Med v boji proti stárnutí

Napsala Mgr. Jana Fábryová

Naposledy upraveno

Hlavní stránkaLéky a léčivé byliny

MED V BOJI PROTI STÁRNUTÍ je jedno z témat, o kterém si můžete přečíst v tomto článku. Med je známý včelí produkt, který lidé používají již celá staletí. Našel své využití jako přírodní sladidlo, ale také ve farmaceutickém průmyslu jako léčebný prostředek a také v kosmetice. Med je díky svému složení energetickým zdrojem rychlých cukrů. Med má silné antiseptické účinky a často se používal k hojení ran a spálenin. Pokud se užívá vnitřně, má protirakovinové účinky. Částečně působí proti alergii a k prevenci senné rýmy. Nelze opomenout, že rychle dodá energii, podporuje krvetvorbu a posiluje imunitní systém.


Obsah článku

Med na dlouhověkost

Vědci zjistili, že konzumací medu si lidé život nejen oslazují, ale také prodlužují. Med pomáhá lépe zvládat stres, zlepšuje paměť, dodává mozku živiny a celkově zpomaluje proces stárnutí. Provedené testy v laboratorních podmínkách na krysách potvrzují, že potrava slazená medem přispěla k lepší orientaci krys v bludišti a jejich lepší paměti. Med se často doporučuje jako výborný podpůrný prostředek k léčbě různých neduhů, především podporuje naší imunitu. Posiluje organismus v době psychické zátěže a lžička před spaním podporuje zdravý spánek a uklidňuje. Kromě selenu obsahuje téměř všechny stopové minerály.

Složení medu:

Glukóza (26-33 %), fruktóza (30-38 %), voda (17-20 %), sacharóza (1-10 %), vyšší cukry (1-10 %), enzymy, vitamíny, minerály, amino a organické kyseliny, aromatické látky.

Krystalizace medu:

Med po čase změní konzistenci a zkrystalizuje. Krystalizace je naprosto přirozená vlastnost medu. To ale nic nemění na jeho kvalitě nebo v obsahu cenných látek. Med jako takový se snadno rozpouští v teplé vodě nebo čaji.

Pokud chcete med vrátit do původního tekutého stavu, lze toho dosáhnout pozvolným zahříváním sklenice s medem ve vodní lázni nebo v zimě na topení. Přehřátí medu nad 45 °C však způsobí ztrátu účinných látek. Nedoporučuje se také ohřívání medu v mikrovlnce. Při zahřátí medu nad teplotu 70°C se blahodárné látky z medu znehodnotí zcela. Na to je třeba dbát především v případě doslazování vařených jídel a čajů!

Druhy medu:

Med z květů, luční med květový med

Je světlejší barvy tvořen převážně z květů léčivých rostlin, snadno stravitelný a obohacen o významné přírodní látky s povzbuzujícími účinky. V lidovém léčitelství velmi ceněn.

Lesní med

Je zpravidla tmavší, obsahuje více fruktózy a dextrinů a také i větší množství minerálních látek a stopových prvků. Pro svou vůni a chuť je velice oblíben.

Smíšený med

Obsahuje přírodní látky jak nektaru léčivých rostlin, tak i cenné minerální látky a stopové prvky z lesních medů. Smíšený med má výhody květového i lesního medu, u nás je velmi ceněný a oblíbený.

Pastovaný med

Speciálně upravený do pastové konzistence. Zpracován pouze mechanicky, bez jakýchkoliv přísad. V průběhu času se již nemění - dále nekrystalizuje.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Mezi další včelí produkty patří

  • propolis – přírodní antibiotikum, silné antibakteriální účinky.
  • mateří kašička - přirozený zdroj stimulačních látek se širokým spektrem účinků, zpomaluje proces stárnutí, zahání únavu.
  • včelí vosk – využívá se hlavně v kosmetice ve formě mastí a krémů.
  • včelí pyl – je zdrojem minerálů a vitamínů, snižuje tlak, cholesterol, podporuje krvetvorbu, stavbu kostí, zubů, chrupavky.
přidejte sem svůj příběh

Odeslání příběhu je možné pouze v plné verzi těchto stránek, do které se dostanete klikem na tento odkaz: Plná verze.

příběhy k článku
K článku zatím nebyl napsán žádný příběh.

Močopudné potraviny
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
Užívání rýmovníku
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>

Zajímavé články