Jídlo pro bezzubé
Většina lidí ve vyšším věku má umělý chrup a slizniční onemocnění dutiny ústní, což způsobuje snížení chuti k jídlu a potřeby se najíst. Vhodnou alternativou se pak stává jídlo, které se nemusí kousat (co jíst když nemůžu kousat), například domácí rozmixovaná strava. Je ovšem třeba včas zjistit, zda je příjem živin přirozenou stravou, i když mixovanou, dostačující, a pokud ne, je nutné zajistit přísun potřebné energie, bílkovin a vitaminů. Na prvním místě by se vždy mělo nejdříve uvažovat o úpravě jídelníčku. Pro člověka bez odborných znalostí však není jednoduché přesně zhodnotit, jestli je příjem živin v upraveném jídelníčku dostačující.
Kašovitá strava pro seniory
U seniorů bývá také problém ve zhoršené hybnosti nebo zhoršení zraku, v krajním případě i v takzvané stařecké demenci, což výrazně omezuje schopnost nákupu a přípravy stravy. Objevují se i problémy ekonomické. Nedostatek aktivity, jehož důsledkem je i nechuť připravit si jídlo či dojít si nakoupit, může souviset s depresí z osamělosti a sociální izolace. Souhrnem těchto skutečností se starší člověk dostává do začarovaného kruhu – jeho zdravotní stav se vzhledem k nedostatečné výživě stále zhoršuje, což vede k dalšímu zhoršení jeho schopnosti správně a dostatečně jíst. Proto je důležitá pestrá strava pro seniory nebo program stravování seniorů. Řešením, které nabízí medicína, mohou být přípravky enterální klinické výživy. Jedná se o vyváženou tekutou stravu uzpůsobenou k popíjení, v níž je přesně definovaný obsah nutričních složek. Tyto přípravky se dodávají do lékáren v různých chuťových příchutích. Mohou se podávat po jídle nebo mezi jídly a lze jimi doplnit stravu o všechny důležité součásti: energii, bílkoviny, cukry, tuky, vitamíny, minerální látky a stopové prvky v potřebném množství. Navíc lze přípravky enterální klinické výživy využít i při přípravě denních jídel. Univerzální doporučení pro výživu ve stáří neexistuje, záleží na věku, fyzické aktivitě a zdravotním stavu. Při chronickém onemocnění je důležité dodržovat léčebná dietní opatření.
Kalorický příjem u méně aktivních lidí staršího věku by měl být 7 300 až 8 500 kJ u žen a 7 900 až 9 500 kJ u mužů. Pro přesné stanovení je nutné vzít v potaz řadu faktorů, jako je stavba těla a zdravotní stav. Není dobré vyřazovat z jídelníčku například zeleninu nebo maso pro špatný stav chrupu. Úpravu jídla je třeba volit tak, aby ho člověk zvládl zkonzumovat, takže často pomůže jej rozmixovat.
Staří lidé mají tendenci se v jídle odbývat. Hlavní složkou jejich jídelníčku bývá bílé pečivo a rafinovaný cukr, což není ani zdravé, ani výživné. Navíc šetří a kupují to nejlevnější, co v supermarketech je. Jenže obvykle to je také to nejméně kvalitní. Často jim pak chybí v jídelníčku bílkoviny, nutné pro hojení ran, s nedostatkem zeleniny chybí i vláknina, což zhoršuje zažívání, ale může být i jednou z příčin rakoviny tlustého střeva. Větší množství nekvalitních sacharidů zatěžuje slinivku, což může vést ke zvýšené glykémii. V nekvalitních potravinách rovněž převládají takzvaná éčka, stabilizátory, konzervanty, transmastné nasycené tuky, což není nic dobrého pro tělo a už vůbec ne pro organismus seniorů.
Jak na to
Zeleninu stačí uvařit do měkka nebo podusit, přidat do polévky, pomazánky či kaše. Ovoce lze rozmixovat do smoothie či pyré. Ořechy je možné přes noc namočit do vody, aby změkly a daly se lépe pokousat. Také se samozřejmě mohou namlít a použít do nějakého jídla. To samé platí o mase, přílohách a polévkách. Vhodné jsou zakysané mléčné produkty, jako bílé jogurty do čtyř procent tuku či podmáslí. Lidské tělo je dokáže lépe trávit, získat z nich vápník a také bifidobakterie pro lepší zažívání.
Tekutá strava po operaci žaludku
Stravování v nemocnicích není hotelovou službou, ale mělo by být promyšlenou výživou, která léčbu podporuje. Příslušný druh stravování (dietu) ordinuje ošetřující lékař a sestavuje nutriční terapeutka. Nutriční terapeutka je tím správným člověkem, který by měl poradit, jak se stravovat i po propuštění domů či po návratu do práce. A to zvláště tehdy, když je dlouhodobá změna stravování nezbytná.
Těsně po operaci je výživa zajištěna infuzemi, následně se přechází na stravu ústy, která je nejdříve tekutá s možným „popíjením“ takzvaných perorálních nutričních doplňků ke stravě a následně kašovitá (od 7. dne až do 3 týdnů) a přibližně do 5 týdnů by měla být tolerována pevná strava v kratších časových intervalech.
1.–2. týden tekutá strava: Konzistence potravy by neměla přesáhnout konzistenci jogurtového mléka, co takzvaně projde vidličkou (čisté vývary, ředěné přesnídávky, ředěné jogurty, jogurtová mléka, scezené polévky, řídké omáčky a podobně).
3.–4. týden kašovitá strava: Cokoliv rozmixovaného (přesnídávky, jogurty, kefíry, scezené omáčky, husté polévky, krupicová kaše, bramborová kaše, špenát, řídké míchané vajíčko a jiné). Vyhýbejte se nadýmavým potravinám, jako je například brokolice, květák, luštěniny, dále pak sycené nápoje a alkohol.
Po měsíci normální strava: Preference křehčích potravin, které lze dokonale rozžvýkat. Sousta důkladně prožvýkejte a jezte pomalu. Vyhraďte si na jídlo dostatek času a vždy jezte jen po malých kouscích. Nehltejte a nepolykejte velké kusy jídla. Přechod na běžné stravování by měl být pozvolný. Postupně zařazujte každý den jednu novou potravinu, abyste po operaci vyzkoušeli, jak ji tělo přijme. Počkejte do druhého dne, a pokud nemáte problém, například nevolnost, pálení žáhy, pocit těžkosti, můžete ji ve svém jídelníčku ponechat.
Po operaci je důležité konzumovat hlavně bílkoviny, a to v jakékoliv podobě včetně mléka. Mléko třeba v kávě, ráno kakao, pudinky, jogurty, kefírová mléka, proteinové nápoje, protože dokud se nejí maso, jde spolu s vývary o jediný zdroj bílkovin. V zásadě se nedoporučují takzvané light výrobky nebo odtučněné mléko, a to z toho důvodu, že neobsahují žádné živiny, které tělo potřebuje, takže raději vybírejte polotučné mléko a mléčné výrobky se 3 a více procenty tuku.
Vhodné potraviny:
- maso – netučné, libové (v prvních týdnech lepší mleté), kuře, králík, treska, filé, tuňák, kapr, pstruh, sardinky ve vlastní šťávě, štika, sumec, losos, krůtí maso, vepřová kýta, kotleta, hovězí zadní, holoubě, vrabec, telecí maso, jehněčí
- rostlinné výrobky Robi, Klaso, výrobky ze sóji
- uzeniny maximálně 1–2x týdně například šunka od kosti, tedy uzeniny s vyšším podílem masa
- kysané mléčné výrobky spíše bílé (je možnost přidat ovoce, zeleninu) s obsahem tuku od 3 do 5 % – jogurty, kefíry, acidofilní mléka, probiotické, jogurtové nápoje a podobně
- sýry do 45 % tuku v sušině – tvrdé, tvarohové, čerstvé sýry, tvaroh středně tučný a z něho různé pomazánky, nebo na těstoviny či k přípravě pokrmů
- vejce – vařená, v pokrmech (ne smažená)
- tuky – oleje, máslo, margarín (množství dle snášenlivosti)
- pečivo – bílé, tmavé, sladké, bez zrníček, máku, bez kousků soli na povrchu pečiva
- zelenina – jen nenadýmavá (dle individuální snášenlivosti)
- mírně bylinky – petrželka, bazalka, pažitka, tymián, libeček, majoránka (najemno nakrájet) a ostatní nedráždivé koření, například skořice, vanilka, hřebíček, muškátový oříšek, sladká paprika
- ovoce – nenadýmavé, dobře vyzrálé – banán, jablko, broskev, meruňky, nektarinky (ostatní dle individuální snášenlivosti)
- nápoje – neslazené, neperlivé nápoje, neperlivé minerální vody, různé druhy čajů, dle individuální snášenlivosti různé druhy ředěných ovocných nebo zeleninových šťáv a jejich kombinace
Potraviny vhodné méně často:
- játra, vepřová plec, slepice, hovězí roštěnka, hovězí krk, hovězí plec
- tavené sýry
- mléko v přípravě pokrmů dle individuální snášenlivosti
- bujón, vegeta
Nevhodné potraviny:
- smažené – maso, vejce, zelenina
- uzeniny, uzené maso
- plísňové a zrající sýry, pikantní příchutě
- luštěniny
- nadýmavé druhy zeleniny
- cibule, česnek, křen, kopr (v delší době od operace dle individuální snášenlivosti)
- nadýmavé ovoce, ovoce s pecičkami, tvrdými slupkami, velmi kyselé ovoce – ananas, kivi, jahody, hrozny rybíz, citrusy
- čerstvé kynuté pečivo, sladké smažené pečivo
- sladké potraviny
- příliš slané potraviny – chipsy
- hořčice, kečup, mák, semínka
- droždí (vhodné jen do polévky nebo pomazánky)
- sůl, pepř, chilli, kari, worcester, maggi, sójová omáčka, pálivá paprika, ocet dle individuální snášenlivosti
- perlivé a slazené nápoje, alkohol, káva, silný čaj, 100% džusy, mléko dle individuální snášenlivosti
Vhodná úprava:
- vaření, dušení, pečení (zapékání)
- nepřipravovat pokrmy na cibulovém základu
- zahušťovat moukou opaženou na sucho nebo bešamelem
- zeleninu je vhodné nakrájet nadrobno nebo nastrouhat
- příprava pokrmů na sucho bez tuku, do hotových pokrmů je možné přidat malé množství másla pro zvýšení energetické hodnoty
- potraviny do měkka upravené bez nestravitelných zbytků, tvrdých částí, kůrek
- do zálivek na saláty je možno místo octa použít i citron nebo limetku, zálivku nedopíjet
Výše uvedené informace jsou obecné a pouze orientační.
Tekutá dieta před kolonoskopií
Při kolonoskopii se vyšetřuje někdy i střevo tenké a je nutné střeva před samotným vyšetřením důkladně pročistit a zbavit je všech zbytků. Aby vyšetření proběhlo maximálně hladce, rychle a bez problémů, je důležité striktně dodržovat rady lékaře včetně správné diety před samotnou kolonoskopií. Obvykle se doporučuje dieta 5 až 7 dní před vyšetřením. Výsledkem by mělo být opravdu čisté tlusté střevo. Kromě diety bývá pacientům doporučeno vhodné projímadlo nebo klyzma, které pomůže dokončit očistu střeva jeden den před vyšetřením. Není-li příprava střeva dostatečná, je vyšetření komplikované nebo jej nelze provést vůbec a musí se opakovat. To samé platí pro případ, že pacient dietu nedrží vůbec.
Kolonoskopie pomáhá vyšetřit tlusté střevo, odhalit příčinu potíží a stanovit diagnózu (vředy, polypy, zánět, hemoroidy, karcinom a jiné), případně provést menší zákroky (například odstranění polypů, provedení biopsie a podobně). Včasné vyšetření tlustého střeva může dokonce zachránit život.
Dietě před kolonoskopií se hodně podobá takzvaná bezezbytková dieta, jejíž součástí jsou zakysané mléčné výrobky. Bezezbytková dieta není o zbytcích na talíři, ale týká se zbytků, které zůstávají ve střevech a škodí celému trávicímu traktu. Bezezbytková dieta se zaměřuje na očistu střev. Primárně ji drží lidé, které trápí chronický zánět tlustého střeva, Crohnova choroba, střevní neprůchodnost či častý průjem. Jako každá dieta má i ona řadu pravidel a omezení, které je třeba dodržet. Důraz je kladen na lehce stravitelnou stravu s nízkým obsahem tuků a nadýmavých potravin. Zároveň obsahuje více bílkovin oproti běžné stravě. Platí, že strava při bezezbytkové dietě nesmí trávicí trakt dráždit a zanechávat v něm nestrávené zbytky. Nevhodné jsou také potraviny bohaté na hrubou vlákninu. Hlavním cílem diety je zbavit střeva všech nestrávených zbytků.
Potraviny, které jíst můžete:
- libové maso s nízkým obsahem tuku – kuřecí, krůtí, telecí a hovězí, vepřové medailonky, králičí, jehněčí a podobně
- ryby – sladkovodní i mořské druhy s nižším obsahem tuku – pstruh, štika, kapr a jiné
- vařená či dušená šunka, dietní párky
- tuky – hlavně rostlinné, občas máslo
- mléčné a zakysané výrobky – jogurty bílé i ovocné, tvaroh, kefír, podmáslí, jogurtová mléka, tvrdé sýry, pribináček, termix, tvarohové sýry (lučina, gervais)
- vajíčka – maximálně 1 denně a tepelně upravené
- brambory, bramborová kaše, halušky, noky
- obiloviny – těstoviny, rýže, kroupy
- minimálně den staré pečivo, občas piškoty, suchary, může být i vánočka
- zelenina – pouze vařená nebo dušená mrkev, dýně, celer a petržel ve vývaru, velmi vhodný je špenát a hlávkový salát
- rajský protlak a rajčatová šťáva
- ovoce – banány, jemně nastrouhané jablko, meruňky a broskve v podobě kompotu, pyré, marmelády a podobně
- mouka – hladká, polohrubá, hrubá
- cukr, med
- koření a bylinky – majoránka, citronová šťáva, kmín, bobkový list, nové koření, mletá skořice, vývar z cibule, sladká paprika, petrželka, ocet
- voda, čaj, neperlivé minerálky, ředěné ovocné šťávy
Potraviny, kterým se vyhýbejte:
- tučné maso, ryby a uzeniny
- mléko a tučné mléčné výrobky
- jogurty s ovesnými vločkami či ořechy
- čerstvé pečivo
- celozrnné výrobky
- luštěniny
- syrová zelenina – nadýmavá
- většina syrového ovoce s peckami, slupkami a semínky
- ořechy, kokos, mák
- smažené přílohy a kynutý knedlík
- houby
- koření – pepř, bujóny, maggi, česnek, dráždivé a pálivé koření
- slané pochutiny
- kečup, hořčice
- kakao, káva, perlivé minerálky, alkohol
Vhodné je vaření, dušení a pečení bez tuku. Nevhodné je smažení, pečení v oleji a grilování. Pokrmy musí být důkladně uvařené do měkka, aby byly dobře stravitelné. Při pečení je nutné odstranit kůrky a viditelný tuk. Někdy je vhodné pokrmy rozmixovat. Ačkoliv jsou doporučené rostlinné tuky, máslo není zakázáno. Používat by se však mělo až při dokončování pokrmu a vhodné je čerstvé máslo nebo přepuštěné máslo – ghí.
Nemocní, kterým bezezbytkovou dietu nařídí lékař, by měli přesné složení svého jídelníčku probrat s lékařem nebo výživovým specialistou. Většina lidí je zvyklá jíst velké množství smažených jídel, a tak pro ně přechod na vaření, dušení a pečení bez tuků může být zpočátku problém. Většina lidí si totiž neví rady, jak jídlo ochutit. Denně byste měli sníst 5–6 menších porcí. Zapomínat byste neměli na zdravou snídani, energeticky bohaté svačinky i na živiny bohatý oběd a večeři.
Příklad
- snídaně: rohlík s tvarohovou pomazánkou a pažitkou
- svačina: banán
- oběd: pečená kuřecí prsa bez tuku s bylinkami a vařenou rýží
- svačina: kefír
- večeře: špenátové palačinky
- nízkotučný tvaroh a suchary
- svačina: jablkové pyré
- oběd: vařené hovězí maso v mrkvi s bramborem
- svačina: 2 kousky veky s máslem a dušenou krůtí šunkou
- večeře: těstovinový salát s kuřecím masem a dýní
- snídaně: rohlík s ovocnou marmeládou dle chuti
- svačina: bílý jogurt s meruňkovým kompotem
- oběd: špagety s boloňskou omáčkou a strouhaným sýrem (při přípravě omáčky nepoužívat kečup, ale rajčatové pyré)
- svačina: mléčná rýže
- večeře: rýže s tuňákem ve vlastní šťávě
- snídaně: míchaná vajíčka s petrželkou, bílý chléb
- svačina: banán s nastrouhaným jablkem bez slupky
- oběd: vepřové medailonky s bramborovou kaší
- svačina: kefír
- večeře: drůbeží maso se špenátovými listy
- snídaně: rohlík s vajíčkovou pomazánkou a pažitkou
- svačina: tvaroh s ovocnou příchutí
- oběd: dušené kuřecí prso s bramborovou kaší
- svačina: meruňková přesnídávka a piškoty
- večeře: karbanátek s brambory pečený v troubě, ovocný kompot
- snídaně: lívance s marmeládou
- svačina: banán
- oběd: zapečené brambory se šunkou a sýrem (viz recept níže)
- svačina: pribináček
- večeře: kuřecí vývar s mrkví, celerem a petrželí
- snídaně: rohlík s lučinou a dušenou šunkou
- svačina: broskvový kompot
- oběd: kuřecí nudličky s rýží
- svačina: podmáslí
- večeře: plátek libového telecího masa a těstoviny
Banán, jablka a zakysané nápoje jsou častou součástí ozdravujících diet. Zařaďte je tedy do svého jídelníčku i vy.
Kašovitá jídla – recepty
Mnoho různých receptů na tekutou stravu najdete v našem dalším díle s názvem Kašovitá strava - recepty.
Autor: © Mgr. Světluše Vinšová
Foto: © MUd