Játra
Játra jsou orgánem trávicího systému, orgánem látkové výměny a orgánem krevního oběhu. Játra se podílejí na přeměně sacharidů, bílkovin, tuků, minerálů, hormonů a vitamínů. Tento orgán přispívá k celkové homeostazi (rovnovážnému prostředí) těla. Játra zneškodní obrovské množství látek, které v nich samotných ve velké míře zůstávají. Jsou velmi důležitým a nepostradatelným orgánem. Játra tvoří žluč, která se hromadí ve žlučníku a podílí se na střevním trávení.
Význam detoxikace
Detoxikace je očistný ozdravný proces, během něhož se tělo zbavuje jedovatých zplodin. Díky detoxikaci se zbavíme nadbytku solí a usazenin, zmenšíme tukové zásoby, pročistíme krev a posílíme takzvané detoxikační orgány (játra, plíce, střevo, ledviny a kůži). Rovněž pročistíme lymfatický, kapilární a cévní systém v těle. Detoxikaci je vhodné provádět v březnu nebo dubnu, kdy je síla jater nejsilnější.
Recept na třídenní detoxikaci
Ze začátku je nejlépe dělat 3 kúry během měsíce, pak po dalším měsíci zařadit čtvrtou a po dvou měsících pátou. Další rok proveďte pouze 2. A následující rok už vám bude stačit jedna.
K očistě jater potřebujete:
- 300 ml olivového oleje (extra panenského)
- 300 ml čerstvé citronové nebo limetkové šťávy
Postup před samotnou očistou jater:
- dva dny před samotnou očistou nejezte maso, uzeniny, sladkosti ani mléčné výrobky
- den před samotnou očistou je vhodné začít pít zeleninové šťávy (nejlépe z mrkve, červené řepy, celeru a jablka)
- večer cca v 19 hod před dnem čištění vypijte 200 ml zaječické kyselky
Den očisty:
- ráno na lačno vypijte 200 ml zaječické kyselky
- k snídani si dejte lehčí stravu formou zeleninových šťáv, celozrnný chléb, tofu, zeleninu
- během dne relaxujte, snažte se mít pohodu, nestresujte se
- dejte si lehčí oběd formou zeleniny, obilovin a kousku tempehu nebo tofu
- od 15 hodin se snažte být vleže na pravém boku a nahřívejte si pravou oblast pod hrudním košem (je to oblast jater, použijte k tomu elektrickou nahřívací dečku a podobně)
- v 18 hod ještě vypijte 200 ml zaječické kyselky
- v 18:45 si připravte sklenici cca 300 ml extra panenského olivového oleje a 300 ml čerstvě vymačkané citronové nebo limetkové šťávy a ohřejte je na teplotu 30 až 35 stupňů Celsia
- v 19 hodin začíná samotná doba očisty – ležte na podložce na pravém boku a pomalinku celou hodinu popíjejte olej a šťávu, vždy si dejte 2 doušky (lžíce) oleje a 2 doušky šťávy, pak si dejte 10 minut pauzu a poznovu totéž opakujte po celou hodinu, dokud nevypijete celý objem; stále si nahřívejte pravou oblast pod žebry
- maximálně ve 22 hodin zkuste usnout
- v noci se může objevit průjem, což je normální, začnou se vylučovat usazeniny z jater, žlučových cest i žlučníku
Den po očistě:
- ráno vypijte ještě 200 ml zaječické kyselky.
- posnídejte cca 2 hodiny po vypití kyselky
- pro zklidnění trávicího traktu je vhodné udělat si rýži na sladko (nesolit a spíše rozvařit) a celý den jíst spíš jen rýži a rozvařenou zeleninu
- velmi vhodné je konzumovat další 3 dny čerstvou šťávu z červené řepy a jablka a k tomu jíst lehkou stravu
- druhý den po očistě již můžete konzumovat trochu ryb
Autor: © svevi
Foto: © stars