Draslík v boji proti cukrovce
Nová studie zjistila, že lidé mají často nízkou hladinu draslíku a že takoví jedinci trpívají právě diabetem druhého typu. Potvrdilo se tedy, že nedostatek draslíku je rizikovým faktorem pro cukrovku. K rozvoji diabetu druhého typu ale vede i špatný životní styl, převládá u lidí se špatnými stravovacími návyky, obezitou a celkově špatným zdravotním stavem.
Chřest proti cukrovce
Dalo by se říci, že chřest patří asi mezi jedny z nejúčinnějších přírodních zbraní proti cukrovce. Pravidelný přísun chřestu udržuje totiž hladinu cukru v krvi pod kontrolou a zvyšuje v těle produkci inzulínu, což je hormon, který pomáhá k absorpci glukózy. Neléčený diabetes druhého typu zvyšuje rizika infarktu, slepoty a amputací. Jak již bylo řečeno, příčinou vzniku diabetu druhého typu je nezdravý životní styl, proto je mimo jiné důležité, aby člověk zahrnul do svého jídelníčku chřest.
Potraviny proti cukrovce
- Dostatečné množství vitamínu C. Lidé s vysokým obsahem vitamínu C v těle mají nižší riziko vzniku cukrovky. Ovoce a zelenina jsou velmi vhodné, zejména pak pomeranče, jahody, brokolice. Souhrnně lze tedy konstatovat, že ideální jsou potraviny bohaté na vitamín C.
- Byliny a koření jsou bohaté na antioxidanty, čímž zabraňují zánětům spojeným s cukrovkou. Mezi účinné byliny a koření patří hřebíček a skořice.
- Rýže snižuje nervové a cévní poškození způsobené cukrovkou.
- Při diagnóze diabetu není třeba vzdát se zcela sladkých pokrmů, existují i dezerty, které jsou určeny pro diabetiky.
Další potraviny a doporučení určené pro diabetiky:
Káva s mlékem je vhodná, protože snižuje riziko vzniku diabetu o 7 %. V kávě a mléku je obsaženo množství vápníku a vitamínu D. Doporučuje se užívání nízkotučného mléka, kvůli hlídání kalorií.
Cvičení je ideální prevencí proti cukrovce. Cvičení se zátěží je zvláště dobré na spalování viscerálního tuku, tedy břišního tuku, který pokrývá orgány a zvyšuje riziko vzniku metabolických syndromů (diabetes 2. typu).
Ovesné vločky mohou pomoci proti obezitě, diabetu a srdečním infarktům. Velmi vhodné je každodenní snídání ovesných vloček se skořicí. Jen půl lžičky skořice denně způsobuje citlivost buněk na inzulín, což pomáhá s převodem hladiny krevního cukru na energii.
Jahody jsou velmi bohaté na vitamín C, který snižuje riziko vzniku diabetu.
Celozrnné potraviny vedou ke snížení břišního tuku, snižují rizika srdečních onemocnění, hypertenzí a diabetu druhého typu.
Vegetariánská strava je ideální, protože vesměs obsahuje vysoké dávky vitamínu C, které snižují rizika vzniku cukrovky. Vitamín C zabraňuje nahromadění volných radikálů, které poškozují buňky a zasahují do metabolismu glukózy.
Nový druh inzulínu – Tresiba
Jedná se o druh inzulínu, který nemusí být tak často aplikován, jak tomu bylo u jiných typů. Zároveň je tento inzulín mnohem stabilnější. Tresiba je inzulín vyvinutý společností Novo Nordisk. Zkoušky tohoto inzulíny prokázaly snížení noční hypoglykémie až o čtvrtinu. Ale před užíváním je velmi důležité, aby se pacient poradil se svým lékařem.
Zde je odkaz na nový typ inzulínu Tresiba 100 ml – příbalová informace.
Zde je odkaz na nový typ inzulínu Tresiba 200 ml – příbalová informace.
Zde je odkaz na nový typ inzulínu Tresiba, který je registrován u SÚKL.
Autor: © Jakub Vinš
Foto: © Pistis