Co je to tibetská houba
Prostý lid tibetskou houbu používal především jako prostředek k uchování kozího, koňského a kravského mléka v kožených vacích. Při užívání mléka s tibetskou houbou bylo objeveno, že lidé jsou minimálně nemocní a nevyskytují se u nich civilizační choroby, například problémy s vysokým tlakem, nemoci cév a srdce, problémy s trávením, a dokonce se nevyskytovala ani rakovina a tuberkulóza. Obyvatelé Kavkazu se díky tibetské houbě dožívali velmi vysokého věku.
Tibetská houba – účinky
Nápoj z tibetské houby byl po staletí přísně střeženým tajemstvím dlouhověkosti. Tibetská houba se vkládala do mléka. Pro naši současnost má kefírová houba veliký význam, zejména je prospěšná po používání silných antibiotik, kdy upraví zničenou střevní mikroflóru. Pro toho, kdo trpí vleklými a těžko léčitelnými kvasinkovými infekcemi, je to neocenitelný pomocník. Patří sem gynekologické potíže, výtoky, zažívací potíže, nadýmání, průjmy, zácpa, ale i alergie, vleklá únava, migréna, kožní problémy. Dále je tibetská houba účinná tím, že zpomaluje stárnutí, stabilizuje nízký i vysoký tlak krve, léčí choroby srdce a rozkládá cholesterol v cévách, léčí slinivku, játra a slezinu, léčí žlučník, čistí žlučovody a rozpouští žlučové kameny, léčí žaludek, střeva, dvanácterník a hojí vředy, čistí ledviny a močové cesty, aktivuje obranné látky organismu, je to přírodní antibiotikum, které léčí záněty v organismu, navíc likviduje kvasinkové infekce, detoxikuje organismus, omezuje vývoj metastáz, podporuje vitalitu organismu, podporuje výživu a obnovu kloubních chrupavek, působí proti rakovině, ničí nežádoucí bakterie v organismu, reguluje obranné látky organismu, léčí nemoci nervů a choroby srdce, léčí nemoci krve, vyrážku, ekzémy, zmírňuje jaterní komplikace, pomáhá snižovat příznaky civilizačních onemocnění, stresu a depresí, zabraňuje hnití potravy ve střevech a napomáhá odkyselení organismu.
Tibetská houba v těhotenství
Díky obsahu výživných látek v kefíru její užívání není jen možné, ale přímo vhodné. Jak v období těhotenství, tak i v době kojení můžete bez obav kefír konzumovat. Pokud máte alergii na laktózu, pak se nemusíte ničeho bát. Kefír se laktózou krmí, a proto ve výsledném nápoji je laktózy jen minimálně. Čím déle se fermentuje, tím méně je laktózy v nápoji. Pro co největší omezení obsahu laktózy je vhodná sekundární fermentace. Obecně je mléko v kefíru natolik přetráveno, že by nemělo způsobovat trávicí obtíže.
Tibetská houba – prodej a kde ji koupit
Tibetskou houbu můžete sehnat od kamarádky nebo koupit přes internet. Zde je odkaz na koupi tibetské houby.
Tibetská houba – pěstování
Kultury tibetské houby obdržené v zásilce propláchněte studenou vodou, vložte do skleněné nádoby, nejlépe do klasické třičtvrtělitrové zavařovací sklenice. Tibetskou houbu zalijte 200–250 ml nesvařeného polotučného či plnotučného mléka (v něm houba rychleji roste, nejlepší je vysokotučné farmářské mléko). Občas dejte houbám více „najíst“ a do mléka nebo místo mléka přidejte šlehačku – tento postup doporučuji provést hned při prvním pěstování, kdy houby obdržíte v zásilce. Houby pak rychleji narůstají. Nádobu zakryjte papírovým ubrouskem nebo několika vrstvami přeložené gázy a zajistěte gumičkou tak, aby do kultury nepadalo smetí a nelezl hmyz. Uložte sklenici s kefírovou houbou na místo s pokojovou teplotou, ale ne na přímé slunce.
Po 24–48 hodinách, když se vytvoří jogurt, opatrně zamíchejte dřevěnou nebo plastovou lžící a přeceďte přes plastový cedník nebo čisté hrubší plátno. Pokud je kultura houby hodně hustá a nejde vylít ze sklenice, můžete ji zředit trochou mléka nebo vody.
Houbu, která zůstane na cedníku, propláchněte mlékem či odstátou vodou a vraťte zpět do vymyté sklenice (horkou vodou bez použití saponátů) a postup opět opakujte. 1x–2x za měsíc houbu dobře properte v odstáté vodě, aby se na ní nevytvořila velká vrstva slizu.
Tibetská kefírová houba – recept
Nové zakoupené houbičky properte v odstáté vodě, která má pokojovou teplotu. Jemně je promněte prsty, sceďte a opakujte to stále dokola, dokud voda nebude čirá, nebo jen mírně zkalená (asi čtyřikrát), při přípravě nepoužívejte kovové věci, použijte skleněnou nádobu, plastový cedník, umělohmotnou lžičku, houby dejte do sklenice s obsahem 700 ml a do poloviny zalijte nesvařeným mlékem (7 ks hub na 300 ml mléka). Sklenici přikryjte látkou nebo papírovou utěrkou, nechte stát při pokojové teplotě, občas krouživými pohyby promíchejte, kefír je hotov za 2–3 dny. Dole ve sklenici se usadí syrovátka, houbičky s kefírem budou nahoře. Tekutinu sceďte přes plastový cedník, houbičky properte a rozdělte. Když vyrostou více než 1 cm, můžete zdvojnásobit množství mléka. Sklenice nesmí být na slunci, pouze ve stínu. Každých 14 dní houba zdvojnásobí svůj objem, rozdělte ji, darujte třeba známým. Nápoj můžete vyrábět donekonečna.
Doporučení: Mléko si obstarejte co nejkvalitnější, platí přímá úměra – čím kvalitnější mléko, tím kvalitnější kefír. Vynikající jsou bio mléka, je celkem jedno, zda je mléko plnotučné, nebo polotučné, hlavně nesmí být trvanlivé. Mléko přímo z farmy je naprosto ideální, málokdo si ho však je schopen tímto způsobem zajistit. Kravské nebo kozí, to je jedno, vyberte si, co vám chutná. Když zrovna budete chtít udělat přestávku ve výrobě kefíru, dejte houbičky do sklenice s vodou a nechte v lednici. Do týdne je properte a vyměňte vodu. Houbičky by takto měly odpočívat nejdéle 2 týdny. Čím víc houbiček dáte do mléka, tím kyselejší kefír vyrobíte. Množství regulujte dělením. Použijte asi 1 polévkovou lžíci na 1 dávku.
Připravený nápoj pijte vždy večer před spaním. Nic už potom nejezte. Chcete-li dosáhnout opravdu viditelných léčivých účinků, pijte kefír z tibetské houby po dobu dvaceti dní. Poté si udělejte desetidenní přestávku. Opakujte, dokud nepocítíte výrazné zlepšení zdravotního stavu. Během přestávky houbu dále čistěte a zalévejte mlékem. Pokud houbu zalévat nebudete, zčerná, a po třech týdnech ztratí zdravotní účinky.
Autor: © svevi
Foto: © puliro