Jak funguje hubnutí s medem
Med a hubnutí jsou často spojovány. V rafinovaných dietních cukrech chybí minerály a vitamíny. Cukry jsou také nazývány jako prázdné kalorie. Tyto cukry se metabolizují na cholesterol a mastné kyseliny, což následně vede k vyššímu cholesterolu v krvi a podporování obezity v důsledku vyšších hodnot mastných kyselin v orgánech a tkáních.
Med je přírodní sladidlo, na druhé straně obsahuje 22 aminokyselin a řadu minerálních látek nezbytných pro metabolismus, a proto je užitečný při prevenci obezity. Kdo by věřil, že pití citronové šťávy s trochou medu je první věcí po probuzení, a navíc účinnou proti celulitidě, protože pomáhá zvyšovat tělesný metabolismus. Pokud jste tedy rozhodnuti zhubnout a zrychlit svůj pomalý metabolismus, zkuste med a citron. Další velmi oblíbený recept spojený s medem a hubnutím je nápoj, který používá kombinaci medu a skořice. Mnoho lidí zjistilo, že je tento domácí lék velmi účinný při ztrátě nadbytečných kilogramů. Postup je jednoduchý: půl lžičky mleté skořice se rozpustí v šálku vroucí vody. Směs se rozmíchá a nechá se půl hodiny chladnout. Použijte filtr na vodu pro odstranění velkých částic a přidejte lžičku medu. Nápoj konzumujte ráno nalačno asi půl hodiny před snídaní.
Pro lidi, kteří mají tendenci se přejídat nebo mají nepříjemné pocity v žaludku po jídle, může být med užíván pro lepší trávení. Med je jednoduchý sacharid a dá se bezpečně užívat během půstu, protože obsahuje snadno stravitelné cukry.
Nejnovější teorie založené na hubnutí ve spánku využívají přednosti medu tím způsobem, že se med aplikuje do teplého nápoje před spaním anebo si lze dát jednu nebo dvě lžíce medu přímo z nádoby. Po této aplikaci budete dobře spát a hubnout zároveň. Med nastartuje játra, urychlí se spalování tuků a zmírňuje se produkce stresových hormonů. Pokud uvažujete o umělých cukrech nebo sladidlech (například aspartam) a myslíte si, že vám pomohou zhubnout, jste úplně na špatné cestě.
Co jíst a nejíst při medové dietě
Med působí jako palivo pro játra, aby mohla produkovat glukózu. Tato glukóza udržuje vysokou hladinu cukru v mozku a nutí ji k uvolnění hormonů potřebných pro spalování tuků. Chcete-li mít prospěch z medové stravy, jednoduše nahraďte svůj celodenní příjem cukru za med. Kromě toho byste měli před spaním sníst tři lžíce medu s teplou vodou každý večer. Tuto metodu zkombinujte s cvičebním režimem (zkuste cvičení třikrát týdně) a uvidíte značný pokles ve své hmotnosti.
Co nejíst
Většina z nás se snaží zhubnout, protože konzumujeme příliš mnoho cukru a zpracované potraviny. Když začnete konzumovat med před spaním, tělo začne spalovat více tuků již během prvních hodin spánku. Když půjdete o krok dále a nahradíte všechny rafinované cukry ze své stravy medem, můžete vyslat mozku signál, který způsobí snížení vaší chuti na sladké věci. Cukr byste měli ze svého jídelníčku zcela vymazat. To znamená, že se budete také muset vzdát umělých sladidel. Používejte namísto rafinovaného cukru do čaje, kávy a sladkých pokrmů med.
Chcete-li plně těžit z medové stravy, musíte přestat jíst nezdravé jídlo, především zpracovávané potraviny, které obsahují prázdné kalorie. Rozhodněte se pro nerafinované sacharidy. To znamená, že se musíte zříci rafinované bílé mouky a bílých těstovin, bílé rýže, protože tyto produkty způsobují prudký nárůst hladiny cukru v krvi. Konzumujte celozrnnou mouku, je dobrá pro trávení a udrží vás syté po delší dobu. Jezte bílkoviny v každém jídle, zabráníte tím zvýšení hladiny cukru v krvi, která vede k chuti na sladké. Ovoce je vhodnou volbou při hubnutí, ale nezapomeňte, že většina ovoce má vysokou hladinu cukru. Konzumujte spíše ovoce s nižším obsahem cukru, jako jsou jahody a rebarbora. Žádné brambory, každá forma brambor může způsobit zvýšenou hladinu inzulínu ve vašem těle.
Rozlučte se s nezdravými potravinami (sladkosti, chipsy, šumivé nápoje, smažené potraviny, zpracované potraviny a bílé pečivo).
Žádné sacharidy jeden den v týdnu. Jeden den v týdnu byste se měli zcela vyhnout sacharidům úplně. To znamená, že byste neměli konzumovat chléb, těstoviny, mouku, brambory, rýže a obiloviny. Měli byste jíst jen ovoce a zeleninu, maso a ryby, nesmíte zapomenout ani na vejce, jogurt, ořechy a semena, nebudou se tak ukládat jakékoliv nežádoucí tuky.
Zákaz všech forem brambor – chipsy, hranolky, vařené, kaše, pečené.
Co jíst
Nahraďte veškerý cukr medem. Všichni jsme byli naprogramováni tak, abychom si mysleli, že tuk je největší nepřítel, pokud jde o hubnutí, ale je mnoho důkazů o tom, že ten skutečný pachatel je cukr. Vyvarujte se tedy všem cukrům, sladidlům. Začněte svůj den medem v horké vodě, nahraďte cukr medem jak do čaje, tak i do kávy, obilovin, a jiných potravin, které přes den jíte.
Zvolte nerafinované sacharidy. Konzumujte celozrnný chléb, těstoviny a hnědou rýži, tyto potraviny jsou bohaté na vlákninu, což je dobré pro vaše trávení, a rovněž trvá déle, než je vaše tělo zpracuje, takže déle trvá pocit plnosti. Ujistěte se, že sacharidy tvoří méně než čtvrtinu vašeho jídla a naplňte svůj talíř bílkovinami a zeleninou.
Pokud budou bílkoviny pravidelnou součástí vašeho jídelníčku, budete se cítit nasyceni delší dobu a vyhnete se výkyvům cukru v krvi, které vedou k chutím. Konzumujte ryby (ne obalované), kuřecí maso (bez kůže), libové vepřové maso, hovězí (steak, netučné mleté) nebo vejce. Také nezapomeňte na rostlinné zdroje bílkovin, jako je čočka, fazole a luštěniny!
Nezapomínejte každý den zařadit do svého jídelníčku několik porcí ovoce a zeleniny.
Mléko a mléčné výrobky si raději vybírejte bez omezení tuku, protože tuk odstraněný z mléčných výrobků bývá obvykle nahrazen objemovými činidly, sladidly a cukry. Vždy dbejte na množství, konzumujte 1 kelímek jogurtu nebo tvarohu, malý kousek sýra a asi půl litru mléka denně, to je vše, co potřebujete.
Proč používat med při dietě
Začněme s jednoduchým vysvětlením, jak vaše tělo reaguje na med a jak na stolní cukr. Cukr se ukládá v játrech. Pokud budete pokračovat se stravou, která má vysoký obsah cukru, budou vaše játra „bobtnat“. Když už játra cukry nepojmou, dostává se množství cukru do krevního oběhu jako mastné kyseliny. Tyto kyseliny se pak ukládají v břiše, na prsou, zadku a stehnech. Med je na rozdíl od cukru, který doma používáme, přírodní látka. Obsahuje vitamíny, minerály a aminokyseliny. To vše společně pracuje při metabolismu tuků a cholesterolu a pomáhá předcházet obezitě. Med má zdravější glykemický index (GI) než cukr. Co to znamená? Že jíte-li med, vstřebává se do těla postupně, čímž poskytuje stabilní zdroj energie. Med je sladší než cukr, lze tedy použít pouze polovinu množství.
Med je vynikající před a po cvičení. Stačí dělat úplně jednoduché věci, ale pohybovat se každý den. I chůze pouhých 20 minut denně se ukázala významným pomocníkem při hubnutí. Dříve než se půjdete projít, připravte si láhev s čerstvou vodou smíchanou se lžičkou medu. Tuto tekutinu popíjejte před, během i po procházce.
Recepty s medem
Med a skořice: Jedna plná lžíci skořice, lžíce medu a 1 šálek teplé vody se promíchá a pije se po probuzení. Mnoho lidí ztratilo na váze jen tím, že pravidelně pili tuto směs.
Med a citron: Smíchejte 1–2 lžíce medu s 1 lžící citronové šťávy ve sklenici teplé vody a konzumujte po probuzení. Pití této směsi každý den pomáhá čistit střevní trakt a snížit obsah tuku v organismu.
Med a teplá voda: Musíte vypít sklenici teplé vody smíchanou s velkou lžící medu. Toto pomáhá při metabolizaci tuku.
Berte na vědomí, že med se nesmí vařit nebo vystavovat vysokým teplotám. Vysokými teplotami se med znehodnocuje.
Hubnoucí jídelníček na víkend
Začněte každý den s medovým nápojem – jedna nebo dvě čajové lžičky medu v teplé vodě s citronem. A na konci dne s nápojem z medu 30 minut před spaním – jednu nebo dvě polévkové lžíce medu rozpusťte v horké vodě nebo v bylinkovém čaji.
Pondělí
- SNÍDANĚ: dva grilované plátky libové slaniny s grilovaným rajčetem
- SVAČINA: hrst oliv
- OBĚD: omeleta ze tří vajec s cibulí, paprikou a žampiony, nebo velký salát s kuřecím masem
- SVAČINA: celer s tvarohem
- VEČEŘE: grilovaný steak z lososa s dušenou brokolicí a zelenými fazolkami
- DEZERT: obyčejný jogurt s medem a praženými semínky, nebo jogurt s ovocem
Úterý
- SNÍDANĚ: dvě sázená vejce a plátek celozrnného toastu
- SVAČINA: malá hrst ořechů a semen
- OBĚD: vydatná polévka s čočkou/fazolemi a dvě ovesné placky
- SVAČINA: okurky, celer a mrkev
- VEČEŘE: mleté maso s cibulí, paprikou, cuketou a rajčaty, posypané sýrem
- DEZERT: malý bílý jogurt s medem a ovocem
Středa
- SNÍDANĚ: pohankové vločky s bílým jogurtem a nasekanými sušenými meruňkami
- OBĚD: velký míchaný salát s vařenými vejci, tuňákem v konzervě a medovým dresinkem + hrušky a malý kousek modrého sýra
- SVAČINA: plátek medovníku
- VEČEŘE: vepřové maso s fazolkami a rajčatovou omáčkou s dušenou kapustou
- DEZERT: malý ovocný salát
Čtvrtek
- SNÍDANĚ: dva párky (masové nebo vegetariánské) s velkým grilovaným rajčetem
- OBĚD: celozrnný chléb s plátkem šunky, sýra a salátu
- SVAČINA: uzený losos s trochou tvarohu
- VEČEŘE: kuřecí stehno bez kůže pečené v olivovém oleji s hrubě nakrájenou červenou cibulí, paprikou, kousky ořechů, stroužky česneku a plátky cukety
- DEZERT: malý přírodní jogurt s medem a ovocem
Pátek
- SNÍDANĚ: miska müsli s mlékem a lžičkou přírodního jogurtu
- SVAČINA: jablko a ořechy
- OBĚD: frittata (z jednoho vejce a zeleniny) podávaná se salátem
- SVAČINA: tvaroh s okurkou
- VEČEŘE: míchaná smažená zelenina s malým podílem celozrnných nudlí
- DEZERT: víno se strouhaným kokosem a s kopečkem creme fraiche
Sobota
- SNÍDANĚ: dvě míchaná vejce s uzeným lososem a plátek celozrnného toastu
- SVAČINA: hrst ořechů
- OBĚD: krémová kuřecí polévka s celozrnnými krutony, hrst hroznů a kus sýra
- SVAČINA: banánový muffin
- VEČEŘE: plátek (kuřecí nebo tofu) s jablky, meruňkami, rozinkami, rajčaty a kokosovým mlékem, podávaný s malým podílem hnědé rýže
- DEZERT: grilovaná broskev pokapaná medem
Neděle
- SNÍDANĚ: dva rýžové koláčky obložené plátkem hermelínu a šunky
- SVAČINA: mrkvové tyčinky
- OBĚD: houbová omeleta a rozinky
- SVAČINA: olivy se sýrem feta
- VEČEŘE: masové kuličky v rajčatové omáčce s malou částí celozrnných těstovin a velký salát s medovým dresinkem
- DEZERT: rebarbora s banánem
Recept
Medové kuřecí: Sezamová semínka, slunečnicový olej, 4 kuřecí prsa jemně nakrájená na proužky, 6 cm oloupaného a na kousky nasekaného zázvoru, 1 žlutá paprika nakrájená na proužky, 1 pórek nakrájený na 0,5cm kroužky, 1 (200g) kukuřice, 4 porce celozrnných nudlí, 1 lžíce medu, šťáva z celého citronu, 1 lžíce tmavé sójové omáčky, 1 lžíce sezamového oleje.
Postup: Nejprve na mírném ohni na suché pánvi wok lehce orestujte sezamová semínka. Pak zahřejte ve wok pánvi slunečnicový olej a přidejte kuře. Opékejte do měkka. Přidejte zázvor, pepř, pórek a kukuřici. Dolijte pár lžic vody a za stálého míchání smažte 3–5 minut, dokud zelenina nezměkne. Přidejte předem namočené nudle do směsi kuřecího masa a zeleniny. Dochuťte citronovou šťávou, medem, sójovou omáčkou a sezamovým olejem. Podávejte sypané opečenými sezamovými semínky.
Autor: © svevi
Foto: © Waugsberg