Facebook Síť X Pinterest email tisk

Cukr

Napsala Mgr. Světluše Vinšová

Naposled upraveno

Hlavní stránkaZdravý styl

Cukr se rozšířil jako sladidlo v posledních 200 letech. Spolu s medem, známým již odpradávna, patří mezi nejpoužívanější sladidla přírodního původu. Cukr je důležitým a rychlým zdrojem energie. Používá se také v potravinářském průmyslu pro výrobu alkoholu. Dále slouží jako konzervační látka, váže totiž na sebe vodu a tím zabraňuje růstu mikroorganismů. Bohužel dnešní populace konzumuje více cukru, než doopravdy potřebuje.


Obsah článku

Charakteristika cukru

Cukr je bílá krystalická látka, která je velmi dobře rozpustná ve vodě a má výrazně sladkou chuť. Po chemické stránce patří cukr mezi sacharidy. V lidské výživě mají největší význam cukrová třtina a cukrová řepa, které kryjí z 99 % celosvětovou výrobu cukru. Cukr zvyšuje chutnost, ale také energetickou hodnotu potravin.

Škodlivost cukru

I když nesladíte, cukr se ukrývá v mnoha pochutinách, jako je sirup, sladké pečivo a limonády. Naše zdraví je tak vážně ohroženo. Cukr se podílí na spoustě závažných onemocnění a hlavně na civilizačních chorobách. Ve své podstatě se dá konzumace cukru přirovnat ke konzumaci drogy, ne nadarmo se cukru říká bílý jed.

Druhy cukru

  • Cukr krystal je směs krystalů stejnoměrného zrnění, volně sypká a obsahuje nejméně 70 % cukru.
  • Cukr krupice se skládá ze směsi menších nebo rozdrcených krystalů stejnoměrného zrnění. Také tato směs je volně sypká.
  • Cukr moučka je volně sypká směs jemně mletých drcených krystalů, vyrábí se mletím krystalů, obsahuje minimálně 95 % částic cukru s přísadou protihrudkujících látek.
  • Cukr s přísadami je označován jako želírující cukr, což je cukr krupice s přídavkem želírující látky, pektinem a kyselinou citronovou.
  • Vanilínový nebo skořicový cukr se vyrábí z cukru krupice s přísadami skořice nebo vanilky.
  • Tvarovaný cukr má tvar kostek, homolí nebo bridže. Roku 1841 vyrobil cukrovarník Jakub Kryštof Rad v Dačicích první kostkový cukr, který původní homole postupně nahradil.
výběr z naší tvorby
pokračování článku

Cukr krystal

Cukr krystal je směs krystalů stejnoměrného zrnění, volně sypká a obsahuje nejméně 70 % cukru.

Výhody, nevýhody

Cukr a cukrovinky mají vliv i na vznik zubního kazu. Obecně je cukr rizikový z hlediska vzniku různých onemocnění, jako je cukrovka, choroby srdce, těžká obezita a některé druhy rakoviny. Zejména kombinace nadměrné spotřeby cukrů a tuků je velmi škodlivá lidskému zdraví.

Cena

Zde může vidět cenu cukru krystal.

Cukr krupice

150ml hrnek cukru krupice váží asi 170 g a lžička cukru krupice váží asi 6 gramů. 100 g cukru krupice obsahuje 1 680 kJ, má 401,24 kcal, 99,5 g sacharózy a 0,001 g vápníku.

Výhody, nevýhody

V našich stravovacích návycích převládá hlavně bílý rafinovaný cukr. Ten se většinou od ostatních potravin liší zejména tím, že je pouze zdrojem energie a není nositelem jiných výživových faktorů. K trávení bílého cukru naše tělo potřebuje některé vitamíny skupiny B, zejména vitamín B1, a z minerálních látek hlavně hořčík, chrom a zinek. Navíc ještě dochází ke zvýšenému vylučování inzulinu, který se rychle snaží snížit hladinu glukózy v krvi, což neprospívá našemu organismu.

Cena

Zde může vidět cenu cukru krupice.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Hnědý cukr

Hnědý cukr je surový cukr. Tento cukr má vyšší obsah biologicky hodnotných látek, má svou charakteristickou chuť a vůni. Jeho zabarvení se pohybuje na stupnici od světle béžové přes zlatavou až po tmavě hnědou. Zabarvení tohoto cukru je způsobeno melasou, nedostatečně oddělenou od cukru v procesu výroby.

Výhody, nevýhody

U přírodního cukru se nepoužívá rafinace a chemické bělení, proto je zachován obsah významných látek. Přírodní cukr obsahuje draslík, sodík, vápník, hořčík a řadu aminokyselin. Jeho použití téměř odpovídá použití rafinovaného cukru, je vhodný například ke slazení kávy, čaje, k pečení perníků a jiných moučníků.

Cena

Zde může vidět cenu hnědého cukru.

Hroznový cukr

Hlavní rozdíl mezi běžným cukrem a cukrem hroznovým spočívá ve složení, protože glukóza, což je hroznový cukr, je monosacharid, nejjednodušší cukr vůbec, tvořený jen jednou cukernou jednotkou, což v praxi znamená, že se rychleji uvolňuje do krve, právě díky této vlastnosti může sloužit jako pohotový zdroj energie pro svaly i mozek.

Výhody, nevýhody

Používání hroznového cukru ke slazení v domnění, že má méně energie než klasický cukr, je nesprávné, jelikož hroznový cukr má stejné množství energie jako cukr, ovšem jeho sladivost je o něco nižší, takže ve skutečnosti se hroznového cukru na stejně sladkou chuť spotřebuje o něco více, a proto se nedá doporučit diabetikům ani lidem s nadváhou. Výborný je na rychlé doplnění energie. V lékárnách se hroznový cukr prodává balený jako bonbony, ovšem o bonbony se nejedná. Výsledkem konzumace je hlad, který vás může donutit sníst více potravy než obvykle.

Cena

Zde může vidět cenu hroznového cukru.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Cukr na cukrovou vatu

Cukr na cukrovou vatu je speciální ochucený hrubozrnný cukr. Tento cukr nevylétává z výrobníku jako běžný cukr krystal. Krystaly speciálního hrubozrnného cukru na cukrovou vatu ulpí v rotační hlavě, kde se postupně taví a vylétávají ve formě jemných vláken cukrové vaty. Běžný cukr krystal vylétává z rotační hlavy, aniž by se v hlavě roztavil a ulpívá na stěnách výrobníku, případně vylétne mimo výrobník.

Zajímavosti

Cukrová vata je stará víc než 500 let a původ má v Itálii, kde byla pamlskem jen pro lidi z vyšší společnosti. Až roku 1897 vynálezcové Johon Warton a William Morrison sestrojili první stroj na výrobu cukrové vaty, který byl dostupný běžným lidem. To byl průlom v její konzumaci. Od této chvíle se s cukrovou vatou setkáváme při různých příležitostech, jako jsou poutě, posvícení. Kouzlo cukrové vaty spočívá v tom, že si ji člověk nedopřeje každý den. Velká porce cukrové vaty má pouze 55 kalorií. Cukrová vata je zvláštní druh cukrové sladkosti, která je tvořena typickou lehkou, vzdušnou hmotou o různé barvě v závislosti na použitém barvivu. Vzhledově i na dotyk je podobná vatě. Vyrábí se roztavením krystalického cukru na karamel, vzniklá slabá vlákna se pak namotávají na špejli a podávají ke konzumaci.

Recept na přípravu

K výrobě domácí cukrové vaty tedy potřebujete přístroj na výrobu domácí cukrové vaty a krystalový cukr. Přístroj na výrobu cukrové vaty zapnete a dvě minuty počkáte, dokud se nezahřeje na potřebnou teplotu a vypnete ho. Následně do jeho středu, ve kterém se nachází rotační hlavice, nasypete potřebné množství cukru, které určíte odměrkou, a v případě, že chcete vykouzlit barevnou cukrovou vatu, přisypte i potravinářské barvivo nebo již předpřipravený cukr, který je speciálně připraven pro výrobu cukrové vaty. Přístroj opět zapněte, a až nyní nastává proces výroby samotné cukrové vaty. Použijete špejli nebo papírové kužely, které obvykle dostanete k samotnému přístroji, a můžete namotávat vzniklá vlákna.

Cena

Zde můžete vidět cenu cukru na cukrovou vatu a přístroje na výrobu domácí cukrové vaty.

Autor: © svevi
Foto:
© Romain Behar

přidejte sem svůj příspěvek

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetosm.
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.


příběhy k článku

Druhy cukru i pro diabetiky

stanislav

D.den.Prosim o inform.druhu cukru ktere mohou uzivat i diabetici.Prikl.Xylitol nebo tak podobne.Diky za odpoved.Hezky den.Stanislav

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět


Bolesti pohybového aparátu
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
Řapíkatý celer
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
Témata

    Zajímavé články

    nové příběhy

    Krční páteř

    Cempírek

    Podle zprávy to vypadá, že si lékaři nevědí rady s bolestí vaší krční páteře, která se u vás z nějakého důvodu napřímila a znemožňuje vám pohyb hlavy a nejen jí. V roce 1996 jste prodělala operaci na krční páteři. Nyní znovu pociťujete bolest na krku a zátylku hlavy. Lékař se vám snaží pomoct a rád by lépe pochopil příčinu vašich obtíží, ale nemůže u vás provést důležité vyšetření EMG, protože máte zaveden kardiostimulátor. EMG neboli elektromyografie patří mezi vyšetřovací metody, které napomáhají hodnotit funkční stav pohybového systému a jeho zásobování nervovými vlákny. Je založena na snímání povrchové nebo nitrosvalové aktivity. Vyšetření by pomohlo lékaři rozlišit druh nervosvalového onemocnění, které vás trápí. Podle zprávy je třeba toto vyšetření provést za speciálních podmínek ve spolupráci s kardiologem. Zkuste s lékařem pracovat na nalezení vhodného zařízení a podstupte toto vyšetření. Dále váš lékař doporučuje provedení počítačové tomografie mozku. Taky je třeba toto vyšetření podstoupit.
    Ze zprávy dále vyplívá, že vás trápí také bolesti nohou, které patrně pochází z onemocnění cukrovkou, kterou si kompenzujete inzulínem. Také máte ischemickou chorobu srdeční, což je onemocnění věnčitých tepen. Jedná se o tepny, které nedostatečně zásobují srdeční sval krví, tudíž ani kyslíkem a živinami a to vám způsobuje mírné selhávání srdce, kvůli čemuž vám byl implantován kadioverter defibrilátor. Mimo to dále trpíte kožním onemocněním lichen a žijete bez slepého střeva.
    Co teď s tím vším? Od posledního vyšetření uvedeného v lékařské zprávě uběhlo již 5 let a poslední doporučení je rehabilitace pod vedením rehabilitačního lékaře a vyšetření počítačovou tomografií. Absolvovala jste něco z toho od té doby?

    Zdraví Cempírek!

    Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

    Krční páteř

    Barbora

    Dobrý den,
    Prrosím o překlad lékařské zprávy. Mockrát děkuji za vás čas.

    Přiložený obrázek | Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

    Oční klinika horní počernice

    Anna

    Také jsem ráda, že jsem se nenechala odradit cenou a na operaci šla. Mám za sebou relex smile, při kterém mi odstranili okolo šesti dioptrií z každého oka. Vymanila jsem se z kruhu kdy jsem losovala zda si dám čočky nebo brýle, teď je to svoboda, kterou jsem si přála a peněz za operaci nelituji.

    Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

    novinky a zajímavosti

    Chcete odebírat naše novinky?


    Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetosm.