Co se změní po odstranění žlučníku
Samotný žlučník netvoří žádnou žluč, a tak jeho odstranění produkci žluči nijak neovlivní. Žlučník je vak ve tvaru hrušky, uložený pod žebry na pravé straně břicha, skladuje se v něm žluč tvořená játry. Žluč je následně vylučována / dávkována do dvanáctníku, kde pomáhá trávit potravu. Žlučník si tedy můžeme představit jako takovou vodní přehradu, která působí jako ochrana před povodněmi. Bez přehrady řeka dále proudí.
Odstraněním žlučníku se tedy vaše trávení nijak nenaruší, díky čemuž nemusíte držet žádné diety kvůli tomu, že máte vyoperovaný žlučník.
Žluč i po odstranění žlučníku proudí dál, ale nyní již bez regulace - napřímo a navíc je i méně koncentrovaná. V zažívacím traktu, kde má pak působit jako emulgátor, což zjednodušeně řečeno znamená, že podobně jako jar při umývání nádobí rozpouští mastná oka, tak nedokáže zcela pomoci trávicím enzymům dostat se snadněji k tuku obsaženém v potravě. Vlivem toho se dostává více nestráveného tuku hlouběji do zažívacího traktu, kde to způsobuje plynatost, nadýmání a průjem.
Tento efekt se za nějaký čas ztratí tím, jak se v traktu přemístí mikroflóra, která pomůže spotřebovat nestrávený tuk. Ale i tak může být stav po odstranění žlučníku citlivý na nárazové návaly v příjmu tuků. Tento následek odstranění žlučníku je třeba mít na paměti, abyste si mohli vysvětlit nečekané epizody plynatosti, nadýmání a průjmu po nějaké tučné přežíračce.
Strava po operaci
V den operace po zákroku dostanete v nemocnici obvykle pouze tekutiny. Tradiční je černý čaj. Velká část pacientů stejně nemá po anestezii žádnou chuť k jídlu a často nechce ani pít. Ale musíte si uvědomit, že příjem tekutin je důležitý. Voda vám ředí krev a pomáhá dostat „uspávadlo“ z organismu. Navíc je dostatek tekutin prevencí proti tolik obávané trombóze.
V závislosti na vašem zdravotním pooperačním stavu můžete druhý den dostat k jídlu vývar a nebo želatinu. Jestliže však po anestezii stále zvracíte, což se občas stává, dostanete opět jenom čaj. Na zvracení je potřeba dát si pozor, aby se vám nepotrhaly stehy.
Další den si již můžete dát jogurt a lehkou tekutou stravu, například bramborovou nebo krupicovou kaši.
Zhruba od čtvrtého dne po operaci žlučníku můžete jít domů a svůj jídelníček můžete začít mírně a dietně rozšiřovat. Základem je pít hodně a jíst málo a často. Také myslete na to, že jste stále v rekonvalescenci a podle toho budete omezeni na pohybu.
Asi deset dnů po operaci budete pozváni na odstranění stehů. Lékař vám sdělí, zda máte ještě nějaký čas dodržovat dietu po operaci žlučníku a poté začít jíst všechno, na co máte chuť, nebo jestli hned po odstranění stehů můžete začít konzumovat cokoliv bez omezení.
Někdy se můžete dozvědět, že byste měli dodržovat žlučníkovou dietu celý život. V některých případech jde o opatrný přístup lékaře, jindy opravdu o nezbytnou nutnost. Nutné je to zejména tehdy, pokud i po operaci trpíte nějakými obtížemi nebo máte nemocná játra, slinivku či žaludek.
Prvních několik dní po odstranění žlučníku byste neměli pít alkohol. Alespoň dva dny po operaci se mu vyhýbejte.
Vždy je vhodné následné kroky konzultovat s ošetřujícím lékařem a řídit se jeho radami. Ale nezapomeňte naslouchat také svému tělu.
Životní styl po operaci žlučníku
Někteří lidé mají po této operaci řídkou stolici, nazývanou také průjem. Ve většině případů průjem netrvá déle než několik týdnů až několik měsíců. Pokud po odstranění žlučníku nemáte žádné zažívací komplikace, pak pro vás neexistuje žádná specifická dieta, kterou byste měli dodržovat. Existuje však několik věcí, které byste mohli zvážit.
- Předně pomáhá, když pochopíte, proč máte průjem.
Zdá se, že průjem po odstranění žlučníku souvisí s uvolňováním žluči přímo do střev. Původní žlučník shromažďoval a koncentroval žluč a pak ji postupně uvolňoval, když jste jedli, aby podpořila trávení tuků. Po odstranění žlučníku je žluč méně koncentrovaná a kontinuálně odtéká do střev, kde může působit projímavě. - Roli hraje množství tuku, které najednou sníte.
Menší množství tuku je snadněji stravitelné. Větší množství může zůstat nestrávené a způsobit plynatost, nadýmání a průjem.
- Pomalu si zvykejte na tuk.
Nejméně týden po operaci nejezte jídla s vysokým obsahem tuku, smažená a tučná jídla a mastné omáčky a šťávy. Místo toho volte potraviny bez tuku nebo s nízkým obsahem tuku. Nízkotučné potraviny jsou potraviny, které nemají více než 3 gramy tuku v jedné porci. Zkontrolujte štítky a dodržujte uvedenou velikost porce. - Zvyšte množství vlákniny ve své stravě.
To může pomoci k pravidelnějšímu pohybu střev. Přidejte do svého jídelníčku rozpustnou vlákninu, jako je oves a ječmen. Množství vlákniny však zvyšujte pomalu, například v průběhu několika týdnů, protože zpočátku příliš mnoho vlákniny může zhoršit plynatost a křeče. - Jezte menší a častější jídla.
To může zajistit lepší smíchání s dostupnou žlučí. Zdravé jídlo by mělo obsahovat malé množství libových bílkovin, jako je drůbež, ryby nebo mléčné výrobky bez tuku, spolu se zeleninou, ovocem a celozrnnými výrobky. - Omezte potraviny, které mají tendenci zhoršovat průjem:
- Kofein,
- Mléčné výrobky,
- Velmi sladká jídla.
Do životního stylu po odstranění žlučníku se řadí dostatečný příjem tekutin a omezení určitých typů jídel, viz níže uvedený jídelníček. Dále je potřeba omezit psychické vypětí a zvýšenou fyzickou aktivitu. Tato omezení je důležité dodržovat první 3 až 4 týdny po zákroku. Pak se můžete vrátit zpět ke stylu života, který jste vedli před výkonem. Jestliže však byl příčinou zdravotních problémů nevhodný životní styl, pak by měla být omezení dodržována nadále. Kupříkladu jedinci, který za den vypil méně než 1 litr tekutin, se doporučuje dostatečný pitný režim dodržovat nadále, u obézních pacientů se zase musí nadále dbát na omezení jídel obsahujících příliš mnoho kalorií a podobně.
Jídlo po odstranění žlučníku by mělo splňovat tato kritéria:
- snížený obsah tuků;
- zvýšený obsah rozpustné vlákniny;
- jídlo je rozděleno do malých porcí na víckrát denně;
- nepřejídat se, ale ani nehladovět;
- stravu konzumovat v přiměřené teplotě (zažívacímu traktu škodí jak příliš studená, tak i horká jídla);
Komplikace po operaci žlučníku
Ačkoli průjem, který přetrvává několik měsíců, je běžný po odstranění žlučníku, měli byste jej projednat se svým lékařem, pokud přetrvává déle než 3 dny po operaci. Kromě toho, pokud máte některý z následujících příznaků, měli byste si o nich promluvit se svým lékařem:
- Těžká nevolnost nebo zvracení.
- Žloutenka.
- Bolest břicha, která neustupuje nebo se zhoršuje.
- Neschopnost odvádět plyny déle než tři dny po operaci.
- Neschopnost mít stolici déle než tři dny po operaci.
V případě průjmu vám lékař může doporučit lék na zpomalení střevních pohybů, jako je loperamid (Imodium AD), který volně koupíte v lékárně. Pomoci mohou také léky, které snižují laxativní účinek žluči, jako je lék obsahující pryskyřice (iontoměniče, cholestyramin - Vasosan P). Lékař vám také může navrhnout, abyste si vzali multivitamin. Multivitamin může vašemu tělu pomoci získat vitamíny, které se vám nedostávají vlivem průjmu.
Jídelníček
Dieta má být po operaci dodržována několik týdnů. Postupem času můžete dietu opouštět. Jestliže vám však některá jídla způsobí byť jen malé obtíže, odložte je a zkuste později. Vlastní zkušenost je samozřejmě důležitější než jakákoliv doporučení.
Strava přijímaná v prvních týdnech po operaci žlučníku má šetřící charakter, který spočívá jak ve výběru potravin, tak v jejich úpravě. Upřednostněním netučných potravin s jen maličko těch tučných, by se měl snížit denní příjem celkového množství tuků na 60 gramů. Jídelníček musí být zároveň co nejpestřejší, aby byl zajištěn dostatek vitamínů a minerálních látek. Pokrmy z masa by měly být připravovány dušením či vařením, později pak pečením a grilováním. Důležitější než druh přípravy, je hlídat si množství zkonzumovaných tuků. V prvních dnech minimum tuku a postupně přidávat, tak jak bude reagovat váš zažívací trakt.
Nevhodné potraviny
Po odstranění žlučníku se u vás může objevit průjem. Důvodem je, že bez žlučníku proudí žluč přímo do střev a působí tam jako projímadlo.
Průjem způsobený tímto procesem obvykle odezní během několika týdnů až několika měsíců. Chcete-li dosáhnout co nejrychlejších výsledků, zkuste omezit následující:
Potraviny s vysokým obsahem tuku
Potraviny s vysokým obsahem tuku jsou hůře stravitelné a měli byste je výrazně omezit, pokud máte plynatost, nadýmání nebo průjem. Obecně platí, že tuk by neměl tvořit více než 30 % denních kalorií. Nasycené tuky by neměly tvořit více než 10 % denních kalorií. Snažte se zůstat u potravin, které obsahují méně než 3 gramy tuku na porci. Mezi potraviny s vysokým obsahem tuku patří:
- Máslo,
- Sádlo,
- Slanina,
- Hovězí,
- Vepřové,
- Jehněčí,
- Telecí maso,
- Drůbeží kůže,
- Párky v rohlíku,
- Hamburgery,
- Salám,
- Šlehačka,
- Plnotučné mléko,
- Zmrzlina,
- Plnotučný sýr,
- Tropické oleje jako palmový a kokosový,
- Zpracované pečivo, jako jsou sušenky, pečivo a koláče.
Kořeněná jídla
Potraviny, které obsahují kapsaicin, aktivní složku feferonek, mohou dráždit žaludeční sliznici. To může způsobit bolest žaludku, nevolnost, zvracení a průjem.
Potraviny, které obecně zhoršují průjem
Můžete získat určitou úlevu tím, že se vyhnete kofeinu, mléčným výrobkům a velmi sladkým jídlům.
Vhodné potraviny
Tekutiny
Po odstranění žlučníku je velmi častým následkem průjem, který může z vašeho těla vyčerpat vitamíny, minerály a tekutiny, takže je důležité zůstat hydratovaný. Pijte hodně vody, vývaru a sportovních nápojů. Ale opět se vyhněte alkoholu alespoň 2 dny po operaci, zvláště pokud pociťujete účinky anestezie nebo léků proti bolesti. Po zdárné rekonvalescenci absence žlučníku nevyžaduje žádná omezení v pití alkoholu.
Nízkotučné potraviny
Nízkotučné potraviny budou pro vás snadněji stravitelné a je méně pravděpodobné, že způsobí plynatost, nadýmání nebo průjem. Po operaci byste neměli jíst více než 30% kalorií z tuku, i když je to z nízkotučných potravin. Mezi nízkotučné potraviny patří:
- Nízkotučné, 1% nebo beztučné mléčné výrobky;
- Sýry bez tuku;
- Vaječné bílky nebo náhražky vajec;
- Vegetariánské hamburgery;
- Fazole, hrášek, čočka;
- Ovesné vločky;
- Celá zrna;
- Hnědá rýže;
- Nízkotučné sušenky a chléb;
- Ovoce;
- Zelenina;
- Polévky se zeleninovým základem;
- Omáčky vyrobené z odstředěného mléka;
- Lehký margarín;
- Lehká majonéza;
- Lehké salátové dresinky.
Potraviny s vysokým obsahem vlákniny
Potraviny s vysokým obsahem vlákniny mohou pomoci normalizovat pohyby střev. Během několika týdnů byste však měli postupně zvyšovat příjem vlákniny, protože příliš rychlé zvýšení může zhoršit plynatost a křeče. Existují dva druhy vlákniny, rozpustná a nerozpustná. Obojí by mělo být součástí vašeho jídelníčku.
Rozpustná vláknina při trávení absorbuje vodu. Může zvýšit objem vaší stolice a zpomalit trávení. Příklady potravin s vysokým obsahem rozpustné vlákniny:
- Černé fazole;
- Velké bílé fazole;
- Drobné bílé fazole;
- Žíhané fazole;
- Tofu;
- Cizrna;
- Sójové hamburgery;
- Ovesné vločky;
- Ovesné otruby;
- Jablka;
- Řepa;
- Hrušky;
- Sušené švestky.
- Pšeničné otruby;
- Pšeničné klíčky;
- Ovesné otruby;
- Fazole;
- Čočka;
- Zelenina;
- Bobule jako ostružiny, borůvky, jahody;
- Zelený hrášek;
- Špenát;
- Květák;
- Zelené fazole;
- Mrkev;
- Brambory;
- Ořechy;
- Celozrnná mouka
Recepty pro lidi bez žlučníku
Žlučníková dieta je založená na racionální stravě s kontrolou množství a kvality zkonzumovaných tuků. Pro žlučníkáře je typické, že ne každému „sedne“ daný pokrm, je tedy potřeba, abyste zkoušeli, co právě pro vás bude vhodné. Dle výše uvedených doporučení jistě budete vědět, jak přistupovat ke svému jídelníčku, ale abyste to měli jednodušší, nabízíme několik receptů na dietní pokrmy doporučené právě pro lidi bez žlučníku.
Šestizrnné cereálie
Ingredience
- 1/2 hrnku ječmenných vloček;
- 1/2 hrnku zrn červené pšenice;
- 1/2 hrnku hnědé rýže;
- 1/4 hrnku drcených ovesných vloček;
- 3 lžíce quinoa;
- 2 lžíce lněného semínka;
- 1/2 lžičky soli;
- 1 1/2 litru vody.
Postup
Ve velkém hrnci smíchejte všechny cereálie, quinou, lněné semínko a sůl. Suroviny zalijte vodou, promíchejte a na středním plameni přiveďte k varu. Snižte teplotu na minimum a za občasného míchání vařte 45 minut.
Udělejte si o víkendu velkou dávku této cereálie na celý týden a pak ji každý den po částech ohřívejte. Navrch dejte nějakou přirozenou sladkost, jako je ovoce nebo ovocný jogurt.
Pečené kuře a divoká rýže s cibulí a estragonem
Ingredience
- 1/2 kg vykostěných půlek kuřecích prsou bez kůže;
- 1 1/2 hrnku nakrájeného celeru;
- 1 1/2 hrnku celých jarních cibulek;
- 1 lžička čerstvého estragonu;
- 2 hrnky nesoleného kuřecího vývaru;
- 3/4 hrnku dlouhozrnné bílé rýže;
- 3/4 hrnku divoké rýže;
- 1 1/2 hrnku suchého bílého vína.
Postup
Kuřecí prsa nakrájejte na kousky 3 cm velké. V nepřilnavé pánvi smíchejte kuře, celer, cibuli a estragon s 1 šálkem nesoleného kuřecího vývaru. Vařte na středním plameni, dokud kuře a zelenina nezměknou, asi 10 minut. Dejte stranou vychladnout.
V pekáčku smíchejte rýži, víno a zbývající 1 hrnek kuřecího vývaru. Nechte 30 minut máčet.
Do pekáčku pak přidejte kuře a zeleninu. Přikryjte a pečte 60 minut při teplotě 150 °C. Pravidelně kontrolujte a pokud je rýže příliš suchá, přidejte další vývar. Ihned podávejte.
Pečená treska s citronem a kapary
Ingredience
- 4 filety z tresky;
- 1 citron;
- 1 lžička granulí bujónu s nízkým obsahem sodíku s příchutí kuřecího vývaru;
- 1 hrníček horké vody z vodovodu;
- 1 lžíce másla, změklého;
- 1 lžíce univerzální mouky;
- 4 lžičky kapar, propláchnutých a okapaných.
Postup
Zahřejte troubu na 180 °C. Nastříkejte 4 čtverce alobalu sprejem na vaření.
Na každý čtverec alobalu položte 1 filet tresky. Rozřízněte citron na polovinu. Z jedné poloviny vymačkejte šťávu na ryby. Druhou polovinu nakrájejte na plátky a položte na ryby a alobal uzavřete.
Pečte v troubě, dokud nebude ryba při testování špičkou nože neprůhledná, asi 20 minut.
Do malé misky přidejte granule kuřecího bujónu a horkou vodu z kohoutku. Míchejte, dokud se granule nerozpustí. Dejte je stranou.
V jiné malé misce smíchejte máslo a mouku dohromady. Přendejte do hrnce a míchejte na mírném ohni, dokud se směs másla a mouky nerozpustí. Do máslové směsi přidejte bujón s vodou a dále míchejte, dokud nezhoustne. Přidejte kapary a stáhněte z ohně. Nalijte na rybu a podávejte.
Kuřecí restované maso s lilkem, bazalkou a zázvorem
Ingredience
- 1/4 hrnečku nahrubo nasekané čerstvé bazalky;
- 2 lžíce nasekané čerstvé máty;
- 3/4 šálku kuřecího vývaru nebo vývaru s nízkým obsahem sodíku;
- 3 zelené (jarní) cibule, včetně jemné zelené natě, 2 nahrubo nakrájené a 1 na tenké plátky;
- 2 stroužky česneku;
- 1 lžíce oloupaného a nasekaného čerstvého zázvoru;
- 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje;
- 1 malý lilek, se slupkou, nakrájený na kostičky;
- 1 žlutá cibule, hrubě nakrájená;
- 1 červená paprika, zbavená semínek a oloupaná;
- 1 žlutá paprika, zbavená semínek a oloupaná;
- 1/2 kg vykostěných kuřecích prsou bez kůže, nakrájených na proužky 3 x 6 cm;
- 2 lžíce sójové omáčky s nízkým obsahem sodíku.
Postup
V mixéru nebo kuchyňském robotu smíchejte bazalku, mátu, 1/4 hrnku vývaru, nakrájenou zelenou cibulku, česnek a zázvor. Pulzujte, dokud není směs dobře nasekaná, ale ne na kaši. Dejte stranou.
Ve velké nepřilnavé pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje na středně vysokou teplotu. Přidejte lilek, cibuli a papriku a restujte, dokud zelenina nezměkne, asi 8 minut. Přendejte do misky a přikryjte kuchyňskou utěrkou, aby zůstala teplá.
Přidejte zbývající 1 lžíci olivového oleje do pánve a zahřejte na středně vysokou teplotu. Přidejte bazalkovou směs a za stálého míchání opékejte asi 1 minutu. Přidejte kuřecí nudličky a sójovou omáčku a opékejte, asi 2 minuty.
Přidejte zbývající 1/2 hrnku vývaru a přiveďte k varu. Vraťte směs lilku do pánve a míchejte, dokud se nezahřeje, asi 3 minuty. Přendejte do rozehřáté servírovací misky a ozdobte nakrájenou zelenou cibulkou. Ihned podávejte.
Kuřecí spratci
Ingredience
- 1 hrnek mleté žluté cibule;
- 4 stroužky česneku, nasekané;
- 1/2 lžičky řepkového oleje;
- 1 hrnek vařené hnědé rýže;
- 1/2 kg mletých kuřecích prsou;
- 2 lžičky fenyklového semene;
- 1 lžička římského kmínu (nebo kmínu, který má jemnější chuť);
- 1 lžička mleté papriky;
- 1 lžička mletého černého pepře;
- 1/2 lžičky mletého bílého pepře;
- 1/2 lžičky mletého kajenského pepře;
- 1 lžička mletého čerstvého rozmarýnu (nebo 1/4 lžičky sušeného);
- 1/4 lžičky muškátového oříšku;
- 1 lžička mletého hořčičného semínka;
- 1 lžička celerového semínka.
Postup
Na pánvi orestujte cibuli a česnek na řepkovém oleji, dokud nezhnědnou. Přendejte do velké mísy a smíchejte s vařenou rýží, mletými kuřecími prsíčky a zbývajícími přísadami. Dejte do chladničky na 1 hodinu.
Směs rozdělte na 6 stejných dílů. Srolujte do tvaru klobásy. Nebo chcete-li, můžete směs rozdělit do 6 tvarů klobás. Umístěte na plech.
Pečte v troubě při 180 °C po dobu 5 až 10 minut, dokud vnitřní teplota nebude 52 °C. Poté přeneste na gril, abyste dokončili vaření. Spratky nejsou úplně uvařené, dokud nedosáhnou vnitřní teploty 73 °C.
Česneková květáková bramborová kaše
Ingredience
- 4 velké červené brambory, oloupané a nakrájené na střední kousky;
- 2 střední hlavičky květáku, nakrájené na růžičky velikosti čtvrtin;
- 1 lžíce nesoleného másla;
- 1/2 šálku řeckého jogurtu;
- 1 1/2 lžičky soli;
- 1 lžička nasekaného čerstvého tymiánu;
- 1 lžička česnekového prášku;
- Špetka mletého černého pepře.
Postup
Ve dvou středních hrncích na omáčku přiveďte vodu k varu. Brambory a květák vařte v samostatných hrncích, dokud nejsou všechny vidličkou měkké, asi 10 minut. Sejměte je z tepla a sceďte vodu. Květák vložte do kuchyňského robotu a zpracujte do hladka, asi 2 minuty. Brambory a zpracovaný květák dejte do velkého mixéru s nástavcem a mixujte na střední rychlost asi 1 minutu. Dávejte při tom pozor, abyste brambory nepřešlehali, jinak by získaly pastovitou strukturu. Přidejte máslo, jogurt, sůl, tymián, česnekový prášek a černý pepř. Míchejte na stupni míchání, dokud nejsou všechny ingredience dobře propojené, asi 2 minuty. Ihned podávejte.