Pražená slunečnicovásemínka jsou velmi chutná, pokud se však praží dlouho, sníží se jejich nutriční hodnota. Po oloupání můžeme semínka rozemlít na pastu, která je výborná pro děti, starší lidi a pro lidi s poškozeným chrupem.
V naší poradně s názvem SLUNEČNICOVÁ SEMÍNKA VLIV NA ČLOVĚKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav Studynka.
Jsou slunečnicová seminka močopudná ?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Slunečnicovásemínka nejsou močopudná. Obsahují však hodně draslíku a díky tomu můžou prospět lidem, kteří užívají léky na odvodnění. Při odvodnění organismu dochází ke ztrátám draslíku a slunečnicovásemínka jsou jeho vhodným a přirozeným zdrojem.
Jak již bylo řečeno, pražením mohou slunečnicovásemínka ztratit některé vitaminy a minerály. Solená semínka zase obsahují příliš mnoho sodíku. Ani jeden z uvedených způsobů úpravy tedy není pro naše zdraví přínosný.
V naší poradně s názvem SLUNEČNICOVÁ SEMÍNKA VLIV NA ČLOVĚKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.
Slunečnicovásemínka nejsou močopudná. Obsahují však hodně draslíku a díky tomu můžou prospět lidem, kteří užívají léky na odvodnění. Při odvodnění organismu dochází ke ztrátám draslíku a slunečnicovásemínka jsou jeho vhodným a přirozeným zdrojem.
Zdraví Cempírek!
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucasice.
Souhlasím ,když jsem odvodňovala organismus tak jsem semínka jedla.
Vysoce kalorická a na základní živiny bohatá slunečnicovásemínka jsou vhodná pro těhotné a kojící ženy, sportovce, anemiky, podvyživené lidi a pro lidi s oslabeným zdravím po nemoci a vlastně pro každého, kdo potřebuje načerpat novou sílu.
V naší poradně s názvem WARFARIN A LOUPANÁ SLUNEČNICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.
chci se zeptat jak působí slunečnicovásemínka a warfarin, děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Když užíváte Warfarin, tak musíte kontrolovat denní příjem vitamínu K. Vitamín K totiž přímo ovlivňuje účinky Warfarinu. Denní množství vitamínu K pro ženy činí 90 mikrogramů. Tento objem vitamínu K je třeba sníst každý den, ne více a ani ne méně. Některé potraviny mají vitamínu K hodně a i při malém množství dokáží tuto hranici rychle dosáhnout. Patří sem zelí, kapusta, chřest, jarní cibulky a okurky. Slunečnicovásemínka také obsahují vitamín K. 100 gramů jadérek ze slunečnice bez skořápky obsahuje 5,5 mikrogramů vitamínu K. Když tedy sníte za den 200 gramů slunečnice, tak přijmete 11 mikrogramů vitamínu K. K dosažení limitu budete muset ještě zkonzumovat další potraviny, které dodají zbylých 79 mikrogramů vitamínu K. Slunečnicovásemínka, krom obsahu vitamínu K, nijak dále neovlivňují účinky Warfarinu.
Esenciální mastné kyseliny v slunečnicových semínkách (především kyselina linolová) snižují hladinu cholesterolu v krvi, čímž brání rozvoji arteriosklerózy (stejného účinku se dosáhne i používáním slunečnicového oleje). Vitamín E, kterého slunečnicovásemínka obsahují velké množství, je silný antioxidant, jenž zabraňuje degeneraci cév a upravuje přilnavost krevních destiček, což snižuje riziko tvorby krevních sraženin a rozvoje infarktu myokardu. Kyselina linolová a vitamín E dále zlepšují elastičnost kůže, protože chrání její buňky před stárnutím. Konzumace slunečnicových semínek se doporučuje při ekzémech, popraskané a suché pokožce a při zánětech kůže všeobecně. Semínka rovněž posilují nehty a vlasy a zabraňují jejich šedivění. Slunečnicovásemínka obsahují stejné množství vitamínu B1 jako pšeničné klíčky. Lidé, které trápí stres, deprese, nespavost nebo nervozita, najdou v těchto zdánlivě obyčejných semínkách velkého pomocníka. Taktéž diabetici dobře snášejí slunečnicovásemínka, proto je mohou bez obav zařadit do svého jídelníčku. Nejlepší je jíst slunečnicovásemínka syrová, ale dobře usušená.
Esenciální mastné kyseliny v slunečnicových semínkách (především kyselina linolová) snižují hladinu cholesterolu v krvi, čímž brání rozvoji arteriosklerózy (stejného účinku se dosáhne i používáním slunečnicového oleje). Vitamin E, kterého slunečnicovásemínka obsahují velké množství, je silný antioxidant, jenž zabraňuje degeneraci cév a upravuje přilnavost krevních destiček, což snižuje riziko tvorby krevních sraženin a rozvoje infarktu myokardu. Kyselina linolová a vitamin E dále zlepšují elastičnost kůže, protože chrání její buňky před stárnutím. Konzumace slunečnicových semínek se doporučuje při ekzémech, popraskané a suché pokožce a při zánětech kůže všeobecně. Semínka rovněž posilují nehty a vlasy a zabraňují jejich šedivění. Slunečnicovásemínka obsahují stejné množství vitaminu B1 jako pšeničné klíčky. Lidé, které trápí stres, deprese, nespavost nebo nervozita, najdou v těchto zdánlivě obyčejných semínkách velkého pomocníka. Taktéž diabetici dobře snášejí slunečnicovásemínka, proto je mohou bez obav zařadit do svého jídelníčku. Nejlepší je jíst slunečnicovásemínka syrová, ale dobře usušená.
V naší poradně s názvem STRAVA PŘI LÉČBĚ WARFARINEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Horníková Irena.
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,zda-li je možné jíst rozinky, ořechy natural(jakékoliv), různá semínka (např. slunečnicová) kustovnice, mandle, cuketa, lilek (se slupkou nebo bez), celozrnný chléb, müsli se sušeným ovocem, celozrnný chléb?Děkuji za odpověď.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Všechny potraviny, které zmiňujete je možné konzumovat při léčbě Warfarinem. Důležité je, konzumovat je stále ve stejném množství v týdenním potravinovém příjmu. Lékař totiž stanoví dávku Warfarinu podle srážlivosti krve, kterou máte ve sledované době několika odběrů. To znamená, že strava v období jednoho měsíce před posledním odběrem krve, by se měla stát vaším vzorem jídelníčků do budoucna. Problémem jsou totiž náhlé změny ve stravování včetně začínání nebo končení s užíváním doplňků stravy. Když u vás dojde ke změně jídelníčku nebo léčby kupovanými přípravky, tak si co nejdříve nechte přeměřit INR (srážlivost krve - Quickův test), aby vám mohl lékař případně upravit dávkování Warfarinu. A pak zase musíte chvíli vytrvat v určité jednotvárnosti. Úplně nejlepší je nechat si INR přeměřit každý měsíc. To zaručí, že léčba Warfarinem pro vás bude bezpečná.
Přestože mají vysokou nutriční hodnotu, jsou lehce stravitelná. Musejí se ale dobře rozkousat, aby neprošly tělem bez využití hodnotných živin v nich obsažených. Pro osoby, které mají problém s chrupem, starší osoby nebo menší děti, můžete semínka rozemlít. Co se týče dávkování, není třeba určovat nějakou přesnou denní dávku. Podle odborníků ale již dvě polévkové lžíce denně pozitivně působí na váš organismus. Zařadit do jídelníčku je ale můžete v jakémkoli množství (i menším), jezte je podle chuti, zkrátka naučte se je pravidelně „zobat“.
V naší poradně s názvem ČERNÉ TEČKY NA HROZNECH, CO TO MŮŽE BÝT ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela.
Dobrý den, dnes jsme si koupili v Kauflandu bílé hrozny bezpeckové. Doma jsme hrozno umyli, po chvíli jsme si všimli černých teček na každé bobulí. Co to může být ? Máme víno raději zlikvidovat nebo se nemusíme ničeho bát ? Děkuji za odpovědi. Přikládám i foto. Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.
Hrozny můžete klidně konzumovat. Jde jen o kosmetickou vadu, která snižuje jakost plodů, ale na zdraví člověka nemá žádný vliv.
Slunečnicovásemínka v kuchyni mají všestranné užití. Nejvíce se konzumují zasyrova. Můžete je jíst samotná mezi jídly nebo je v podstatě můžete přidat do jakéhokoli jídla. Hodí se do cereálních snídaní, kaší, jogurtů i do slaných pomazánek. Přidávají se do těsta při přípravě celozrnných chlebů, koláčů nebo je jimi můžete jen posypat. Výborná jsou i lehce a rychle osmahnutá (nejlépe nasucho). Takto upravená se přidávají do salátů a těstovin, ať už čistě zeleninových nebo s tuňákem a kuřecím masem. Zároveň vám takto poslouží jako daleko zdravější náhrada slaných chipsů. Pokud chcete, aby co nejvíce vynikla jejich chuť a abyste nejlépe využili živiny v nich obsažené, před konzumací je na krátký čas namočte do vody, případně nechte vyklíčit.
V naší poradně s názvem LNĚNÉ SEMÍNKO JAKO LÉK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva..
Chtěla jsem se zeptat a slunecnicova semínka v čokoládě na Warfarin
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Slunečnicovásemínka obsahují málo vitamínu K. 100 gramů slunečnice obsahuje 4 mikrogramy vitamínu K. Čokoláda obsahuje více vitamínu K. 100 gramů čokolády obsahuje 10 mikrogramů vitamínu K. 200 gramový balíček slunčnicových semínek v čokoládě by mohl obsahovat 16 mikrogramů vitamínu K. Pro dosažení denního limitu vitamínu K byste musela sníst více než kilo těchto čokoládových semínek.
Slunečnicovásemínka patří k nejhodnotnějším přírodním potravinám. Jsou zdrojem mnoha potřebných živin důležitých pro fungování našeho organismu. Ať už to jsou vitamíny (E, B1, B5), minerály (draslík, selen, hořčík, mangan, železo, vápník, fosfor, zinek) nebo nenasycené mastné kyseliny (omega3, linolová). Právě vitamínu E mají slunečnicovásemínka velké množství a řadí se k jeho nejbohatším zdrojům. Ten je základním antioxidantem našeho těla, ve kterém „vyhledává “ volné radikály, neutralizuje je a zabraňuje tak předčasnému stárnutí buněk a degeneraci cév. Dále snižuje riziko tvorby krevních sraženin a vzniku infarktu myokardu, podporuje krevní oběh a tvorbu červených krvinek. Chrání naše tělo před záněty, je bojovníkem proti artritidě, rakovině a cukrovce. Semínka slunečnice pomáhají (díky komplexu vitamínů B) proti stresu, depresi, nervozitě ale i nespavosti. Hořčík v nich obsažený je důležitý pro udržení normálního krevního tlaku. Jeho nedostatek se také může projevit křečemi ve svalech, migrénami, napětím, podrážděností a únavou. Díky selenu se vám zlepší stav pokožky a posílí se nehty. Zároveň je účinnou látkou i proti rakovině – zabraňuje růstu rakovinotvorných buněk a vyvolává jejich odumírání. Slunečnicovásemínka vám pomohou při únavě a vyčerpání (resp. předcházejí jim). Doporučují se pro těžce pracující, oslabené a anemické osoby, velice vhodná jsou i pro těhotné, kojící a sportovce.
Asi 50 % hmotnosti slunečnicových semínek tvoří tuk, ale najdeme v nich i poměrně velké množství bílkovin a sacharidů. Kromě těchto základních živin jsou semínka slunečnice bohatá na antioxidanty, vitaminy (vitamin E, vitaminy skupiny B) i minerální látky (hořčík, železo, vápník, fosfor a jiné). Energetická hodnota 10 g slunečnicových semínek je 247,46 kJ (59,14 kcal). Slunečnicovásemínka představují vhodnou součást zdravého jídelníčku, avšak i u nich platí, že se nic nemá přehánět. S ohledem na jejich kalorickou hodnotu je lepší nekonzumovat jich velké množství. Spíše jejich pozitivní účinky na zdraví využijte tak, že jimi nahradíte část jiných tuků. Výborná jsou například jako součást salátů nebo jako náhražka chipsů večer u televize.
V naší poradně s názvem CHIA SEMÍNKA VEDLEJŠÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva.
Dobry den. Chtela jsem se zeptat , jestli mohu pridavat do jidla nebo piti take ghia seminka memu malemu synovi ,ma 11 mes. Jen jestli to nevadi u deti
Dekuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .
Chia semínka jsou prospěšná i pro 11 měsíčního syna. Nechte je 15 minut před konzumací namočená v mléce, jogurtu, kefíru nebo ve vodě.
Chia semínka mají blahodárný vliv na náš kardiovaskulární systém, nervovou soustavu a imunitu. Jsou zkrátka pro všechny bez rozdílů věku a pohlaví. Ale i tak v sobě skrývají určitá nebezpečí, která je třeba respektovat:
Chia semínka můžou zvýšit účinky léků na snížení krevního tlaku. Pokud v současné době užíváte anti-hypertenzní léky, nebo máte jiná rizika pro onemocnění srdce, poraďte se se svým kardiologem před použitím Chia semínek.
Chia semínka můžou zvyšovat aktivitu léků určených pro kontrolu hladiny cukru v krvi. Pokud trpíte cukrovkou, promluvte si se svým diabetologem o používání Chia semen ve vaší stravě.
Pokud užíváte lék Warfarin na ředění krve, pak Chia semínka raději vynechte.
Chia semínka můžou způsobovat alergické reakce. Nejvíce u lidí, kteří jsou alergičtí na hořtici a na hořčičné semeno.
U některých lidí se může projevit nadýmání po snědení většího množství Chia semínek.
Železo dodává pleti svěží vzhled, a tím vlastně předchází jejímu stárnutí. Nezdravý a nápadně bledý vzhled bude zřejmě důsledkem nedostatku železa. Velkým zdrojem železa jsou sušené meruňky, semínka, oříšky, luštěniny, listová zelenina a vepřová játra.
Obecně lze konstatovat, že slunečnicovásemínka nejsou považována za nezdravou, nebo dokonce škodlivou potravinu. Níže však uvádíme některé z možných zdravotních rizik slunečnicových semen.
Kalorie a přibývání na váze: Slunečnicovásemínka mají vysoký obsah kalorií a vysoký obsah tuku. 28 gramů suchých pražených slunečnicových semen obsahuje 165 kalorií. Jedna polovina šálku (64 gramů) obsahuje 372 kalorií. Slunečnicová semena sama o sobě nejsou hlavním pokrmem, ale jíst je ve velkém množství může přispět k nárůstu tělesné hmotnosti.
Sůl: Jedna polovina šálku solených slunečnicových semen může obsahovat asi jeden gram soli, takže osoby s dietou s nízkým obsahem sodíku se jim musí vyhnout.
Bolestivé defekty v ústech: Celá slunečnicovásemínka mohou způsobit vředy dásní a poškození zubní skloviny.
Epiglotitida: Slupka semen by se teoreticky mohla držet v krku a způsobit zánět epiglottis, což je záhyb, která pokrývá hlasivky.
Vdechnutí během hry: Může k němu dojít u malých dětí nebo dospělých a může vyvolat až srdeční zástavu.
Bolest žaludku, žaludeční nevolnost, syndrom dráždivého tračníku (IBS): Semena jsou bohatá na rozpustnou vlákninu, což může způsobit nadměrné nadýmání, bolesti břicha. Obal semen má vysoký obsah nerozpustné vlákniny, která může vyvolat průjem u jedinců se syndromem dráždivého tračníku (D-IBS).
Zácpa: Jíst velké množství slunečnicových semen s granáty najednou může způsobit závažnou zácpou a městnání nestrávené potravy v konečníku. Ta musí být následně odstraněna v celkové anestezii za použití proctoscopu.
Alergie: Prach ze slunečnicových semen může vést k alergické nebo anafylaktické reakci, popřípadě k astmatickému záchvatu. Vysoký obsah tuku může u přecitlivělých jedinců způsobit ekzém a alergii. Při zpracování semen může dojít k znečištění sójovými alergeny. Také může dojít ke zkřížené reakci při současném požívání slunečnicových semen, pistácií, arašídů, vlašských ořechů, hořčičného semínka, některých druhů ovoce.
Migréna: V ojedinělých případech mohou být slunečnicová semena spouštěčem migrény, předpokládanou látkou je tyramin, který semena obsahují.
Předávkování manganem: Slunečnicová semena mají vysoký obsah manganu, a proto by se jedinci s genetickou chorobou zvanou dystonie či Parkinsonismus, Hypermanganesemia, Polycythemia a chronické jaterní nemoci měly vyvarovat konzumaci slunečnicových semen.
Oxalátové ledvinové kameny: U jedinců s oxalátovými ledvinovými kameny lékaři doporučují stravu s obsahem méně než 50 miligramů oxalátů denně. Jedna polovina šálku slunečnicových semen může obsahovat až 20 mg šťavelanů.
Závislost: U některých jedinců byla zaznamenána závislost na slunečnicových semínkách.
Hliník: Někteří čínští výrobci přidávají hliník a mastek ke slunečnicovým semenům pro zlepšení chuti, což může vést k toxicitě hliníkem.
Těžké kovy: Slunečnicová semena mohou akumulovat kadmium, olovo, nikl, zinek a další těžké kovy, avšak ne ve větších množstvích než u některých jiných rostlin, jako je ječmen nebo špenát.
Vitamín B6: Jeden šálek loupaných slunečnicových semen obsahuje asi 1 mg vitamínu B6. Tolerovatelné množství vitamínu B6 pro dospělé je 100 mg za den a pro děti od 4 do 13 let 40–60 mg za den.
Chia semena jsou vhodná do smoothies, jogurtů, pudingů, polévek, salátů, do ovesné kaše a přírodních šťáv, salátů nebo je lze konzumovat přímo a zapít vodou.
Slunečnicovásemínka nejsou močopudná. Obsahují však hodně draslíku a díky tomu můžou prospět lidem, kteří užívají léky na odvodnění. Při odvodnění organismu dochází ke ztrátám draslíku a slunečnicovásemínka jsou jeho vhodným a přirozeným zdrojem.
Když užíváte Warfarin, tak musíte kontrolovat denní příjem vitamínu K. Vitamín K totiž přímo ovlivňuje účinky Warfarinu. Denní množství vitamínu K pro ženy činí 90 mikrogramů. Tento objem vitamínu K je třeba sníst každý den, ne více a ani ne méně. Některé potraviny mají vitamínu K hodně a i při malém množství dokáží tuto hranici rychle dosáhnout. Patří sem zelí, kapusta, chřest, jarní cibulky a okurky. Slunečnicovásemínka také obsahují vitamín K. 100 gramů jadérek ze slunečnice bez skořápky obsahuje 5,5 mikrogramů vitamínu K. Když tedy sníte za den 200 gramů slunečnice, tak přijmete 11 mikrogramů vitamínu K. K dosažení limitu budete muset ještě zkonzumovat další potraviny, které dodají zbylých 79 mikrogramů vitamínu K. Slunečnicovásemínka, krom obsahu vitamínu K, nijak dále neovlivňují účinky Warfarinu.
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,zda-li je možné jíst rozinky, ořechy natural(jakékoliv), různá semínka (např. slunečnicová) kustovnice, mandle, cuketa, lilek (se slupkou nebo bez), celozrnný chléb, müsli se sušeným ovocem, celozrnný chléb?Děkuji za odpověď.
Slunečnicovásemínka obsahují málo vitamínu K. 100 gramů slunečnice obsahuje 4 mikrogramy vitamínu K. Čokoláda obsahuje více vitamínu K. 100 gramů čokolády obsahuje 10 mikrogramů vitamínu K. 200 gramový balíček slunčnicových semínek v čokoládě by mohl obsahovat 16 mikrogramů vitamínu K. Pro dosažení denního limitu vitamínu K byste musela sníst více než kilo těchto čokoládových semínek.
Polévková lžíce k snídani a lžička k obědu a k večeři. Jde o dietní plán na hubnutí a chia semínka jsou kalorická. Proto se jich nejí kvanta. Chia semínka obsahují hodně tuku, který při nadměrné konzumaci vede k tloustnutí. Chia semínka jsou při hubnutí důležitá hlavně díky gelu, který vytvářejí při spojení s vodou.
Dobrý den. Chtěla ,bych se zeptat ,zda mohu jíst k warfarínu ,sezamové ,lněné ,dýnové ,slunečnicové semínka ,ořechy a mandle ..děkuji za Vaší odpověd ...Marie