitný režim. Měli byste vypít každou hodinu sklenici vody, tím zvýšíte průtok krve ledvinami a vylučování kyseliny močové. Optimální je vypít alespoň 3 litry denně. Měli byste se vyhnout jakémukoli alkoholu.
Doporučené potraviny
- mléčné výrobky – mléko, podmáslí, jogurty, tvaroh, sýry, kysané výrobky
- zelenina – brambory, čerstvá zelenina, hlávkový salát, kukuřice
- ovoce – čerstvé ovoce, kompoty
- nápoje – minimálně 3 litry tekutin denně, minerální voda, voda se šťávou, ovocné čaje
- tuky – rostlinný olej, tuk, olivový olej
- moučné výrobky – pečivo, těstoviny, kukuřičná mouka, moučné výrobky
- koření – petržel, kmín, majoránka, pažitka
- sladkosti – pudink, sušenky, koktejly, želatina, ovocná zmrzlina
Méně vhodné potraviny
- mléčné výrobky – smažený sýr
- zelenina – květák, houby, fazole, rýže
- nápoje – káva, černý čaj, přírodní vína, minerální voda s větším obsahem minerálních látek
- tuky – máslo
- koření – sůl, glutamát sodný
- sladkosti – tvarohové knedlíky, tučné zmrzliny, máslové krémy
- vejce – vařená, smažená
- maso – vařené drůbeží maso a šunka, sladkovodní ryby, libové hovězí maso
Nevhodné potraviny
- mléčné výrobky – uzené sýry, plísňové sýry
- zelenina – špenát, kapusta, česnek, rebarbora, křen
- luštěniny – čočka, hrách
- nápoje – silný čaj, kakao, tvrdý alkohol, pivo, víno
- tuky – majonéza, smažená jídla, živočišné tuky
- koření – pepř, hořčice, sójová omáčka, chilli
- sladkosti – čokoláda, koblížky, marcipán
- maso – veškeré uzeniny, maso, vnitřnosti
Doporučenou úpravou potravin je při zvýšené kyselině močové hlavně vaření a dušení (vývary a šťávy z pokrmů však nelze používat).