Sójové mléko

Napsala Mgr. Světluše Vinšová

Vydáno , aktualizováno

Zažívání

Sójové mléko bylo v Číně používáno jako občasný nápoj již po staletí, k jeho celosvětovému rozšíření došlo však až ve 20. století a ve větší míře začalo být konzumováno teprve v poslední čtvrtině 20. století. Sójové mléko je alternativou pro lidi trpící intolerancí laktózy anebo pro ty, kteří živočišné mléko nechtějí konzumovat z různých důvodů, například pro vegany.


Obsah článku

Účinky sójového mléka na zdraví

Výsledky vlivů sóji na zdraví se značně liší, jako pravděpodobný důvod těchto rozdílných závěrů se jeví právě množství a forma konzumované sóji v Asii a v západních zemích. Výzkumy stále probíhají a uvidíme, jaké výsledky přinesou. Nicméně dosud nebyla prokázána bezpečnost dlouhodobé a poměrně vysoké konzumace sójových bobů a nefermentovaných sójových výrobků. V Asii je sice poměrně nízký výskyt osteoporózy, ale zatím nebylo dostatečně prokázáno, že by tak bylo vlivem konzumace sóji, v západních zemích se vliv konzumace sóji na snížení rizika osteoporózy neprokázal. Fytoestrogeny obsažené v sóje mohou negativně ovlivňovat menstruační cyklus žen, hladiny hormonů u mužů, u dětí krmených sójovým umělým mlékem mohou narušovat budoucí plodnost. Konzumace sóji nemá prokazatelný vliv na projevy menopauzy u žen. U asijských žen byl v některých studiích prokázán slabý ochranný účinek proti rakovině prsu, u žen ze západních zemí tento vliv prokázán nebyl, v některých případech naopak došlo ke zvýšení rizika rakoviny prsu.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Složení a nutriční hodnoty

Jeden hrnek sójového mléka obsahuje asi 7 až 8 g bílkovin (tedy podobné množství jako kravské mléko), 3,5 až 4,5 g tuků a 4 až 5 g sacharidů. Bílkoviny sóji obsahují všechny esenciální aminokyseliny, jedná se tedy o takzvané kompletní bílkoviny. Tuky jsou tvořeny především nenasycenými mastnými kyselinami. Ze sacharidů sójové mléko obsahuje hlavně sacharóza, neobsahuje galaktózu. Sójové mléko neobsahuje rovněž laktózu a cholesterol, obsahuje vlákninu, včetně rozpustných prebiotických oligosacharidů (podporují růst probiotik). Sójové mléko je poměrně chudé na minerály a vitamíny, obsahuje velmi málo železa (navíc obtížně vstřebatelného kvůli obsahu fytátů), zinku, vápníku (vápník je v sójových bobech vázán v pro lidi nestravitelné slupce), vitamínu C a vitamínu B12. Z minerálů obsahuje ještě draslík, sodík, hořčík a fosfor.

Sójové mléko při hubnutí

Sójové mléko pomůže při hubnutí doplnit jídelníček tak, aby byl nejen méně kalorický, ale aby obsahoval i dostatek bílkovin, vlákniny a dalších živin. Konzumace sójového mléka je tak dobrou volbou pro úspěšné hubnutí, navíc dodá organismu nesmírně mnoho živin a bílkovin, které by neměly chybět v jídelníčku nikoho z nás.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Cena sójového mléka

Sójový nápoj Zajíc natural lze použít jako alternativu kravského mléka, patří do skupiny přírodních rostlinných produktů. Neobsahuje cholesterol, laktózu a je přirozeně bezlepkový. Mezi další přednosti patří vysoká výživnost, lehká stravitelnost a snadná příprava. Je tak vhodný pro široký okruh spotřebitelů k běžné denní spotřebě, zvláště pro alergiky na kravské mléko, pro bezlepkovou dietu. Uvítají jej také zájemci o racionální výživu.

Použití: K přípravě chutného nápoje, koktejlů a kakaa, k přípravě cereálních snídaní, pudinků, polévek, omáček a těsta, jako vynikající přísada do kávy a čaje a všude tam, kde se používá kravské mléko.

Složení: Částečně hydrogenovaný sójový olej, sušený kukuřičný sirup, tepelně upravená sója, regulátor kyselosti fosforečnan draselný, emulgátory lecitin a E 471, protispékavá látka oxid křemičitý, barviva E 160b a E 100, přírodně identické aroma.

Návod k přípravě: 25 g, to je 2 velké polévkové lžíce nebo 6 kávových lžiček zalijeme 250 ml nejlépe 60–90 °C teplé vody. Zamícháme a nápoj je hotov. Při přípravě studeného nápoje doporučujeme použít mixér.

Minimální trvanlivost výrobku: 18 měsíců.

Cena.

Sójové mléko ALPRO je 100% rostlinný nápoj pro děti od 3 let. Je přirozeně bezlaktózový s vysokým podílem rostlinné bílkoviny. ALPRO tak nabízí skvělé řešení pro ty rodiče, jejichž děti trpí intolerancí na laktózu nebo alergií na mléčnou bílkovinu. Nápoj ALPRO pro děti s nízkým obsahem cukrů je navíc obohacen o vápník, vitamíny a železo. Nejlépe chutná vychlazený, ale můžete jej použít i při přípravě teplých a studených pokrmů.

Cena.

Je lepší sójové nebo rýžové mléko?

Rýžový nápoj je velmi zdravý nápoj a vhodná alternativa kravského mléka, která je mnohem lehčí pro naše zažívání, nezpůsobuje alergické reakce a není tak tučná. Na rozdíl od kravského rýžové „mléko“ neobsahuje cholesterol, časté alergeny laktózu a mléčnou bílkovinu kasein, není znečištěno viry, bakteriemi, antibiotiky a pesticidy, nezahleňuje organismus, nepřekyseluje organismus a posiluje naši obranyschopnost. Nemusíte se obávat nedostatku vápníku. Jeho lépe stravitelným zdrojem je například kapusta, kopr, brokolice, sezam, mák, mandle či mořské řasy.

Fytoestrogeny obsažené v sóje mohou negativně ovlivňovat menstruační cyklus žen, hladiny hormonů u mužů, narušovat budoucí plodnost dětí krmených sójovým umělým mlékem. U asijských žen byl v některých studiích prokázán slabý ochranný účinek proti rakovině prsu, u žen ze západních zemí tento vliv prokázán nebyl, v některých případech naopak došlo ke zvýšení rizika rakoviny prsu.

Obecně nelze říct, zda jsou lepší výrobky z mléka, ze sóji, či rýže, záleží totiž na tom, kdo je jí, někteří lidé nemají problémy s mlékem, obecně krevní skupina B a A, jiní ano, například krevní skupina 0.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Recepty se sójovým mlékem

Palačinky

Ingredience: 0,5 l sójového mléka, 3 vejce, špetka soli, 200 g hladké mouky, kousek másla, marmeláda, 2–3 banány, bílý jogurt, kakao

Postup: Vyšleháme tuhý sníh ze tří bílků a špetky soli. Do jiné mísy vlijeme sójové mléko, přidáme žloutky, rozpuštěné máslo a vyšleháme. Pomalu přisypeme mouku a poté opatrně vmícháme sníh z bílků. Smažíme na suché pánvi a podáváme pomazané marmeládou, bílým jogurtem, plátky banánu a sypané kakaem.

Perník

Ingredience: 400 g celozrnné mouky, 200 gramů třtinového cukru, 250 ml sójového mléka, 100 ml slunečnicového oleje, 11 lžic kakaa, 1 prášek do pečiva, 3 lžíce medu, koření do perníku, 200 g sezonního ovoce, lístky máty.

Postup: Do mouky, cukru a kakaa v misce přiléváme pomalu za stálého míchání sójové mléko. Přidáme olej, kypřicí prášek, perníkové koření a 3 lžíce medu. Vše důkladně promícháme a hotovou směs vlijeme na předem vymaštěný a moukou vysypaný plech. Pečeme v troubě 35 minut na 180 °C. Při servírování zdobíme perník horkým ovocem a snítkou máty.

Zeleninová polévka

Ingredience: 2 mrkve, 2 kořeny petržele, malý kousek celeru, malý kousek pórku, kousek másla, 4 lžíce sušeného sójového nápoje, 4 lžíce instantní rýžové krupičky, zelená petrželka

Postup: Na másle osmahneme nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu a najemno nakrájený pórek. Zalijeme 1,5 litrem vody, přivedeme k varu a vsypeme sójový nápoj a rýžovou krupičku. Vše uvaříme doměkka a nakonec polévku dochutíme solí, pepřem a jemně sekanou petrželkou.

Zapečený květák

Ingredience: 60 g sójové hladké mouky, 500 ml sójového mléka, 30 ml oleje, 1 velký květák, muškátový oříšek, 2 lžíce sekané petrželové nati, rostlinný tuk na vymazání a strouhanka na vysypání formy, sůl

Postup: Z oleje a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme ji sójovým mlékem a povaříme, dokud nezhoustne. Na růžičky rozebraný uvařený květák rozložíme na dno vymazané a strouhankou vysypané zapékací misky. Bešamelovou omáčku osolíme, přidáme muškátový oříšek, sekanou petrželku a přelijeme jí květák v misce. V mírně vyhřáté troubě zapečeme do růžova. Podáváme s vařenými brambory a zeleninovým salátem.

Autor: © svevi
Foto:
© Theimpulsivebuy

přidejte sem svůj příběh

Odeslání příběhu je možné pouze v plné verzi těchto stránek, do které se dostanete klikem na tento odkaz: Plná verze.

příběhy k článku
K článku zatím nebyl napsán žádný příběh.

Červený rybíz a cukrovka
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
Je běžná černá stolice po alkoholu?
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
Témata

    Zajímavé články

    nové příběhy

    Sírová mast

    Cempírek

    Sírová mast se vydává pouze na lékařský předpis protože je třeba ji na základě předpisu pro pacienta namíchat. Výsledná mast má koncentrace síry vyšší než 10% a z toho důvodu je klasifikována jako nebezpečná, protože dráždí kůži. Lékař v předpisu určí koncentraci síry a zároveň zváží, zda-li přínosy této léčby přesahují její negativní účinky.
    Pokud nechcete součinnost lékaře v léčbě sírovou mastí, tak si můžete mast namíchat z běžně dostupné práškové síry, kterou zakoupíte v internetových obchodech. Dostupnost a cenu práškové síry můžete vidět tady: https://www.zbozi.cz/hledej…

    Zdraví Cempírek!

    Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

    Sírová mast

    Milan

    Chtěl bych vědět proč sírové jsou pouze na lékařský předpis. Může snad častější použití způsobovat jiné kožní problémy ?

    Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

    Lněné semínko a kefír - lék na čištění střev

    Cempírek

    Ozdravné kůry z lněného semínka a kefíru by mohly pomoci i u pacienta s vývodem. Je třeba to pomalu zařazovat do stravy a pozorovat reakci. Také nezapomeňte dodržovat tyto rady v boji s tuhou stolicí.
    - Jezte stravu bohatou na vlákninu – ovoce (oloupané), zeleninu, celozrnné výrobky, luštěniny, ořechy a další semínka.
    - Vyvarujte se potravin s nízkým obsahem vlákniny, potravin chudých na živiny, jako jsou smažená jídla, rychlé občerstvení a vysoce zpracovaná instantní jídla.
    - Pijte hodně vody, přirozeně sladké ovocné a zeleninové šťávy a čisté polévky, popřípadě i kefír, abyste zůstal hydratován.
    - Dopřejte si i dostatek každodenní fyzické aktivity. Tím, že se udržíte v pohybu, zvýšíte zásobení střeva krví, a tím napomůžete pohybu peristaltiky (pohybu střevních svalů), což by mělo pomoci vytlačit stolici skrz stomii.

    Zdraví Cempírek!

    Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět