Jak léčit dnu
Jak na dnu? Tradičním přírodním lékem jsou třešně, je jedno jestli čerstvé, nebo kompotované – 250 mg třešní denně udrží dnu v rozumných mezích. Podobně se využívají i jahody. Cenná je i jejich čerstvá nebo mražená šťáva.
Mezi nejvíce doporučované potravinové doplňky při dně patří bromelin. Omega-3 mastné kyseliny z rybího tuku nebo lněného oleje snižují hladinu zánětlivých leukotrienů, které poškozují tkáň. Zánět zmírňují vitamíny C a E. Flavonoid kvercetin snižuje hladinu kyseliny močové a lépe se vstřebává, užívá-li se zároveň s bromelinem.
Z potravinových doplňků se dále používá šťáva z aloe vera z celého listu, lopuch a vojtěška. Také lze vnitřně užívat listy kopřiv (ve formě tobolek nebo čaje), neboť zbavují organismus nadbytku kyseliny močové. Ale i zevně v podobě obkladů, které tiší bolest zanícených kloubů. Při bolestech je dobré opakovaně postižené místo ledovat, chladit.
Volně dostupné léky na dnu
Mezi volně prodejné léky na dnu patří bromelin. Omega-3 mastné kyseliny z rybího tuku nebo lněného oleje snižují hladinu zánětlivých leukotrienů, které poškozují tkáň. Zánět zmírňují vitamíny C a E. Flavonoid kvercetin snižuje hladinu kyseliny močové a lépe se vstřebává, užívá-li se zároveň s bromelinem. Při akutních záchvatech se předepisuje Nimesil či Aulin (stejná účinná látka). Někomu pomáhá Diclofenak. Velmi účinný je i Enzycol.
Enzycol DNA tob. 100 + 40 je doplněk stravy určený pro osoby se zvýšenou hladinou kyseliny močové v krvi. Obsahuje unikátní kombinaci, takzvaný Multi Clean UPTM komplex, který se skládá z extraktu kyselé višně, celerových semínek, pistácie a kurkuminu.
Existuje mnoho potravinových doplňků, které příznivě působí na organismus nemocných lidí, a tak určitě není od věci je užívat. Vhodné jsou zvláště přírodní látky, které nejsou nikterak drahé, přesto dokážou významně pomoci:
- Multi Star – směs vitamínů, stopových prvků, aminokyselin a enzymů s obsahem přírodní kyseliny fulvické, která zvyšuje vstřebatelnost a využitelnost stopových prvků
- Revanol, Anatomax, Glucosamin Star, Detox s Antioxem – obsahují Vilca coru, bylinku s protizánětlivým a regenerujícím účinkem na pojivou tkáň
- Body Star krém a Joint mobility a Joint aktivity – pomáhají při omezené hybnosti a bolestivosti a odeznění otoku kloubu
- Aloe Vera – šťáva z celého listu, která musí mít minimálně 5 000 mg aktivních přírodních polysacharidů na litr
Nesteroidní protizánětlivé léky
Jak již bylo zmíněno výše, mezi léky na dnu bez předpisu patří nesteroidní protizánětlivé léky. Jsou to jedny z nejpředepisovanějších a nejužívanějších léčiv. Nenajde se snad člověk, který by je za rok vícekrát neužil, takže se jejich spotřeba celoročně jen v ČR počítá na tuny. Kromě nesporného přínosu však mají tyto léky řadu vedlejších účinků, v některých případech smrtelných. Většina těchto léků se užívá k úlevě při akutní bolesti, jedná se o účinná analgetika.
Nejpředepisovanější léky:
- kyselina acetylsalicylová – léky Aspirin, Aggrenox, Godasal, Acylpyrin a další
- diclofenac – léky Almiral, Diclofenac, Dolmina, Monoflam, Veral, Voltaren a další
- ibuprofen – léky Brufen, Ibalgin, Ibuprofen, Nurofen, Modafen a další
- indometacin – lék Indometacin a jiné
- ketoprofen – lék Fastum gel a jiné
- meloxikam – léky Recoxa, Apo-Meloxicam, Meloxicam a další
- metamizol – lék Novalgin a jiné
- nimesulid – léky Nimesil, Aulin, Coxtral a další
- piroxicam – lék Flamexin a jiné
- kyselina thiaprofenová – lék Surgam a jiné
- dexketoprofen – lék Dexoket a Ketesse
Tyto léky mají velké množství nežádoucích účinků, které se objevují při jejich nadměrném užívání. Typické jsou nejrůznější trávicí obtíže včetně zvýšení rizika krvácení do trávicí trubice, žaludečních zánětů a žaludečních vředů. Léky mohou narušit funkci ledvin, vyvolat zvýšení jaterních testů, způsobit bolesti hlavy a alergické reakce. Některé mohou způsobit onemocnění jater a poškození sluchu, jiné výrazně zvyšují riziko krvácivých stavů v kombinaci s jinými léky na ředění krve.
Proto je nutné si uvědomit, že tato léčiva by měla být využívána v co nejmenší míře a ideálně dle doporučení lékaře (jsou-li na předpis).
Mějte na paměti, že účinná látka paracetamol (léky Paralen, Paracetamol, Panadol a podobně) sice vykazuje vlastnosti obdobné nesteroidním protizánětlivým lékům, ale do této skupiny se neřadí, protože je zde téměř nulový protizánětlivý efekt. Efekt tohoto léčiva spočívá především ve snížení horečky a částečně i bolesti.
Vývar z fazolí
100 g fazolí obsahuje 44 mg purinů. Pro zajímavost: fazole obsahují antokyany, což jsou intenzivní přírodní barviva, která se nacházejí v ovoci, zelenině, v rostlinné míze květin a dodávají jim modrou, červenou nebo fialovou barvu. Patří ke flavonoidům, v rostlinách se vyskytují ve formě glykosidů, jejich aglykonová (necukerná) část se označuje jako antokyanidin. Barva je silně ovlivněna kyselostí či zásaditostí prostředí, ve kterém se vyskytuje. Při nízkém pH je barvivo červené, při vysokém je modré. V přírodě existuje okolo sta druhů, respektive sloučenin antokyanů, vyskytujících se například v grepu, brusinkách, třešních, malinách, hroznovém vínu či švestkách a fazolích. Jsou poměrně nestabilní, proto se nepoužívají často. V kyselém prostředí je jejich stabilita přijatelná. Barvivo se používá k barvení kyselých nápojů, například vína, brusinkového džusu, dále v nápojích s obsahem oxidu uhličitého, částečně v dezertech, jogurtech, mléčných výrobcích, zmrzlinách, müsli tyčinkách, a podobně. Nejsou známy žádné nežádoucí účinky tohoto barviva, které tvoří přirozenou součást lidské potravy. Zajímavý důkaz nestability tohoto barviva je například v červeném zelí, to má po sklizni modrou barvu, po uvaření a dochucení octem získává červenou až fialovou barvu. V ČR a celé EU je použití barviva povoleno s výjimkou dětské potravy. V USA je jeho použití povoleno. V potravinách se označuje jako E163 – antokyany.
Základ stravy u onemocnění dnou by měly tvořit potraviny s obsahem purinů nižším než 50 mg, úplně vyloučit ze stravy bychom měli potraviny s obsahem nad 150 mg purinových látek. Potraviny s obsahem purinů 50–150 mg bychom měli omezit.
Mezi nevhodné potraviny patří:
- vnitřnosti, maso (především z mladých zvířat), masné výrobky a masové extrakty
- drobné ryby a výrobky z nich
- kakao, čokoláda
- luštěniny (hrách, čočka, fazole)
- alkohol
Více purinů také obsahují luštěniny jako čočka, hrách a fazole, ale podle odborníků jsou vhodnou náhradou masa a jejich občasná konzumace tak ani při dně neškodí.
Čaje
Při purinové dietě je důležité stravovat se pravidelně a přijímat dostatek tekutin, a to 2–3 l denně. K pití jsou nejvhodnější ovocné a bylinné čaje, demineralizovaná voda, popřípadě alkalické minerálky dle doporučení lékaře.
Kapsaicin
Kapsaicin je rostlinný alkaloid, který je zodpovědný za pálivou chuť papriky, jde o hlavní alkaloid paprik Capsicum. Pro savce včetně člověka je dráždivý a vyvolává pocit pálení v každé tkáni, se kterou přijde do styku. Kapsaicin a několik příbuzných sloučenin se společně nazývají kapsaicinoidy a jsou produkovány jako sekundární metabolity chilli papričkami, pravděpodobně pro odpuzování některých býložravců a hub. Kapsaicin je rozpustný v alkoholu a tucích.
Pozitivní účinky způsobené přítomností dusíkaté látky ze skupiny fenylalkylaminových alkaloidů přispívá k podpoře krevní cirkulace, zvýšení rychlosti metabolismu, stimulaci žaludeční sekrece a tím k podpoře zažívání. Léčebný efekt kapsaicinu se může projevit při dávkách 400 miligramů třikrát týdně. To je množství odpovídající asi třem až osmi paprikám Habanera. Tento druh papriky pochází z poloostrova Yucatan a patří k nejpálivějším na světě. Konzumaci takových paprik byste měli zvážit a nejprve probrat s lékařem. Je třeba dát přednost ověřeným doplňkům stravy, které kapsaicin obsahují. Kapsaicin inhibuje růst nepříjemné žaludeční bakterie Helicobacter pylori a posiluje tvorbu ochranného hlenu v žaludku. Přispívá k regeneraci žaludečních stěn při poškození vlastními enzymy, které je známé jako žaludeční vředy. Chilli papričky mohou pomoci i při hubnutí, pálivá jídla obecně snižují chuť k jídlu. Dále se ještě v trávicím systému, svalech a srdci zvyšuje rychlost metabolismu, což se využívá rovněž při hubnutí. Běžné dávky mají celkově povzbuzující účinky na tělesné funkce a výkonnost, včetně vlivu na oběhovou soustavu, který je podobný krátkodobému aerobnímu cvičení. Kapsaicinem či chilli papričkami se lze předávkovat. Dojde k poničení mitochondrií a místně dokonce k likvidaci některých bolestivých nervových zakončení. U některých osob může mít kapsaicin (kromě zarudnutí pokožky nebo přechodných puchýřků) vliv na krevní tlak a srdeční rytmus.
Pomoc při léčení:
- trombózy
- křečových žil
- omrzlin
- podlitin, hematomů
- hadího uštknutí
- Raynaudovy choroby
- otravy potravinami – ostré chilli papričky ničí bakterie (Vibrio vulnificus – původce otravy ústřicemi či špatným sushi, Escherichia coli, Shigella, Salmonella)
- srdeční arytmie – kapsaicin funguje jako přírodní blokátor kalcia
- diabetu mellitu – kapsaicin snižuje hladinu krevního cukru
- aterosklerózy
- usazování hlenů v plicích
- alkoholismu
- podchlazení
- řezných ran– kajenský pepř pomáhá zastavit krvácení
Chemická struktura kapsaicinu vyvolává dráždění zakončení nervů citlivých na bolest, takže po jeho požití nebo aplikaci na kůži se ozývá bolest nebo pálení. A přestože ve skutečnosti nenastalo žádné popálení, podrážděné neurony uvolňují neurotransmitery nazývané substance P, které zajišťují přenos pocitu bolesti do mozku. Tento princip působení kapsaicinu se zdá být cenným v případech použití jako přírodní prostředek proti bolesti. Spotřebovává se přitom mnoho substance P, a tak může docházet ke snížení signálů bolesti vysílaných do mozku. Krémy s kapsaicinem jsou díky tomu velmi účinné pro úlevu od artritidy, při dnových záchvatech bolesti svalů nebo nervových zakončení.
Vnitřní používání kapsaicinu vyvolává přechodné zvyšování tělesné teploty a tělo může dokonce přepnout ze spalování sacharidů na spalování tuků. Je to také s největší pravděpodobností způsob, jak kajenský pepř napomáhá regulaci krevního cukru po jídle. Kapsaicin navíc způsobuje, že se cítíte dříve nasycení, což vede ke snižování objemu snědeného jídla. Dietní změny pak nemusí být obtížné realizovat. Studie prováděná u myší prokázala, že jakmile se kapsaicin dostal do tenkého střeva, zvýšil se metabolismus takzvaného hnědého tuku, který bývá spojován i se zvýšením energetického výdeje a s všeobecným ubýváním tuku v těle. Těm, kteří se chtějí zbavit tuku, může užívání kapsaicinu napomáhat jak ke kalorickým úbytkům, tak i ke zvyšování energetických výdajů.
Kupte si balíček čerstvého koření chilli (kajenského pepře), abyste u většiny jídel vyvolali příjemnou pálivou příchuť, postačí přidávat jen pár špetek. Čím více budete dávku zvyšovat, tím větší teplo to ve vás bude vyvolávat, aniž by se chuť vašeho jídla nějak dál měnila. Pokud s příchodem chladného počasí budete pravidelně do jídel přidávat kajenský pepř, zabráníte tím i obvyklým zimním přírůstkům na váze. Trpíte-li dnou, poraďte se o užívání kapsaicinu se svým lékařem.
Pokud máte osobní zkušenost s toto problematikou, podělte se s ostatními, budou vám určitě vděční.
Autor: © svevi
Foto: © Karl432