Krevní skupiny
Zastoupení krevních skupin v populaci České republiky je zhruba takové: 36 % krevní skupina 0, 42 % krevní skupina A, 15 % krevní skupina B a 7 % krevní skupina AB. Dietu podle krevních skupin vymyslel doktor Peter D´Adamo, který tvrdí, že bychom se měli stravovat podle krevních skupin. Pro tělo jsou vhodné potraviny, které jedli naši předci. A ti měli v určitých částech světa jistou krevní skupinu a vykonávali specifickou činnost, podle které se stravovali.
Krevní skupina 0 – Lovec
Dějiny moderního člověka začaly před více než 40 000 lety v Africe, a to krevní skupinou 0. Krevní skupina 0 je nejstarší lidskou krevní skupinou. Duševní schopnost druhu Homo sapiens, jeho šikovnost a schopnost používat předměty a zbraně umožnily člověku vzestup až na samý vrchol potravinového řetězce. Lov byl důležitým zdrojem potravy, maso tvořilo značnou část jídelníčku. Proto musel mít člověk takovou krev, která by si poradila nejen s živočišnými bílkovinami, ale která by také poskytla protilátky jako ochranu před mnohými původci chorob, a právě tyto vlastnosti má krevní skupina 0.
Zvláštností krevní skupiny 0 je, že nevytváří antigeny. V případě nouze je možno tuto krevní skupinu poskytnout vzhledem k její univerzálnosti všem ostatním skupinám.
Zažívací soustava
Lidé různých krevních skupin se liší i svým zažívacím traktem. Typ 0 je ohrožen onemocněním žaludku. Lidé s krevní skupinou 0 jsou náchylní ke zvýšené koncentraci kyselin v žaludku. Toto překyselení může vést ke vzniku žaludečních vředů. Navíc bakterie Helicobacter pylori se usazuje v žaludeční sliznici především u lidí s krevní skupinou 0 a způsobuje záněty.
Rady pro výživu
Ve výživě člověka s krevní skupinou 0 hraje maso důležitou roli. Maso se smí jíst pětkrát až sedmkrát týdně, k masu se konzumuje velké množství čerstvého ovoce a zeleniny, aby žaludeční sliznici nedráždila přemíra živočišných bílkovin.
Dle poznatků doktora Petera D´Adamo játra u lidí s krevní skupinou 0 urychlují látkovou výměnu, a tak mohou urychlit i redukci váhy. Doporučuje se konzumace jater z mladých zvířat ze zdravých, biologicky čistých chovů, která by játra neměla mít zatížena škodlivinami, které se v játrech obvykle usazují.
Ryby a převážně mořské ryby jsou ideální stravou, neboť rybí tuk je vynikajícím zdrojem vitamínu K, který podporuje srážlivost krve. Lidé s krevní skupinou 0 mají často sníženou srážlivost krve. Naše republika patří k oblastem s nedostatkem jódu. Proto je dobré používat sůl obohacenou jódem a jíst potraviny s vyšším podílem jódu.
Zelenina by se měla konzumovat ve velkém množství. Nevhodné pro krevní skupinu jsou různé druhy zelí a lilkové rostliny. Doporučuje se konzumace listové zeleniny, jako jsou různé saláty, brokolice, špenát.
Ovoce představuje ideální doplněk stravy, je důležitým dodavatelem vitamínů a vlákniny. Nedoporučuje se konzumace kyselého ovoce, například citrusových plodů.
Z olejů a tuků se doporučuje olivový olej, olej z lněného semínka. Tyto oleje obsahují nenasycené mastné kyseliny.
Z nápojů by se měla omezit káva. Jako neutrální nápoj je vhodný zelený čaj. Nedoporučují se kyselé nápoje, jako jsou šťávy a džusy z citrusových plodů. Příležitostně je možné si dát skleničku vína nebo piva.
Jak správně hubnout
Dieta podle krevních skupin poskytne vše, co tělo potřebuje. Příčinou váhových problémů u krevní skupiny 0 je lepek. Lepek se nachází v obilninách, narušuje látkovou výměnu inzulínu a zabraňuje tomu, aby živiny byly optimálním způsobem zpracovány. Ty se pak ukládají jako zásobní tuk. Také některé druhy fazolí a luštěnin se negativně podepisují na tělesné hmotnosti. Lektiny obsažené v čočce a fazolích mohou uvést tkáňové svalstvo do zásaditého stavu, ale právě typ 0 potřebuje mírně kyselé prostředí ve svalech, aby se kalorie mohly spalovat optimálním způsobem.
Správný druh sportu
Majitelé této krevní skupiny mají v sobě geny lovců a sběračů. Pro krevní typ 0 jsou správnou volbou vytrvalostní sporty, vyžadující sílu a šikovnost. Patří sem aerobik, jogging, cyklistika, bojové sporty, lehká atletika, kolektivní sporty, běh na lyžích, tenis.
Vhodné potraviny ve výživě
Bílé maso, ryby, rýže, zelenina, nekyselé ovoce, dýňová semínka, vlašské ořechy, listová zelenina, brokolice, špenát.
Doporučení:
- Zelenina – kapusta, špenát, brokolice
- Ryby – plody moře
- Maso – jehněčí, hovězí
- Zvěřina – jelení, srnčí
- Vnitřnosti – játra
Nevhodné potraviny ve výživě
Obilniny a obilné výrobky (pšenice, žito), brambory, losos, husí maso, ostatní ořechy, mák, mléčné výrobky, různé druhy zelí (červené, bílé zelí) a lilkové rostliny, citrusové plody, kukuřice, čočka, fazole, květák.
Při redukci váhy se nedoporučují jíst sacharidy, konzumovat chleba, bílé pečivo a další výrobky z bílé mouky.
Jídelníček pro hubnutí
Snídaně: Müsli a bylinkový šípkový čaj
Müsli připravujeme ze špaldy, ječmene, ovesných vloček, ovoce, medu nebo javorového sirupu a nasekaných mandlí a rozinek. Obiloviny přivedeme ve vodě k varu a necháme 30 minut bobtnat, poté přidáme přísady dle chuti.
Oběd: Pampeliškový salát s krůtími prsy, minerálka nebo bílé víno, pouze na chuť
Ingredience: 100 g krůtích prsou, 1 polévková lžíce olivového oleje, 125 g listů pampelišky nebo rokety seté (rukola)
Salátová zálivka: 2 polévkové lžíce olivového oleje, 2 polévkové lžíce citronové šťávy, 1 polévková lžíce vody, špetka jodizované soli, špetka cukru, 1 polévková lžíce drobně nakrájené pažitky, 1 polévková lžíce drobně nasekané petrželky
Postup: Krůtí maso nakrájíme na proužky a opečeme na olivovém oleji, uchováme v teple. Listy pampelišky omyjeme a důkladně vyždímáme, aby byly suché. Z uvedených přísad připravíme salátovou zálivku. Salát dáme do mísy, přelijeme ho zálivkou a rozložíme na něj proužky krůtích prsíček.
1 porce obsahuje: 636 kJ, 152 kcal, 12,5 g tuku, 6,3 g bílkovin, 3,6 g uhlohydrátů, 1 g balastních látek
Doba přípravy: 35 minut
Svačina: Rýžové burizony s bílým jogurtem
1 BIO jogurt smícháme se 100 g rýžových burizonů
Večeře: Míchané ovoce (ananas s grapefruitem)
Ovoce nakrájíme na malé kousky, smícháme a dochutíme vlašskými ořechy a medem.
Autor: © svevi
Foto: © Obesity