Rekonvalescence po operaci brániční kýly
Zde je několik klíčových věcí, které je třeba mít na paměti, když se zotavujete po operaci kýly:
- Jezte co nejdříve, ale nejdříve začněte s tekutou stravou a pomalu přidávejte po malých porcích běžné jídlo. Věnujte pozornost své chuti k jídlu – a nebojte se, pokud nemáte takový hlad jako obvykle.
- Zůstaňte dobře hydratovaní. Snažte se vypít 1,5 až 2 litry tekutin denně.
- V prvních dnech pokračujte v užívání předepsaných léků proti bolesti, ale jakmile se bolesti zmírní, přejděte na volně prodejné léky na bolest, ze kterých upřednostněte paracetamol. To pomůže snížit jakoukoli nevolnost nebo zácpu ze silnějších narkotik.
- Při užívání narkotických léků proti bolesti nepijte alkohol. Jakmile je přestanete užívat, tak je v pořádku dát si jeden alkoholický nápoj denně.
- Noste volné, pohodlné oblečení, které nedře váš řez.
- Nepropadejte panice, pokud musíte kýchnout, ale mějte poblíž polštář. Při kýchání nebo kašlání si s ním podložte řez, abyste se chránili před případným roztržením.
- Snažte se zůstat aktivní a chodit na krátké procházky. To pomáhá předcházet krevním sraženinám.
- Dostatečně odpočívejte a odpoledne si zdřímněte, pokud můžete. Pravděpodobně si všimnete, že se snadněji unavíte. Tato únava by měla odeznít přibližně do 6 týdnů.
- Nejméně 2-3 týdny neplavte, nekoupejte se ani nevstupujte do horké vany. Ponoření do vody zvyšuje riziko infekce vašeho řezu. Osprchujte se a dodržujte propouštěcí pokyny, jak pečovat o své řezy.
- Dodržujte propouštěcí pokyny a užívejte změkčovadla stolice. Tím snížíte riziko zácpy. Měli byste se také snažit sníst 20 až 35 gramů vlákniny denně.
- Nedělejte si starosti s mírným otokem, modřinami nebo tvrdým pocitem pod řezy. Je normální, že tvrdost pod ranou přetrvává až 6 měsíců.
- Nezvedejte více než 10 až 20 liber po dobu 4 až 6 týdnů po operaci.
- Pravidelně cvičte speciální dechové a kašlací cvičení, zde je názorný návod.
Brániční kýla dieta
Tyto informace vám poskytnou rady o tom, co můžete jíst po operaci brániční kýly.
Během operace je část vašeho žaludku volně ovinuta kolem dolního jícnu. Síťka je chirurgem upevněna volně, aby nesvírala jícen. Nicméně několik týdnů po operaci bude tento zábal oteklý a průchod jícnem zúžený. To by mohlo způsobit uvíznutí některých potravin v dolním jícnu. Otok se do šesti týdnů úplně srovná, ale do té doby musíte dávat pozor na to, co jíte.
1. až 3. týden
První tři týdny jen čiré tekutiny a měkká nebo tekutá strava. Pít můžete začít během několika hodin po operaci. Pijte v malých množstvích, vyhněte se velkým douškům.
Mezi čiré nápoje patří voda, čaj, většina džusů a čiré polévky. Můžete dokonce jíst zmrzlinu, pokud se před spolknutím rozpustí. Vyhněte se perlivým nápojům a alkoholu. Někteří pacienti uvádí, že kofein a citrusové šťávy (jako je pomeranč šťáva) je dráždí a je lepší se jim vyhnout.
Den po operaci můžete začít jíst měkkou nevýraznou stravu. Měkká nevýrazná strava je jakékoli jídlo, které je vlhké, lze ho rozmělnit na kousky vidličkou a nevyžaduje mnoho žvýkání. Příklady zahrnují cereálie změkčené v mléce, hladkou polévku (bez hrudek) a pyré. Nesmíte jíst chléb, krekry, sušenky, tuhá masa jako steaky a suchá jídla jako např. uzeniny.
4. a 5. týden
Čas na měkkou dietu. Nyní můžete začít jíst měkká jídla, jako jsou dobře uvařené těstoviny, mleté maso, rybí vločky, dobře uvařená rýže, luštěniny a zelenina se spoustou omáčky.
6. týden
Normální strava. Pokud jste bez obtíží prošli měkkou dietou, můžete začít jíst normální stravu začátkem šestého týdne po operaci. Chléb (zejména bílý chléb) a kuřecí maso nechte až na pozdější dobu, protože ty mají největší sklon k uvíznutí v jícnu. Typická strava pro dietu po operaci brániční kýly by měla obsahovat semena, ořechy a celozrnné výrobky. Zhruba 50 procent stravy může tvořit čerstvé ovoce, stejně jako syrová nebo lehce vařená zelenina. Zdá se, že také pomáhá důkladné žvýkání jídla. Příznaky pálení žáhy spojené s hiátovou kýlou lze často kontrolovat vhodnou dietou a změnami životního stylu.
Pokud ale máte stále potíže s měkkou dietou i v šestém týdnu, vyhněte se normální stravě, dokud nebudete mít následnou kontrolu v ambulanci. Možná budete muset zůstat na měkké dietě o něco déle.
Měkká dieta
Tato dieta se dodržuje v prvních týdnech po operaci brániční kýly. Tím se sníží množství práce, kterou musí váš trávicí trakt vykonat. Snižuje také možnost, že váš trávicí trakt bude podrážděný jídlem, které jíte. Jemná, nevýrazná strava je předepisována lidem se zažívacími problémy. To se liší od měkké stravy, která je předepisována lidem s problémy se žvýkáním a polykáním. Jídelníček, který vám byl předepsán, se skládá z potravin, které jsou jemné, jen mírně kořeněné a snadno stravitelné. Při této dietě nejezte smažená nebo kořeněná jídla ani syrové ovoce a zeleninu. Také nepijte alkohol.
Obecné pokyny
- Jezte v klidné, uvolněné atmosféře. To, jak jíte, může být stejně důležité jako to, co jíte. Při jídle nespěchejte. Jídlo pomalu a důkladně žvýkejte a pomalu polykejte.
- Jezte malá jídla často po celý den. 3 hodiny před spaním ale nejezte.
- Při spánku vyzkoušejte podložení hlavy o 20 nebo 30 cm. Užitečné mohou být klínové polštáře, které vám umožní spát ve sklonu.
- Nejezte žádná jídla, která způsobují nepohodlí.
- Neužívejte NSAID (nesteroidní protizánětlivé léky), jako je aspirin a ibuprofen. Také neužívejte léky, které obsahují aspirin.
- Na pálení žáhy používejte podle potřeby antacida. Ale mějte na paměti, že antacida obsahující hořčík mohou způsobit průjem.
- Nekuřte.
Vhodné potraviny
- Mléčná krupice a mléčná rýže,
- Vařená bílá rýže,
- Bramborová kaše a vařené brambory bez slupky,
- Obyčejné těstoviny a nudle,
- Jablečná přesnídávka,
- Vařené ovoce bez slupek nebo semen,
- Jemné ovocné šťávy, jako je jablečná a hroznová,
- Banány,
- Vařená nebo rozmačkaná zelenina bez stonků a semínek,
- Vařená mrkev nebo strouhaná čerstvá,
- Oloupaná cuketa,
- Vařená / pečená dýně,
- Tvaroh,
- Jemné tvrdé nebo měkké sýry,
- Pudink,
- Jogurt bez semínek a ořechů,
- Mléko (možná budete potřebovat mléko bez laktózy),
- Zmrzlina bez semínek, ořechů, čokoládových lupínků nebo polevy,
- Hladké arašídové máslo,
- Vejce,
- Ryby, krůtí, kuřecí nebo jiné libové maso, které je po uvaření umleté,
- Tofu.
Nevhodné potraviny
- Ořechy a semena.
- Svačiny obsahující čokoládu, bonbóny, pečivo nebo dorty.
- Bramborové lupínky (obyčejné, grilované nebo jiné příchutě).
- Taco chipsy nebo nachos.
- Kukuřičné lupínky.
- Popcorn, popcorn dorty nebo rýžové dorty.
- Krekry s ořechy, semínky nebo kořením.
- Hranolky.
- Smažená nebo tučná jídla.
- Celozrnné pečivo, rohlíky a krekry.
- Chleby a rohlíky s ořechy, semínky nebo otrubami.
- Otruby a suché cereálie granola.
- Bobule se semeny, jako jsou jahody, maliny a ostružiny.
- Kyselé ovoce, jako jsou pomeranče, grapefruity, citrony, limetky a ananas.
- Syrová zelenina.
- Jemná nebo pálivá paprika.
- Kysané zelí a nakládaná zelenina.
- Rajčata nebo výrobky z rajčat, jako je rajčatový protlak, rajčatová omáčka a rajčatová šťáva.
- Grilovací omáčka.
- Kořeněné nebo ochucené sýry, jako je jalapeño a sýr z černého pepře. Arašídové máslo s kousky ořechů.
- Sušené vařené fazole, jako jsou pinto, ledvinky nebo fazole.
- Smažené nebo mastné maso.
- Zpracované, kořeněné maso, jako je klobása, slanina a šunka.
- Žebra a další maso s barbecue omáčkou.
- Tvrdé nebo vláknité maso, jako je konzervované hovězí maso nebo sušené hovězí jerky.
Nevhodné nápoje
- Alkohol.
- Káva a běžné čaje.
- Kolové a jiné nápoje s kofeinem.
- Brusinková, pomerančová, ananasová a grapefruitová šťáva.
- Limonáda.
- Zeleninová šťáva.
- Plnotučné mléko, pokud trpíte nesnášenlivostí laktózy.
- Máta peprná.