Odpověď
Re: oplach ovoce ,zeleniny
Bohužel nemáme k dispozici aktuální studii, která by ukazovala účinnost manganistanu draselného na nový typ koronaviru způsobujícího onemocnění CoVid-19. Víme ale o studii, která řešila účinnost manganistanu draselného na bakterie salmonely a EColi. Bylo potvrzeno, že desetiminutová lázeň v 0,1% roztoku manganistanu draselného výrazně snížila počet životaschopných mikrobů na povrchu koriandru. Přesné znění této studie je zde https://bmcresnotes.biomedc…
Desinfekční roztok 0,1% se připraví z 5 litrů vody a 5 gramů manganistanu draselného.
Z dalších možných prostředků, které by mohly účinně desinfikovat ovoce a zeleninu kontaminovanou novým druhem koronaviru, přichází v úvahu: 70% alkohol, peroxid vodíku a chlór. Mohou být také použity desinfekční ubrousky.
Zdraví Cempírek!
Odpověď
Re: oplach ovoce ,zeleniny
Já žil v Indii s rodiči v letech 1968 až 1970 a moje máma i všichni ostatní Češi žijící v České komunitě ČKD a Škoda Plzeň všechny potraviny důkladně oplachovali. I proto jsme neměli žádné zdravotní problémy. Pokud se pamatuji, tak do mísy s vodou o objemu asi 3 lity nasypala máma několik zrnek a barva bila růžovofialová a pak se do toho ovoce na chvíli ponořilo a pak nevím zda ho ještě oplachovala tekoucí vodou z vodovodu, kterou jsme tam měli k dispozici. Myslím ale, že jsme vodu z vodovodu pili i tak jen převařenou. Vzpomínky jsou matné, bylo mi tehdy 3 až 5 let... :-) . Hypermangan neboli Manganistan draselný se dá normálně koupit v lékárně a oplachování ovoce a zeleniny jsme teď v souvislosti s pandemií také doma zavedli. Jen to po tom hypermanganu oplachujeme ve studené tekoucí pitné vodě, protože ta doufám koronavirem promořená není a nebude...