Jaterní dieta při mononukleóze
Při infekční mononukleóze se doporučuje dodržovat dietu s omezením tuku. Je vhodné vyvarovat se tučných druhů masa, uzenin (kromě drůbeží šunky a drůbežích párků), různých konzerv, paštik, zabíjačkových pokrmů. Používejte rostlinné oleje, rostlinné tuky (Rama, Flora a podobně). Tuk dávejte při přípravě až do hotového pokrmu, aby se zbytečně nepřepaloval. Zeleninu používejte nenadýmavou. Pečivo se doporučuje ne čerstvé – vhodné je jíst pečivo až na druhý den. Při tomto onemocnění konzumujte pečivo bílé, rohlíky, veky, bílý chléb, vánočku, piškoty, suchary. U diety s omezením tuků je důležitá také technologická úprava při přípravě pokrmů. Mouku, kterou budete používat na zahušťování pokrmu, nejdříve opražte na teflonové pánvi nasucho do světle hněda a pak ji v pokrmu nejméně 20 minut povařte. Používejte vaření, dušení, pečení v troubě pod poklicí nebo v alobalu, zabráníte tak vzniku nežádoucích připečených kůrek a spálených částí.
Dieta při mononukleóze se od jaterní diety neliší. Doporučuje se 1 až 2 měsíce po normalizaci laboratorních hodnot jaterních testů. Na doporučení lékaře se může protáhnout až na rok po akutním průběhu onemocnění.
Základní pravidla:
- Platí přísný zákaz požívání alkoholických nápojů.
- Nevhodná jsou (alespoň zpočátku) smažená a tučnější pečená jídla a používání koření (například ostré papriky nebo chilli).
- Doporučuje se jíst kvalitní, plnohodnotnou stravu, aby nechyběly potřebné živiny.
- Strava by měla být pravidelná, rozložená v průběhu celého dne.
- Důležitý je dostatečný přísun nenasycených mastných kyselin, bílkovin, ovoce (a přírodních ovocných šťáv) a zeleniny.
Po odeznění akutního onemocnění může u někoho přetrvávat nesnášenlivost (intolerance) některých jídel, a proto jsou nutné individuální úpravy jídelníčku. Nedodržování dietních opatření může vést k pomalejší úpravě jaterních hodnot na normální hladinu nebo ke žlučníkovým a jiným trávicím obtížím.
U mononukleózy je dietní opatření dočasné, ale u jaterního onemocnění by mělo být trvalé.
Vhodné potraviny
U jaterní diety obecně platí dodržování těchto hodnot:
- bílkoviny – 1 g na 1 kg hmotnosti za den;
- sacharidy – 300 g/den;
- tuky – 70 až 80 g/den.
Při jaterní dietě můžete tyto potraviny:
- libové maso (drůbeží, králičí, rybí, hovězí);
- nízkotučné či polotučné mléčné výrobky;
- nedráždivé koření, jako je bazalka, petržel, oregano či pažitka;
- zelenina (vyhýbejte se nadýmavé);
- ovoce;
- netučné včerejší pečivo (pozor na čerstvé);
- zdravé rostlinné tuky (olivový, řepkový) – ale pozor na množství!
Moučníky
U moučníků se musí dodržovat tato pravidla:
- Vyřazuje se pečivo tučné nebo to, které bylo upraveno na přepáleném tuku, těsto křehké, lístkové, kobližky, vdolky, a nedoporučují se ani omelety a palačinky.
- Kynuté pečivo se připravuje s malým přídavkem tuku a vajec, podává se až druhý den po upečení.
- Třené těsto není zakázané, jeho časté podávání však není kvůli zvýšenému obsahu tuků výhodné.
- Mák, ořechy a čokoláda se jako přídavek do pečiva vzhledem k vysokému obsahu tuku nedoporučují.
Káva
Doporučuje se instantním káva, pokud jste zvyklí na tureckou kávu, musíte se smířit s tím, že ji musíte při této dietě zcela vynechat.
Vejce
Vejce, pomazánky z vajec, tatarka či majonéza patří do nevhodných potravin při této dietě.
Vhodná snídaně
Zde jsou příklady vhodné snídaně:
- Ovesná kaše vařená na vodě s trochou polotučného mléka, slazená medem, banán.
- Toastový chléb, tvarohová pomazánka s pažitkou, rajče.
- Jáhlová kaše s jablkem a medem, ovocný čaj.
- Včerejší pečivo s debrecínkou.
- Opečený toustový celozrnný chléb s medem.
- Včerejší pečivo s pomazánkou z netučného tvarohu.
- Celozrnný chléb s netučným sýrem.
- Včerejší pečivo s dietní krůtí či kuřecí šunkou.
Autor: © Mgr. Světluše Vinšová
Foto: © Lifer