Hloh obecný
Hloh obecný je opadavý listnatý keř s trny dorůstajícími do délky až 2,5 cm. Je rozšířen v celé západní a střední Evropě, kde se vyskytuje na pohostinných místech, na okrajích lesů a podél potoků. Latinské pojmenování hlohu (Crataegus oxyacantha) bylo odvozeno od řeckého krataigos = silný, a to pro jeho těžké a tvrdé dřevo a trny používané dříve jako zbraň. Hloh obecný na sebe upozorní typickou, nepříliš libou vůní a tím, že je na jaře přímo obalen a obtěžkán záplavou léčivých bílých květů. Šlechtěné odrůdy hlohu však nemají žádné léčebné účinky.
Účinky
Hloh představuje efektivní lék při srdečních potížích a snižuje krevní tlak. Působení hlohu je uznáváno i ze strany mnohých lékařů, kteří ho také doporučují jako podpůrný doplněk léčby. Látky obsažené v hlohu mají stimulační účinek na srdeční sval a jeho prokrvení, zlepšují průchodnost cév a tepen a celkově zlepšují prokrvení celého těla. Působí i jako regulátor, a to zejména v případě vysokého krevního tlaku, který účinně snižují. Hloh funguje rovněž jako prevence a léčba anginy pectoris, doporučuje se i jako prevence infarktu a na rekonvalescenci po něm. Uklidňujících účinků hlohu lze využít například v případě nespavosti nebo v čase silného nervového vypětí a dlouhodobého stresu. Pomáhá i ženám v období menopauzy, kdy zmírňuje nepříjemné stavy. Při užívání hlohu je velmi důležitá vytrvalost a trpělivost. Výsledný léčivý efekt je výsledkem pravidelného a dlouhodobého užívání. Výhodou hlohu je, že na rozdíl od mnoha jiných bylin s účinkem na srdce a krevní oběh není toxický, nejsou u něj známé žádné nežádoucí účinky, jediným problémem by mohla být kontraindikace s jinými léky. Léčivé účinky mají listy a plody hlohu (takzvané hložinky), ovšem ne tak výrazné jako květ.
Sběr plodů
Při sklízení plodů je nutné kontrolovat, jestli nejsou červivé nebo napadené hmyzem. Plody se sbírají za plné zralosti od září do října, ještě před příchodem prvních podzimních mrazů, a suší se umělým teplem do 70 °C. Usušené se používají pro přípravu odvaru, který zlepšuje srdeční činnost, snižuje krevní tlak, pomáhá při nespavosti a má uklidňující účinky, pokud se užívá dlouhodobě. Je vhodné jej kombinovat s rakytníkem řešetlákovým.
Jak zpracovat plody hlohu
Příznivé účinky hlohu na váš organismus se mohou projevit až za několik měsíců.
Tinktura
Postup: 150 g sušených plodů hlohu zalijeme 1 litrem 50% alkoholu (vodky nebo slivovice) a necháme 3 týdny v uzavřené láhvi za každodenního protřepávání louhovat. Tinktura se podává 3x denně po 20 až 30 kapkách, při preventivním užívání postačuje 2x denně po 15 kapkách – v závislosti na typu srdečního onemocnění.
Nálev
Postup: 1 čajovou lžičku sušených nadrcených plodů přelijeme 1/4 l vroucí vody a louhujeme 15 minut. Čaj pijeme chladný ráno a večer po jednom šálku. Užívá se při srdečních neurózách, bušení srdce, srdeční slabosti, nespavosti, proti vysokému krevnímu tlaku, kornatění tepen a během rekonvalescence po mrtvici.
Odvar
Postup: 2 lžíce plodů vaříme v 1/2 l vody 10 minut. Odvar pijeme vlažný, 2 šálky denně. Užívá se i proti ledvinovým kamenům.
Recept na marmeládu
Ingredience: 1 kg čerstvých plodů hlohu, 1/2 kg cukru nebo medu (případně 1/2 kg želírovacího cukru, nebo cukr a želírovací prostředek), šťáva a kůra z 1 ½ citronu, sůl, pepř
Postup: Plody hlohu omyjeme, obereme stopky, zalijeme vodou tak, aby byly ponořené. Vaříme cca 20 minut do změknutí plodů. Vařené plody i s vodou rozmixujeme v mixéru nebo ponorným mixérem přímo v hrnci a dužinu propasírujeme přes jemné sítko. Propasírovanou dužinu vrátíme zpět do hrnce, přidáme citronovou šťávu a kůru, cukr nebo med a podle chuti špetku soli a pepře. Svaříme na požadovanou konzistenci. (Proveďte test hustoty – dejte lžičku marmelády na talířek a nechte zchladnout, pokud marmeláda neteče, je hotová). Pokud nechcete marmeládu dlouho vařit, přidejte želírovací prostředek nebo místo cukru a želírovacího prostředku přidejte rovnou želírovací cukr. Pak stačí propasírovanou dužinu provařit jen pět minut a je hotovo. Hotovou marmeládu nalijte do sterilních nahřátých skleniček. Uzavřete víčkem, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
Marmeláda z hlohu je lehce nahořklá, proto se do ní přidává citron, špetka soli a pepře. Sůl vytáhne chuť a pepř zůstává jako jemný závěrečný tón na jazyku. Marmeláda má nádhernou rubínovou barvu.
Pálenka z hlohu
Postup: Plody hlohu se nasypou do vodky nebo žitné, přidá se cca 100 g cukru, nechá se 4 až 6 měsíců stát a potom se užívá jako lék.
Autor: © svevi
Foto: © Juandev