Facebook Síť X Pinterest email tisk

Hubnutí pro lidi s krevní skupinou B

Napsala Mgr. Světluše Vinšová

Naposledy upraveno

Hlavní stránkaZdravý styl

Zajímáte se o téma JÍDELNÍČEK PODLE KREVNÍ SKUPINY? Tak právě pro vás je určen tento článek. Krev je jednou z nejdůležitějších součástí našeho těla. Vniká do každé jednotlivé buňky, zásobuje celý organismus, dopravuje živiny do buněk a odvádí odpadní látky. Tomu již není vzdálená myšlenka, že vlastnosti krve určité krevní skupiny mohou ovlivňovat funkce těla nejrůznějším způsobem. Krevní skupiny se stabilizovaly díky různým životním podmínkám, různému klimatu a druhu potravy. Rozeznáváme čtyři krevní skupiny.


Obsah článku

Krevní skupiny

Zastoupení krevních skupin v populaci České republiky je zhruba následující: 36 % krevní skupina 0, 42 % krevní skupina A, 15 % krevní skupina B a 7 % krevní skupina AB. Dietu podle krevních skupin vymyslel doktor Peter D´Adamo, který tvrdí, že bychom se měli stravovat podle své krevní skupiny. Pro tělo jsou vhodné potraviny, které jedli naši předci. Ti měli v určitých částech světa jistou krevní skupinu a vykonávali specifickou činnost, podle které se stravovali.

Krevní skupina B – Lidé střídmí

Migrace přivedla lidi z Afriky do Evropy, Asie a Ameriky. Tehdy vznikla, podle všeho zhruba před 10 000 až 15 000 lety mezi Himálajem a Indií, krevní skupina B. Lidem, kteří přišli z úrodných a teplých savan východní Afriky, geny mutovaly a vzhledem ke zcela odlišnému klimatu se zde pravděpodobně mohla krevní skupina B nejlépe prosadit. Životní podmínky v oblasti mezi Himálajem a Indií kladly enormní nároky na lidský organismus, klimatické poměry byly drsné a zásobování potravinami nepravidelné a velmi jednostranné. Důležitou součástí výživy lidí s krevní skupinou B se proto staly fermentované mléčné produkty, jako byl sýr, kefír, ovčí sýr.

Člověk musel být velmi odolný, aby mohl v těchto obtížných podmínkách existovat. Lidé s krevní skupinou B mají silný imunitní systém a velkou odolnost proti nachlazení. Lidé s krevní skupinou B mají odolný trávicí systém přizpůsobený nízkému a jednostrannému příjmu potravin. Typ B dokáže mimořádně efektivně zužitkovat přijaté živiny, což v současné době vede k nadváze. U tohoto typu je důležité přizpůsobit stravovací návyky.

Zažívací soustava

Ten, kdo zdědil krevní skupinu B, je téměř bez žaludečních problémů.

Rady pro výživu

Mléko a mléčné výrobky snáší krevní skupina B velmi dobře. Lidé s touto krevní skupinou rovněž výborně snášejí maso, jen vepřového a drůbežího masa by se měli vyvarovat, alternativou je konzumace krůtího masa. Tento typ dobře snáší i játra, která mu pomáhají při hubnutí. Pro typ B jsou mimořádně vhodné ryby, nedoporučuje se konzumace mušlí a krabů.

Zeleniny a ovoce si typ B může užívat do sytosti, a to jak v syrovém, tak vařeném stavu. Také je zde dobrá snášenlivost brambor. Nedoporučuje se konzumace artyčoků, polníčku, ředkviček a ředkví, problematické jsou i výhonky mungo. Vhodné je pro ně kyselé ovoce. Pozor na rajčata, krevní skupina B tuto zeleninu nesnáší, požití může vést k velmi nepříjemnému podráždění žaludku.

Ze všech olejů je nejlépe stravitelný olivový olej a olej z lněného semínka. Tento typ snáší pouze vlašské ořechy.

Pitný režim je udržován obyčejnou vodou a různými šťávami a džusy. Prospěšné jsou bylinkové čaje, například ženšenový, který je možné osladit medem. Kávu nahraďte černým nebo zeleným čajem.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Jak správně hubnout

Lidé s krevní skupinou B by se měli vyhýbat pohance, sezamovým semínkům, čočce, kukuřici a burským oříškům. Tyto potraviny mohou negativně ovlivnit hladinu cukru v krvi. Další příčinou nadváhy u tohoto typu je lepek, který narušuje látkovou výměnu inzulínu a brání optimálnímu zužitkování živin. Ty se pak usazují jako zásobní tuk. U této skupiny je velmi dobrá snášenlivost mléčných výrobků. Užívané s mírou pomáhají při redukci váhy, jelikož podporují látkovou výměnu a optimální využití všech živin.

Pokud chcete zhubnout, nejezte výrobky z bílé mouky a nekonzumujte ořechy a kukuřici.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Správný druh sportu

Předkové lidí s krevní skupinou B se vyznačovali houževnatostí. Museli se vyrovnat s drsným životem ve stínu Himálaje. Pro tento typ se tedy hodí vytrvalostní sporty, jako je jogging nebo cyklistika. Soutěživé sporty, kde jde jen o výkon, vyhovují méně. Lidé s krevní skupinou B mají sport pro radost z pohybu, milují jogging, cyklistiku, triatlon, veslování, horskou turistiku.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Vhodné potraviny ve výživě

Sýr, kefír, ovčí sýr, játra, krůtí maso, ryby, brambory, kyselé ovoce, nízkotučné mléčné výrobky, listová zelenina, zvěřina, vejce, rýže, zelenina, čaj.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Nevhodné potraviny ve výživě

Kuřata, rajčata, vepřové a kuřecí maso, mušle, kraby, mořské plody, pšenice – lepek, výhonky mungo, políček, artyčoky, ředkvičky, ředkve, karambola, granátová jablka, sezamová semena, čočka, kukuřice, burské oříšky, pohanka.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Jídelníček pro hubnutí

Snídaně

Vitamínový koktejl, dva krajíčky křupavého chleba (prosný, rýžový)

Vitamínový koktejl: 0,25 l ananasové šťávy, 0,25 l grepové šťávy, 0,25 l citronové šťávy, na doplnění pomerančová šťáva, 10 kostek ledu.

Postup: Šťávy a led dáme do poháru a protřeseme, dle potřeby doplníme pomerančovou šťávou. Zdobíme mátovým lístkem.

Oběd

Jehněčí kasserolle

Jehněčí kasserolle: 750 g jehněčí kýty, 3 polévkové lžíce olivového oleje, 2 cibulky, 2 stroužky česneku, mořská sůl, 0,75 l vývaru, 2 brambory, 500 g zelených fazolek, 1 čajová lžička saturejky.

Postup: Maso nakrájíme na malé kousky, rozpálíme olej, na kterém maso orestujeme. Cibulky a česnek oloupeme, nakrájíme na kostičky, popřípadě rozdrtíme v lisu na česnek, přidáme k masu a společně smažíme 5 minut. Zalijeme vývarem a necháme 40 minut dusit na mírném ohni. Mezitím oloupeme brambory a nakrájíme na kostičky. Fazolky omyjeme a očistíme. K bramborám a fazolkám po 25 minutách vaření přidáme saturejku.

Svačina

100 g tuňáka nebo sardinek ve vlastní šťávě a sójové pečivo, 1 kus

Večeře

Pestrý salát s houbami šíi-take

Pestrý salát s houbami šíi-take: 1 malý ledový salát, 1 červená a žlutá paprika, 300 g hub šíi-take, 2 lžíce másla nebo olivového oleje, 2 čajové lžičky vinného octa.

Na zálivku: 2 svazečky pažitky, 4 polévkové lžíce vinného octa, sůl, 6 polévkových lžic olivového oleje.

Postup: Ledový salát rozdělíme, omyjeme, necháme okapat a natrháme. Papriky omyjeme, rozpůlíme, zbavíme semínek a nakrájíme je na proužky. Pažitku omyjeme a nadrobno nasekáme. Ocet rozmícháme se solí a přilíváme olej za stálého míchání, aby vznikla krémová zálivka. Veškeré přísady do salátu dáme do zálivky. Houby šíi-take očistíme, zbavíme nožiček, větší houby rozpůlíme nebo rozčtvrtíme. Tuk rozpálíme na pánvi, houby na něm minutu smažíme při vysoké teplotě, osolíme a zchladíme octem. Ještě teplé dáme na salát a podáváme.

Houby šíi-take můžeme nahradit žampiony nebo hlívou ústřičnou.

Autor: © svevi
Foto:
© mimi

přidejte sem svůj příspěvek

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetosm.
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.


příběhy k článku
K článku zatím nebyl napsán žádný příběh.

Detoxikační dieta na 28 dní
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
Jde to jíst jen tvaroh?
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>

Zajímavé články

novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetosm.