Jak se žije bez žlučníku
Za rozhodnutím zbavit se tohoto orgánu stojí většinou opakující se bolesti a trávicí obtíže. Nejedná se o tak běžnou operaci, jako je slepé střevo, ale i přesto je tato operace velmi častá. Nejčastějším onemocněním žlučových cest jsou kameny (odborně cholelitiáza), které vznikají vysrážením žluči při jejím nevhodném složení. Postihují zhruba 10 % populace a nemusí se nijak projevovat, ale také mohou. A právě komplikace vznikající kvůli žlučovým kamenům jsou nejčastějším důvodem k odstranění žlučníku.
Komplikace:
- útvary vyvolávající bolest a trávicí obtíže
- kámen ve vývodu žlučových cest – žlučová kolika
- zánět žlučníku
- zánět slinivky břišní
- vznik píštěle mezi žlučníkem a střevem
Odstranění žlučníku s téměř stoprocentní pravděpodobností zabrání návratu kamenů a s nimi spojených komplikací.
Odstranění žlučníku – cholecystektomie – se většinou provádí laparoskopicky.
Místo velkého řezu udělá chirurg jen několik malých otvůrků do dutiny břišní. Jimi zavede kameru s lampou a speciální chirurgické nástroje. Břicho pro lepší přehlednost naplní oxidem uhličitým a žlučník odstraní. Laparoskopická metoda má nespornou výhodu v tom, že je pro operovaného méně zatěžující a umožní mu rychlejší hojení.
Otevřená cholecystektomie, kdy se ke žlučníku přistupuje jedním větším, asi 15 cm dlouhým řezem v pravé horní části břišní stěny, se ovšem provádí stále, a to u pacientů se srůsty v břišní dutině či v případě, že se laparoskopický zákrok nezdaří, anebo jej není možné provést.
Rekonvalescence po operaci žlučníku
Samotný zákrok je lehký a riziko komplikací pro pacienta malé. Hojení trvá o něco déle po otevřené operaci, ale možnost návratu k běžným činnostem lze očekávat během pár dnů, úplné uzdravení pak v řádu týdnů. Doporučuje se konzumovat zdravou stravu, omezit smažená jídla, tučná masa, sýry a sladkosti, to však platí nejen pro lidi po cholecystektomii, ale i pro všechny, kteří se ještě mohou pyšnit vlastním žlučníkem.
Bolesti po operaci žlučníku
Jsou shodné jako po jiné operaci a odezní. Mějte na paměti, že operovaná oblast není po měsíci ještě zcela úplně zhojena (rány jsou srostlé, ale úplná regenerace operované tkáně trvá minimálně 6 týdnů). Pokud by bolesti přetrvávaly, případně kdyby se přidružily další obtíže (teploty, průjem a podobně), informujte o tom lékaře. Obvykle je nález v normě a bolesti způsobuje něco jako přecitlivělost žlučových cest; zkrátka někdy se i po vynětí žlučníku bolesti nepřestávají objevovat, i když už nemají žádnou ovlivnitelnou příčinu, ale bolesti mohou být výjimečně způsobeny i zánětem nebo srůsty a podobně.
Průjem po operaci žlučníku
Většina operovaných se po odstranění žlučníku nesetká s trávicími obtížemi – případný lehký průjem obvykle časem přejde. Vrátit se může po přejedení či tučném jídle. Sami brzy vypozorujete, jak můžete či nemůžete svůj zažívací trakt zatěžovat. Také plynatost je dalším nepříjemným projevem po operaci. Dbejte na zdravou stravu, užívejte vlákninu, zakysané mléčné výrobky, probiotika eventuálně existují preparáty, které někdy mohou přinést výraznou úlevu od plynatosti (jako je Espumisan). Samozřejmě pokud by se stav nějak výrazně změnil (bolesti byly horší, začala teplota, průjem a jiné), vyhledejte lékaře. Útěchou je, že většina těchto obtíží po operaci po pár měsících mizí.
Dieta po operaci žlučníku
Dietní omezení po operaci žlučníku jsou u každého pacienta jiná. Obecně se dnes nedoporučuje žádná striktní dieta po operaci žlučníku jako dříve, ale přesto platí, že je dobré se vyhnout tučným, smaženým a příliš kořeněným jídlům, tučným sladkostem a potravinám rychlého občerstvení. Stejně jako pro zdravé jedince platí i zde dodržování požadavků zdravého stravování, aby se nezatěžoval trávicí trakt. Každý člověk je individuální a snáší zátěž stravou rovněž individuálně. Na dietní chybu vás upozorní žaludeční nebo trávicí obtíže (bolest břicha, pálení žáhy, zvracení, průjem, křeče v břiše, velká únava). Vy sami si budete nejlepším pozorovatelem. Doporučuje se tedy dodržování zásad správného stravování, zejména jíst pravidelně 5x denně menší porce.
Základní principy žlučníkové diety:
- omezte příjem tuků – tuků nesmí být více než 60 g za den, pokud hubnete, tak i méně
- vybírejte si především tuky rostlinné
- maso ani zeleninu nesmažte, nepečte, negrilujte
- vhodné maso je pouze libové (například krůtí, telecí, králičí)
- konzumovat můžete ryby – vybírejte pouze čerstvé, tepelně upravené
- jídla musí být lehce stravitelná, nepoužívejte moc koření
- strava by neměla obsahovat tvrdé a špatně stravitelné části (například tvrdé slupky, zrníčka)
- vylučte nadýmavé druhy zeleniny, jako je květák, zelí nebo kapusta
- vajíčka zařazujte pouze v malém množství na přípravu pokrmů
- vyvarujte se konzumaci vnitřností (například játra)
- nesmíte používat tučné, zrající a plísňové sýry a mléko na pití nebo do jídel
- nejezte kynuté pečivo ani čerstvé pečivo
- vylučte tučná dochucovadla (například majonézu, tatarku)
- pozor na ovoce a zeleninu se slupkami, zrníčky a peckami
- neměli byste pít alkohol, černou kávu ani perlivé nápoje
- nevhodná je také čokoláda
Každý pacient má k potravinám jinou toleranci, proto by strava měla být poskládána individuálně s ohledem na doporučené a nedoporučené potraviny.
Alkohol po operaci žlučníku
Bezprostředně po operaci žlučníku by se alkohol neměl konzumovat. Z dlouhodobějšího hlediska to, že nemáte žlučník, by nemělo mít na pití alkoholu žádný vliv. Alkohol dlouhodobě a ve velkém množství ničí především játra. Takže nějaké pivo či víno, pokud netrpíte jaterním onemocněním či neužíváte trvale léky, neuškodí.
Káva po operaci žlučníku
Pokud jste po operaci žlučníku v pořádku, není problém, že byste nemohli pít kávu (slabší, instantní). U všeho je ovšem nutné dodržet rozumnou míru. Po operaci žlučníku je nutné se vyhnout ostrým a kořeněným jídlům a tučným pokrmům a silné kávě (někdy se uvádějí i ořechy, ale pokud jich nesníte misku, není nutné se znepokojovat).
Dietní jídelníček
Člověk by se při dietním omezení měl stravovat 4–6x denně. Dietní opatření se zaměřují na omezení tuků. Z tuků se proto doporučuje užívat pouze olivový olej nebo máslo. Kromě nezdravých tuků jsou nevhodné i látky tukům podobné, například vaječné žloutky (cholesterol).
Co jíst:
- tuňák, treska či rybí filé
- netučné vývary
- ovesné vločky
- ovoce (oloupaná jablka a hrušky)
- produkty z obilí a škrobu
- sádlo
- umělé tuky
- slanina
- některé druhy zeleniny
Tipy pro vaření: Masa a zeleninu můžete dusit, vařit, připravovat v mikrovlnné troubě nebo péct ve vodní lázni. Pro lepší barvu a chuť můžete maso restovat nasucho na teflonové pánvi. Nepoužívejte jíšku ani cibulový základ. Pokud potřebujete zahušťovat, použijte nasucho opraženou mouku (takzvanou dietní jíšku) anebo zálivky z mouky a vody. Tuk přidávejte až do hotového pokrmu. Pokud rádi pečete, nepoužívejte kynutá těsta ani máslové krémy. Nahrazovat je můžete lehkými piškotovými těsty (s minimem vajec) a tvarohovými krémy s ovocem.
Autor: © Mgr. Světluše Vinšová
Foto: © Danny_boy64