Zkušenosti s goji
Plody kustovnice čínské obsahují 18 druhů aminokyselin, včetně všech osmi esenciálních (například tryptofan či izoleucin), až 21 stopových prvků (jmenujme například zinek, železo, měď, vápník, germanium, selen a fosfor), jsou jedním z nejbohatších zdrojů karotenoidů ze všech známých plodů na Zemi (což už naznačuje jejich jasně červená barva). Co se týče beta-karotenu, jsou goji (godži) vydatnější než mrkev. Dále obsahují vitamíny C, B1, B2, B6, E a beta-sitosterol. Tento rostlinný sterol se dnes využívá při podpůrné léčbě zvýšené hladiny cholesterolu, dále při problémech s prostatou a má také protizánětlivý účinek. Naprosto unikátní pro tyto plody je pak skupina lycium polysacharidů. To jsou výjimečně silné antioxidanty, tedy látky, které neutralizují volné radikály a tím pomáhají zabraňovat poškození buněk a stárnutí organismu.
Šťáva z kustovnice čínské, respektive z goji, je bohatá na polysacharidy a další látky, které jsou velmi prospěšné pro náš imunitní systém a celkovou vitalitu. Díky pití šťávy připravené z těchto plodů může naše tělo nejlépe využít všechny živiny, minerály a vitamíny v ovoci přítomné. Užívání kustovnice v této podobě je zvláště účinné díky vysoké vstřebatelnosti živin sliznicí střev, přičemž je potřeba pít šťávu na lačno. Tento velmi energetický nápoj není vhodné kombinovat s pitím alkoholických nápojů či jej do alkoholu přimíchávat. Goji jsou především doplňkem stravy určeným ke zlepšení zdraví a vitality organismu a alkohol tyto účinky naopak potlačuje.
Účinky
Goji (godži), plody kustovnice, patří bezpochyby mezi nejhodnotnější duhy ovoce a mají mnoho blahodárných účinků:
- antioxidační účinky;
- ochrana buněk před škodlivými vlivy prostředí;
- zpomalení stárnutí pleti;
- zpomalení stárnutí – 11 minerálů a silné antioxidanty udržují, léčí a podporují správné fungování a vývoj pokožky, chrání před UV zářením, kterému jsme denně vystaveni, udržují mladou pokožku, napínají vrásky, chrání před volnými radikály a jejich působením na buňky těla;
- protirakovinné účinky – 22 stopových prvků, antioxidanty a 18 druhů aminokyselin představují dobrou prevenci vzniku rakovinných buněk;
- podpora a stimulace imunitního systému – včetně imunity v centrální nervové soustavě;
- neuroprotektivní účinky;
- neuromodulační účinky – předcházení degeneraci nervové soustavy, zlepšení kognitivních funkcí, celkový pocit pohody;
- podpora léčby diabetu;
- ochrana cévního systému – snížení množství lipidů v krvi;
- účinný prostředek v boji s bakteriemi a plísněmi;
- protizánětlivé účinky;
- snížení cholesterolu či léčba sexuální impotence;
- pozitivní vliv na kardiovaskulární systém;
- prodlužení života – je tomu tak proto, že tato vzácná rostlina obsahuje velké množství potřebných látek (vitamíny, minerály, antioxidanty, aminokyseliny), které zajistí vylepšení a udržení optimálního zdraví;
- podpora trávení – vláknina podporuje správné trávení, pravidelné vyprazdňování a odbourávání tuků (metabolismus tuků);
- zvýšení plodnosti a sexuální činnosti žen i mužů;
- zlepšení kvality kostí, svalů a nehtů – vitamíny zlepšují pružnost svalstva, pevné nehty, dokonalý zrak a pevné kosti.
Kustovnice není jedovatá, jak se někdy mylně říká.
Dávkování
Neexistuje žádné vědecky naprosto exaktně stanovené dávkování této plodiny. Vždy ale berte v úvahu, že jde o doplněk stravy pro zlepšení zdravotního stavu, nikoli náhradu stravy, a tomuto faktu přizpůsobte množství bobulí. Kustovnici můžete jíst v podobě čistého nebo také sušeného ovoce. Zároveň je ale v nabídce i šťáva nebo také prášek či kapsle. Záleží na tom, jaká forma vám bude nejlépe vyhovovat. Říká se, že pro děti do věku přibližně deseti let stačí pokrýt denní potřebu vitamínů a minerálů hrstí sušených plodů. Plody lze konzumovat přímo nebo přidat do čajů, polévek, salátů, moučníků nebo jiných pokrmů. V kuchyni nahradí například rozinky. Jsou velmi vhodnou náhradou sladkostí pro děti i dospělé.
Doporučená denní dávka je 6–30 gramů suchých plodů.
Úprava ke konzumaci:
- Plody lze konzumovat i bez úprav.
- Nebo denní dávku plodů vařte v půllitru vody 5–10 minut. Pijte ve dvou dávkách na lačno, a to včetně plodů.
- Polévková lžíce kustovnice též zlepší kuřecí nebo hovězí polévku nebo pečené maso. Plody po tepelné úpravě snězte.
Goji při hubnutí
Složení kustovnice je nutričně dobře vyvážené, proto se hodí i při různých metabolických poruchách. Plody obsahují hodně vlákniny, až 21 %, díky čemuž dojde k zasycení a nebudete trpět hladem. Žaludek po snězení bobulí vyšle mozku signál, že už má dost a po delší dobu nepotřebuje žádnou potravu. V neposlední řadě mají plody vliv na stres. Pomáhají zlepšit obranu organismu proti němu a tím pádem se dostáváte i do větší duševní pohody. V takové náladě se také mnohem lépe hubne. Je totiž všeobecně známo, že stres je nepřítelem snahy o shazování kilogramů. Hubnutí s kustovnicí je zdravé, protože vaše tělo dostává všechny potřebné látky pro svůj rozvoj. Úpravou metabolismu, ke které přispívá, dochází ke zlepšení spalování. Díky změně životního stylu a zařazení plodů kustovnice do jídelníčku se vám podaří snižovat tukové zásoby, aniž by vaše tělo nutričně strádalo. Výhodou plodů je i skutečnost, že mají nízký glykemický index, a tudíž utlumují hlad a chuť na jídlo. Regulují rovněž hladinu cukru v krvi, a proto pomáhají zabránit chuti na sladké. Zajišťují postupné uvolňování cukru. Zabraňují kolísání glykemického indexu. V malém množství obsahují chrom, který je nezbytný pro udržení svalové hmoty při hubnutí. Při redukci hmotnosti se totiž často stává, že při nedostatku chromu ubývá svalová hmota, a ne tuková. Kustovnice také napomáhá urychlení metabolismu.
Recepty na použití
Štrúdl s kustovnicí
Ingredience: 500 g listového těsta, 1 kg kyselejších jablek, goji – plody kustovnice čínské, rozinky a oříšky, cukr krystal, skořice, 1 vejce
Postup: Listové těsto překrojíme na půl. Rozválíme jednu polovinu na obdélník. Nastrouháme jablka a vymačkáme z nich šťávu. Polovinu jablek rovnoměrně rozprostřeme doprostřed rozváleného těsta a posypeme je kustovnicí. Kustovnice nemá příliš výraznou chuť, takže můžeme přidat i rozinky a oříšky. Na závěr osladíme krystalovým cukrem a posypeme skořicí podle chuti. Přehrneme okraje těsta a spojíme. Potřeme rozšlehaným vejcem. Pokud se nám těsto rozevírá, vejce nám pomůže jej slepit. Opakujeme celý postup i na druhou polovinu těsta. Dáme na pečicí papír a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C do zlatova. Výsledek vypadá barevně velmi hezky, a navíc přínos kustovnice čínské je v extra porci vitamínů a minerálů.
Tvarohový koláč s kustovnicí
Ingredience na těsto: 150 g hladké mouky, 150 g másla, 80 g moučkového cukru, 1 žloutek, 1 vanilkový cukr, ½ lžičky prášku do pečiva
Ingredience na polevu: 100 g moučkového cukru, 500 g tvarohu, 2 vejce, kustovnice, rozinky dvou barev, brusinky
Postup: Z ingrediencí vypracujeme hladké těsto, které vtlačíme do formy vymazané máslem a vysypané moukou anebo vyložené pečicím papírem. Nejprve dáme těsto předpéct do trouby rozpálené na 180 °C asi na 6 minut. Mezitím si připravíme tvarohovou polevu: tvaroh umícháme se žloutky a moučkovým cukrem. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a jemně zamícháme do tvarohu. Těsto vyjmeme z trouby a po vychladnutí na něj rozprostřeme tvarohovou směs, kterou posypeme sušenými plody různých barev: kustovnicí čínskou, rozinkami, brusinkami. Ty jsme předtím krátce nechali namočené ve vodě, aby změkly. Poté dáme koláč dopéct cca na 20 minut při teplotě 180 °C.
Koktejl z kustovnice
Ingredience: 60 g sušené kustovnice, 400 ml kozí syrovátky
Postup: Pokud není syrovátka úplně čistá, přeceďte ji přes jemné sítko. Vsypte do ní všechny plody goji, uzavřete (nebo přikryjte potravinovou fólií) a uložte do lednice alespoň na 2 a ½ hodiny nabobtnat – záleží na míře vysušenosti kustovnice. Až jsou plody úplně měkké, pořádně je promixujte ponorným mixérem. Nechcete-li mít v nápoji zrníčka, proceďte jej ještě přes velmi jemné síto. Nápoj je chutný sám o sobě, přesto je možné jej vylepšit čerstvě vymačkanou pomerančovou šťávou. Podávejte chlazené.
Autor: © svevi
Foto: © Maukie