Účinky červeného rybízu na zdraví
Rybíz červený patří do rodu Ribes z čeledi angreštovitých a pochází ze západní Evropy, ale v současnosti je široce rozšířen po celém světě.
Při pravidelné konzumaci je červený rybíz spojen s poklesem výskytu mnoha chronických onemocnění, zejména kardiovaskulárních onemocnění, cukrovky a rakoviny.
Tyto drobné červené kuličky uspořádané v mohutných hroznech překypují nutričními výhodami.
- Červený rybíz je dobrým zdrojem vlákniny a může pomoci zlepšit zdraví trávení.
- Červený rybíz je plný vitamínu C, který nejen podporuje zdravý imunitní systém, ale také produkuje a udržuje kolagen, nezbytný pro zdravé vlasy a pokožku.
- Červený rybíz je dobrým zdrojem železa, které je nezbytné pro tvorbu červených krvinek.
- Červený rybíz má nízký obsah kalorií a tuku, ale vysoký obsah vlákniny.
Zdravotní účinky červeného rybízu:
- podporuje trávení,
- zvyšuje pocity plnosti,
- posiluje imunitu,
- detoxikuje,
- snižuje cholesterol,
- snižuje riziko srdečních chorob a rakoviny, zejména rakoviny prostaty,
- reguluje krevní cukr,
- podporuje hubnutí.
Má červený rybíz vysoký obsah cukru?
Rybíz má hodně přírodního cukru, sto gramů červeného rybízu obsahuje 7,37 gramů cukru. Rybíz však obsahuje fruktózový cukr, který má nižší GI než glukóza.
Glykemický index (GI) červeného rybízu (čerstvé bobule) se rovná 25, což jej řadí mezi potraviny s nízkým GI. Cukr z červeného rybízu se proto vstřebává pomalu do krevního řečiště, což zabraňuje výkyvům krevního cukru, chuti na cukr a změnám nálad.
Červený rybíz je vhodné ovoce pro diabetiky.