Zdravotní účinky lněného semínka
Živiny lněného semínka: vitamín B1, vitamín B2, vitamín B3, vitamín B5, vitamín B6, vitamín E, vápník, měď, železo, mangan, hořčík, fosfor, draslík, selen, zinek, vláknina, bílkoviny, omega-3 nenasycené mastné kyseliny.
Blahodárné účinky lněného semínka: protimikrobiální, protirakovinné, detoxikační, antioxidační, protizánětlivé, prospívá srdci, pleti, mozkové činnosti a trávení, udržuje hladinu cukru v krvi.
Lněné semínko obsahuje:
- vlákninu, a to ve velkém množství; ta je rozpustná i nerozpustná a napomáhá proti zácpě,
- omega-3 nenasycené mastné kyseliny, které se podílejí především na snížení hladiny cholesterolu, prospívají oběhovému systému,
- fytoestrogeny, což jsou látky, které jsou podobné ženským pohlavním hormonům a pomáhají v redukci projevů menopauzy,
- polyfenoly a lignany, které působí proti osteoporóze a nádorovým buňkám,
- slizy – ty pomáhají změkčovat stolici a jsou účinné proti zácpě.
Lněné semínko na zácpu
Semínka lnu jsou osvědčeným přírodním prostředkem při léčbě chronické zácpy. Na rozdíl od ostatních laxativ ho lze používat dlouhodobě. Další výhodou semínka je, že nemá nepříznivé vedlejší účinky, pouze zpočátku užívání může vést u některých pacientů k nadýmání a plynatosti.
Semínko se proti zácpě užívá následovně: ráno a večer pacient sní 2 polévkové lžíce semen, která nechal minimálně 8 hodin (lépe však 12 až 24 hodin, protože se vytvoří více slizu) namočená ve vodě. Namočením semínka nabobtnají a obalí se množstvím slizu, který zlepšuje střevní peristaltiku a usnadňuje vyprazdňování. Semínko rovněž změkčuje stolici.
Lněné semínko proti rakovině
Lněné semínko je složeno ze 42 % tuků a 28 % vlákniny, je vynikajícím zdrojem omega-3 mastných kyselin, lignanů a vlákniny. Všechny tyto tři složky jsou důležité a společně přispívají k zachování zdraví.
Protirakovinové látky se ve lněném semínku nacházejí nejen ve slupce, ale i uvnitř semínka, proto jej musíme umlít ve mlýnku na mák nebo kávu a ihned konzumovat maximálně do 2 hodin po rozemletí. V žádném případě nemelte semínko do zásoby. Protirakovinný účinek se dostavuje jen v syrovém stavu, tudíž bez tepelné úpravy. Pro jiné léčebné účely se semínko používá vcelku a po zalití studenou nebo vroucí vodou.
Lněné semínko nebo olej se musí vždy konzumovat spolu s potravinami bohatými na bílkoviny, které obsahují síru – a to se sýry, ořechy, cibulí, pórkem, česnekem, pažitkou. Nejlepší kombinací je cottage sýr, tvaroh, kefír nebo jogurt. Tuky se stanou ve vodě rozpustnými jen tehdy, pokud se sloučí s bílkovinami, čímž se zvýší jejich vstřebatelnost. Pokud se toto neuskuteční, mnohé životně důležité funkce se oslabí a mohou škodit. Tělo za nepřítomnosti síry olej nerozloží na formu rozpustnou ve vodě, takže lněný olej nebo semínko spíše škodí, než léčí. Preventivní dávka je denně 1 PL – bez přestávek.
Jak nejlépe rozdrtit lněné semínko
Lněná semínka jsou poměrně tvrdá, proto musíme každé sousto velmi důkladně rozkousat, tak abychom nejlépe každé lněné semínko rozkousli. Jinak z nich nedostaneme potřebné výživné látky. Náhradní možností je lněná semínka před konzumací namlít mlýnkem, či je rozdrtit v hmoždíři.
Cena lněného semínka
Zde můžete vidět cenu lněného semínka.
Recepty, jak len připravit a konzumovat
Len je dobré přidávat do slaných sušenek či polévek, nebo si z něj můžete připravit chutný nápoj.
Nápoj: Rozmixujte 2 dcl oblíbeného džusu s 1 lžící lněného semínka.
Denně snězte 1–2 lžíce lněných semínek jako oříšky, nutno rozkousat. Pokud nechcete semínka kousat, stačí je namlít na prášek a posypat jimi jakékoliv jídlo, třeba obložený chléb, nasypat do jogurtu apod. Dávku nejlépe nepřekračovat.
Večer umelte 4 lžičky lněného semínka. Polovinu zamíchejte do jogurtu nebo kefíru a ihned snězte. Druhou polovinu zalijte 2 dcl horké vody a nechte odstát do rána. Ráno vypijte na lačný žaludek.
Namletá semínka se dají přidávat do různých pomazánek z tučného tvarohu nebo rybičkových pomazánek, do zeleninových placiček, např. květákových, do sekané, do zakysané smetany nebo jogurtu.
Zvlášť dobré jsou opražená semínka jen tak nasucho na teflonové pánvi – aby se otevřela. Pánev přiklopte nejlépe skleněnou poklicí; až začnou semínka skákat, tak jsou hotová. Když je nepřiklopíte, budou létat z pánve.
Další možnost představuje konzumace lněného oleje. V tomto případě se užívá každý den nalačno 1 polévková lžíce, kterou pak pacient zapije dostatečným množstvím tekutiny, ideálně neperlivou vodou s kapkou citronové šťávy.
Určitě nekonzumujte více než 2–4 lžičky semínek denně!
Recept na odvar
Odvar z lněného semínka č. 1: 2 lžičky lněného semínka potlučte v hmoždíři a poté zalijte vodou a krátce povařte asi 10 minut; vznikne trošku hustší čaj, který v průběhu dne vypijte. Takovýto odvar můžete konzumovat 5x týdně.
Odvar z lněného semínka č. 2: 2 lžičky celého semínka zalijte asi 2–3 dcl horké vody; nevaří se – nechá se asi 15 minut louhovat a pak se scedí; vznikne čirá hustá tekutina, která se pije vlažná. Lze přidat malé množství sirupu na chuť.
Odvar z lněného semínka č. 3: 1 polévkovou lžíci semen povaříme cca ve 300 až 400 ml vody, necháme zchladnout a popíjíme během dne. Doporučená doba varu je 5 minut.
Autor: © svevi
Foto:© Herry Lawford