Jídelníček na týden
Jaterní dieta se musí dodržovat přísně a dlouhodobě, pozitivem je, že játra jsou orgán, který má největší schopnost regenerace. Jaterní dieta je sestavená na podobných principech jako dieta žlučníková. Co se týče výběru, je jaterní dieta méně přísná a jsou do ní v hojné míře zařazeny bílkoviny, mléko, mléčné výrobky a tvaroh. Recepty jaterní diety by měly obsahovat velké množství libového masa, ale počet vajec je omezen na 1 kus denně. Tuky jsou omezeny stejně jako ve žlučníkové dietě, mastí se poloviční dávkou než při jiných dietách, a to jen čerstvým nepřepáleným máslem.
Mezi nejnevhodnější potraviny při onemocnění jater a následné jaterní dietě patří tučná jídla (hranolky, sádlo, máslo), tučné maso (koleno, bůček, vepřové maso), uzeniny (salámy, buřty, paštika, konzervy), koření (chilli, paprika), vaječné výrobky (vejce, majonéza), alkoholické nápoje.
Vhodnými potravinami jsou zdravé tuky (olivový olej), libové maso (kuře, králík, netučné ryby), drůbeží a dušená šunka, pečivo (nekynuté koláče, tvarohové těsto, bramborové těsto) a všechny druhy ovoce.
Technologická úprava stravy je šetrná výběrem potravin i zpracováním. Vhodnou tepelnou úpravou je vaření či dušení, a pokud upravujeme pokrm pečením, volíme přípravu v alobalu, horkovzdušné troubě nebo v teflonové nádobě. Dbáme na to, abychom nepřepalovali tuk. Podléváme malým množstvím vody nebo netučného vývaru a máslo či olej přidáváme až na konci úpravy. Pokrmy zahušťujeme nasucho opraženou moukou (mouku opražíme nasucho a přidáme tuk), rozmixovanou zeleninou, strouhaným bramborem, moukou rozšlehanou ve vodě či bramborovým škrobem. Připravená jídla musí mít měkkou konzistenci, aby byla lehce stravitelná. Jídlo dělíme do 5–6 denních dávek, jíme častěji a v menších objemech. Důležité je dodržování pitného režimu. Do jídelníčku nezařazujeme čerstvé, ještě teplé pečivo.
Příklad jídelníčku
Pondělí
- snídaně: včerejší pečivo s dietní krůtí či kuřecí šunkou
- dopolední svačina: nedoslazované ovocné pyré s trochou tvarohu
- oběd: dušený králík s bramborovou kaší z netučného mléka
- odpolední svačina: netučný tvaroh
- večeře: dušená cuketa s rajčaty
- snídaně: včerejší pečivo nebo toustový celozrnný chléb s netučným sýrem
- dopolední svačina: jablko
- oběd: přírodní kuřecí řízek s bramborem vařeným ve slupce
- odpolední svačina: netučný jogurt
- večeře: zeleninová směs připravená na páře
- snídaně: včerejší pečivo s pomazánkou z netučného tvarohu
- dopolední svačina: banán
- oběd: filé z tresky s rýží vařenou na páře
- odpolední svačina: zeleninový salát
- večeře: ovocné knedlíky z tvarohového těsta vařené na páře
- snídaně: včerejší pečivo nebo toustový celozrnný chléb s medem
- dopolední svačina: mandarinka
- oběd: vařené hovězí s bramborem vařeným ve slupce
- odpolední svačina: zeleninový mrkvový salát
- večeře: celozrnné pečivo, sýr Cottage
- snídaně: včerejší pečivo s debrecínkou
- dopolední svačina: pomeranč
- oběd: dušené telecí s rýží
- odpolední svačina: sklenice polotučného mléka
- večeře: vařené šišky z bramborového těsta
- snídaně: jáhlová kaše s jablkem a medem, ovocný čaj
- dopolední svačina: jablko
- oběd: kuřecí maso s bramborovou kaší z netučného mléka
- odpolední svačina: rajčatový salát
- večeře: bramborové knedlíky s tvarohem a ovocem vařené na páře
- snídaně: včerejší pečivo s debrecínkou
- dopolední svačina: pomeranč
- oběd: krůtí nudličky s rýží
- odpolední svačina: nízkotučný jogurt
- večeře: těstoviny s kuřecím masem a zeleninou připravenou na pář
Tipy a doporučení při přípravě jídla
Polévky připravujeme z obilovin, pečiva, vnitřností (kromě brzlíku a mozečku, které jsou bohaté na cholesterol), kostí, masa, brambor, mléka. Zelí, kapustu a cibuli, po kterých mívají nemocní velmi často nadýmání, nepodáváme. Jinak používáme všechny druhy zeleniny. Nikdy však nedusíme s tukem ani nesmažíme, jen vaříme. Polévky zahušťujeme nasucho opraženou moukou a až do hotových přidáváme čerstvé nepřepálené máslo. Obsah tuku v polévkách již nezvyšujeme přidáním žloutků a smetany, i kdyby to prospělo chutnosti polévky. Do polévek se doporučuje občas přidávat sušené droždí, které je bohaté na vitamíny skupiny B, jejichž potřeba je u této diety zvýšena. Sušené droždí navíc dodává polévkám výraznější chuti, připomínající masové vývary.
Maso má být pro tuto dietu libové, jinak je možné použít téměř všechny druhy, dbáme-li správných zásad technologické přípravy. Hlavním pravidlem je, abychom se vyvarovali přepalování tuků. Proto maso buď vaříme, nebo je pečeme i dusíme bez tuku a opékáme na suché pánvi. Šťávu zahušťujeme moukou nasucho opraženou a čerstvé máslo přidáváme těsně před podáváním. Maso s tukovou vrstvou, jako je tučné vepřové, skopové, husa, kachna, tučná slepice, uzené maso, tučné ryby jako losos, úhoř, tuňák, nepodáváme. Ostatní druhy masa používáme v nejrozmanitější úpravě. Aby se dosáhlo jejich větší chutnosti i pestrosti při přípravě, doporučují se různé obměny se zeleninou. Z vnitřností používáme játra, slezinu, ledvinky a jazyk. Méně vhodný je brzlík a mozeček kvůli vyššímu obsahu cholesterolu.
Kořeníme kmínem, majoránkou, vývarem z hub. Dovolen je i křen. Ostré koření nepoužívejte!
Chceme-li maso vystřídat jídlem bezmasým, nahradíme bílkoviny tvarohem a netučným sýrem. Při přípravě bezmasých hlavních jídel pamatujeme na omezování vajec a tuku (nákypy či pudinky připravujeme bez třeného základu). Výběr zeleniny a ovoce k přípravě samostatných jídel je téměř neomezený, vyhýbáme se jen velkým dávkám nadýmavých druhů.
Knedlíky kypříme jedlou sodou, kypřicím práškem nebo sněhem z bílků, nedoporučujeme kypřit droždím. Kromě houskových knedlíků připravujeme také knedlíky bramborové, které doplňujeme krupicí, krájenou houskou a strouhankou. Můžeme do nich přidat i tvaroh, čímž podstatně zvýšíme jejich bílkovinnou hodnotu.
Brambory můžeme podat vařené nebo jako kaši. Pečeme-li je, tak určitě bez tuku, ať již ve slupce, nebo loupané. Brambory opékané na tuku jsou opravdu pro tuto dietu nevhodné. Chutnou přílohou jsou též jáhly, které dusíme obdobně jako rýži nebo kroupy.
Omáčky připravíme z mouky opražené nasucho, ředíme je mlékem, vývarem ze zeleniny nebo masa, případně jogurtem. Zlepšování smetanou nedoporučujeme kvůli zvyšování tuků. Mastíme zásadně máslem, které přidáváme až do hotových pokrmů.
Výběr zeleniny je téměř neomezený. Kromě zelí, kapusty a okurek podáváme ostatní druhy zeleniny v nejrůznějších úpravách. Zeleninové pokrmy mastíme máslem nebo olejem, které přidáváme až do hotových pokrmů, takže se při dušení nepřepalují. Přednost dáváme jídlům zeleninovým přírodním, tedy bez mouky nebo s jejím minimálním přídavkem. Smažení a pečení zeleniny na oleji není dovoleno.
Saláty připravujeme ze všech druhů vařené zeleniny. Syrové saláty připravujeme z jemně strouhané mrkve, brukve, dále z hlávkového salátu a čínského zelí. Kyselíme je citronovou šťávou nebo kyselinou citronovou, ne octem.
Ovoce má být často zařazováno z důvodu, aby se uhradil nedostatek biologicky cenných látek, vzniklý během nemoci. V první řadě zařazujeme ovoce syrové nebo přírodní ovocné šťávy a teprve na druhém místě ovoce kompotované. Kromě tvrdých hrušek a bobulovitého ovoce s množstvím zrníček a organických kyselin je výběr neomezený.
Káva při jaterní dietě
Káva se smí při jaterní dietě jen slabá instantní a s mlékem. Nebo potom kávoviny jako Caro a podobně, ale pokud jste zvyklí na tureckou kávu, musíte se smířit s tím, že ji musíte při této dietě zcela vynechat.
Co si dát mezi jídly
Mezi jídly v dopoledních hodinách se doporučuje ovoce, jelikož je spolu se zeleninou hlavním pilířem diety. Pouze je třeba se vyvarovat nadýmavých druhů – zelí, kapusta, okurky (čerstvé i nakládané), květák, ledový salát, čerstvá cibule, česnek. Z ovoce jsou vhodná jablka, kiwi, banány a jahody. Doporučuje se i kompotované ovoce a ovocné přesnídávky.
V odpoledních hodinách jsou vhodné lehce stravitelné bílkoviny v kombinaci s vlákninou a dostatek tekutin. Tekutiny umožní rychlejší vylučování nebezpečných látek z organismu. Vhodné jsou ovocné čaje, vody, nesycené minerálky, džusy.
Snídaně
Bio jogurt
Ingredience: 1 bio jogurt, 3 lžičky medu, trochu skořice, 2 lžíce jemně umletých ořechů
Postup: Jogurt vyklopíme na talíř, přidáme med a ořechy a vše důkladně promícháme. Jogurt můžeme také doplnit jablkem nebo banánem.
Pohankové vločky
Ingredience: 100 g pohankových vloček, sójové mléko, jablko, skořice, med
Postup: Pohankové vločky přes noc namočíme do studené vody. Ráno je scedíme a přidáme horké sójové mléko. Do této směsi přidáme nastrouhané, oloupané jablko a dochutíme medem a skořicí.
Jáhly na sladko
Ingredience: 100 g jáhel, med, nastrouhané jablko, nastrouhaná syrová mrkev, skořice
Postup: Jáhly uvaříme dle návodu a dobře propereme. Všechny složky smícháme a dochutíme medem a skořicí.
Tip: Jáhly před vařením spařte vroucí vodou a dokonale propláchněte pod studenou vodou, aby neměly hořkou chuť.
Jáhly se sušenými švestkami
Ingredience: 100 g jáhel, med, 4 kusy sušených švestek, trochu skořice
Postup: Spařené jáhly povaříme ve vroucí vodě 15 minut, scedíme a opláchneme pod studenou vodou. Přidáme na kousky pokrájené sušené švestky, med, skořici a vše promícháme.
Tip: Teplé jáhly posypeme vanilkovým cukrem, přidáme opravdu kousek másla a podáváme ještě teplé.
Tvaroh s pažitkou
Ingredience: 600 g tvarohu, 150 g nízkotučného jogurtu, 40 g pažitky, sůl
Postup: Tvaroh osolíme a rozmícháme s jogurtem. Přidáme najemno nasekanou pažitku a mažeme na toustový celozrnný chléb.
Tip: Do tvarohového základu můžeme použít i jiné ingredience od šunky po ovoce nebo zeleninu.
Brynzová pomazánka
Ingredience: 400 g brynzy, 100 g nízkotučného jogurtu, 20 g bylinek, trochu červené papriky
Postup: Brynzu rozmícháme s jogurtem a sladkou paprikou a přidáme nadrobno posekané bylinky. Mažeme na pečivo.
Mozzarella a rajčata
Ingredience: 1 balení mozzarelly, rajče, 1 polévková lžička bazalky
Postup: Mozzarellu nakrájejte na kousky, rajčata zbavte jadérek a nakrájejte na kousky, přidejte k mozzarelle společně s posekanou bazalkou. Vše promíchejte a máte hotovo
Obědy
Zeleninové rizoto
Ingredience: cuketa, rajčata, olivový olej, bazalka, sůl, bobkový list
Postup: Cuketu oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Odstraníme semínka. Stejný postup zvolíme u rajčat. Na pánev kápneme trošičku olivového oleje a na rozpálenou pánev dáme nakrájenou cuketu a bazalku s malou špetkou soli. Cuketu krátce osmahneme. Přilijeme vodu, vložíme bobkový list a dusíme do poloměkka. Na pánev přidáme nakrájená a semínek zbavená rajčata a vše vaříme doměkka. Tuto cuketovo-rajčatovou směs je nejlépe podávat s vařenou rýží.
Zeleninová polévka
Ingredience: 30 g rýže, 40 g mrkve, 40 g petržele, 20 g celeru, sůl, petrželová nať
Postup: Zeleninu očistíme, nakrájíme na nudličky a dáme vařit do osolené vody. Spařenou rýži propláchneme a také přidáme do polévky. Do hotového pokrmu doplníme drobně nasekanou petrželku.
Kuřecí plátek na bylinkách
Ingredience: kuřecí řízek, sůl, olivový olej, bazalka, oregano
Postup: Kuřecí řízek jemně rozklepeme a decentně osolíme. Na pánev kápneme malou kapku olivového oleje a až bude pánev s olejem rozpálená, vložíme kuřecí řízek. Současně s řízkem na pánev hodíme trochu oregana a bazalky. Po osmahnutí řízek dusíme doměkka. Jako příloha je vhodná zelenina dušená na vodě nebo vařené brambory.
Sýrový koláč
Ingredience: 1 sáček směsi na bramborové těsto, 1 vejce, 200 g taveného sýra, 200 ml mléka, petrželka, bazalka, majoránka, 400 g nízkotučného strouhaného sýra (4 různé druhy, například Čedar, Rovenský, uzený Eidam, Moravský bochník)
Postup: Směs na bramborové těsto připravíme podle návodu. Formu na pečení pokryjeme namočeným pečicím papírem a těsto v ní rozetřeme ve vrstvě asi dva centimetry silné – nezapomenout na dostatečně vysoké okraje těsta. Koláč pak posypeme majoránkou, bazalkou a sekanou petrželkou. V teplém mléku rozpustíme tavený sýr (pro zrychlení přípravy je lze rozmixovat). Vzniklý hustý krém nalijeme v tenké vrstvě na těsto, posypeme strouhaným sýrem, například v pořadí Rovenský, Moravský bochník, uzený Eidam a Čedar. Střídáme vždy vrstvu sýra a vrstvu krému. Koláč zapečeme v mírně vyhřáté troubě, před dokončením zvýšíme teplotu, aby povrch zčervenal.
Tvarohové knedlíky s ovocem
Ingredience: 250 g měkkého tvarohu, 40 g bramborového škrobu, 40 ml olivového oleje, 150 g polohrubé mouky, sezonní nebo kompotované ovoce
Postup: V míse smícháme tvaroh, škrob, olej a po částech přidáváme mouku. Zpracujeme ve vláčné těsto, které se nebude lepit. Tvoříme knedlíčky, do nichž zabalíme ovoce. Vhodíme je do vroucí vody a vaříme cca 7 minut. Poté je servírujeme na talíř a posypeme opraženou strouhankou.
Plněné brambory
Ingredience: 80 g libového masa (směs vepřového, králičího, hovězího), 600 g brambor, drcený kmín, sůl, petrželová nať, olej
Postup: Očištěné maso nakrájíme na malé kousky, podlijeme, osolíme a podusíme. Velké brambory oloupeme, rozkrojíme na poloviny a vydlabeme. Hotové maso rozemeleme, smícháme s nasekanou petrželkou a vzniklou směsí naplníme brambory. Pokapeme olejem, posypeme drceným kmínem a narovnáme do zapékací misky s pečicím papírem a udusíme.
Těstoviny se zeleninovou omáčkou
Ingredience: 160 g těstovin, 1 střední cuketa, 4 rajčata, 1/4 čínského zelí, 2 lžíce hladké mouky, strouhaný eidam, pažitka, petržel
Postup: Na kousky nakrájenou cuketu a čínské zelí hodíme do hrnce, jemně okořeníme, podlijeme a dusíme. Po chvíli přidáme rajčata bez jadérek. Až bude zelenina měkká, zahustíme moukou a okořeníme dle chuti. Na uvařené těstoviny dáme omáčku a posypeme strouhaným netučným sýrem.
Večeře
Maso v alobalu
Ingredience: 100 g masa (kuře, krůta, telecí), kořenová zelenina, majoránka, kousek másla
Postup: Plátky libového masa (kuře, krůta nebo telecí) nasolíme a naklepeme, vložíme do alobalu spolu s nakrájenou kořenovou zeleninou (lze i mražená směs na svíčkovou) a posypeme majoránkou. Pečeme podle druhu masa 30–50 minut. Pokud nám to dieta dovolí, přidáme na hotové jídlo kousek másla a podáváme se salátem.
Mrkvový salát
Ingredience: 200 g mrkve, med, sůl, pomeranč
Postup: Mrkev očistíme a jemně nastrouháme. Z pomeranče vymačkáme šťávu, osladíme medem, přidáme špetku soli a vzniklým nálevem mrkev přelijeme.
Rizoto
Ingredience: 100 g libového masa, mrkev, sůl, kousek másla, rýže
Postup: Pokrájené kousky libového masa vložíme do Papinova hrnce (je to rychlejší) spolu s celými očištěnými mrkvemi (množství i velké – podle chuti). Osolíme, podlijeme vodou a dusíme do změknutí (cca 15 minut podle velikosti mrkví). Celé mrkve vyjmeme, necháme trochu vychladnout a na hrubém struhadle nastrouháme do zbylého vývaru. Přidáme kousek másla a zamícháme ho do rýže, přidáme masovou směs s mrkví a vytvoříme rizoto.
Tip: Stejným způsobem připravíme plátky masa a jako přílohu použijeme brambory vařené v páře.
Rychlovka z mikrovlnky
Ingredience: 3 brambory, 30 g nízkotučného sýra (různé druhy), 30 g šunky
Postup: Brambory ve slupce uvaříme a následně oloupeme, nakrájíme na kolečka a naskládáme na talíř. Prokládáme různými druhy sýrů a přidáme i pár koleček šunky. Vložíme do mikrovlnky a necháme zapéct, dokud se sýr neroztaví. Jde o rychlý a jednoduchý recept. Můžete použít přebytky od oběda.
Ovocný knedlík
Ingredience: 400 g měkkého tvarohu, 80 g krupice, 40 g strouhanky, 1 vejce, 80 g mléka (1 procento tuku), sůl
Postup: Tvaroh utřený s vejcem a mlékem osolíme, přidáme krupici i strouhanku a promícháme. Z těsta vytvarujeme váleček, který zabalíme do vyždímaného ubrousku namočeného ve studené vodě, na koncích převážeme provázkem, vložíme do vařící osolené vody, kde jej necháme podle velikosti 10–20 minut. Můžeme vařit i v parním hrnci bez použití ubrousku. Hotový knedlík vybalíme, nakrájíme na kolečka a podáváme s ovocnou omáčkou ze sezonního ovoce.
Zeleninové těstoviny
Ingredience: 100 g těstovin, 1 rajče, ½ papriky, ½ cukety, bylinky
Postup: Těstoviny uvaříme, promícháme s nakrájenou a lehce podušenou zeleninou, ochutíme bylinkami a solí.
Těstovinový salát
Ingredience: 100 g těstovin, 1 rajče, ½ papriky, 1 malá cuketa, bylinky, 1 nízkotučný jogurt
Postup: Uvařené těstoviny necháme vychladnout a promícháme s nadrobno nakrájenou syrovou zeleninou. Zde použijeme opravdu mladou cuketu a odsemínkovaná rajčata a papriku. Dochutíme bylinkami a lehce osolíme. Do takto připravené směsi vmícháme lžičku nízkotučného jogurtu. Jedná se o chutný a rychlý těstovinový salát.
Moučníky
Moučníky jsou nezbytnou součástí života, ale i této diety. Dává se přednost sladkým moučníkům tvarohovým nebo plněným tvarohovými krémy. Sortiment receptů je široký. Vyřazuje se pečivo tučné nebo to, které bylo upraveno na přepáleném tuku – těsto křehké, lístkové, kobližky, vdolky a nedoporučují se ani omelety a palačinky. Kynuté pečivo se připravuje obyčejné, tedy s malým přídavkem tuku a vajec, podává se až druhý den po upečení. Třené těsto není zakázané, jeho časté podávání však není kvůli zvýšenému obsahu tuků a jejich přepalování výhodné. Rovněž mák, ořechy a čokoláda se vzhledem k vysokému obsahu tuku nedoporučují.
Ananasové řezy
Ingredience: 2 vejce, 1 hrnek cukru krupice, 2 hrnky polohrubé mouky, 0,5 prášku do pečiva nebo 1 lžička sody, špetka soli, 1 celý ananasový kompot včetně šťávy (565 g, pokrájený)
Ingredience na náplň: 2 tvarohy, 1 vanilkový cukr, 5 lžic cukru moučka, trochu skořice
Postup: Všechny suroviny na těsto lehce zamícháme vařečkou. Nalejeme na plech vyložený pečicím papírem a upečeme v troubě předehřáté na 160 °C asi 20 minut. Na náplň utřeme tvarohy s cukry. Náplň natřeme na vychladlý moučník, nazdobíme vidličkou a ozdobně poprášíme skořicí.
Nepečený dort
Ingredience: 900 ml mléka, 2 vanilkové jogurty (dohromady 250 g, například Safari od Yoplait nebo Activia), 1 vanilkový pudink, cukr podle chuti, kompotované mandarinky nebo kompotované broskve, meruňky či ananas, plátková želatina Dr. Oetker (nebo od stejné firmy ztužovač za studena na tvarohové a jogurtové moučníky), 1 balíček želé na dorty (čiré nebo červeného želé Labeta či Vitana), ½ balíku piškotů
Postup: V půl litru mléka s cukrem uvaříme pudink a za občasného promíchání necháme vychladnout. Přidáme zbytek mléka a jogurty a postupným šleháním přidáme želatinu připravenou podle návodu (plátkovou rozpustíme dle návodu rychle v mikrovlnce). Šleháme asi 3 minuty. Formu nebo skleněnou mísu lehce vymažeme olejem a poklademe piškoty, navršíme polovinu hmoty, opět proložíme piškoty a dáme zbytek hmoty. Uhladíme povrch a necháme krátce zatuhnout v ledničce. Povrch lehce ztuhlého moučníku poklademe ovocem, šťávu slijeme a doplníme do 250 ml, lehce přisladíme, přidáme pár kapek citronu a vmícháme dortové želé. Přivedeme k varu, provaříme cca 10 sekund a po krátkém zchladnutí nalijeme lžící na moučník. Necháme vychladit v lednici alespoň 5 hodin.
Jablečný dort
Ingredience:75 dkg jablek, 4 sklenice vody, 2 lžíce cukru, 2 vanilkové pudinky, piškoty, 2 lžíce šťávy
Postup: Oloupaná jablka nakrájíme na plátky a rozvaříme se dvěma sklenicemi vody. Dle chuti osladíme. Přidáme další dvě sklenice vody s rozmíchanými vanilkovými pudinky a zavaříme do jablek. Dortovou formu lehce vymažeme máslem a na dno nalijeme část připravené hmoty. Povrch poklademe piškoty a pokropíme šťávou. Nalijeme zbytek rozvařené hmoty a dáme tuhnout do lednice. Povrch dortu zdobíme tuhým jogurtem těsně před podáváním.
Piškotový roláda
Ingredience: 120 g hrubé (polohrubé) mouky, 100 g moučkového cukru, 3 vejce
Ingredience na krém: 1 tvaroh, 60 g cukru, 1 vanilkový pudink, ½ l mléka
Postup: Vejce s cukrem dobře našleháme, lehce vmícháme mouku a těsto vlijeme na plech vyložený pomaštěným a moukou vysypaným alobalem. Pečeme dozlatova v dobře vyhřáté troubě cca na 180 °C a hned po upečení piškot, ještě teplý, srolujeme. Po zchladnutí roládu rozbalíme, potřeme krémem a znovu srolujeme. Povrch ozdobíme zbylým krémem.
Příprava krému: Z mléka a pudinkového prášku uvaříme krém a vmícháme cukr. Do vychladlého základu vmícháme po částech tvaroh, do kterého můžeme nakrájet kousky ovoce.
Nudlový nákyp
Ingredience: 600 g měkkého tvarohu, 300 g těstovin (široké nudle), 100 g cukru, 40 g másla (rostlinného tuku), 1 dl mléka, 1 vejce, 1 balíček vanilkového cukru, trochu soli
Postup: Těstoviny uvaříme v osolené vodě, scedíme je a propláchneme vlažnou vodou, aby se neslepily. Tvaroh rozmícháme s cukrem, mlékem s rozšlehaným vejcem a vanilkovým cukrem. Přidáme okapané těstoviny a dobře promícháme. Směs dáme do formy vymazané máslem a ve vodní lázni (formu vložíme do hrnce s horkou vodou) zapečeme. Podáváme s kompotem.
Ovocný salát
Ingredience: 2 pomeranče, 2 jablka, 1 citron, 20 g cukru nebo med, 2 lžíce nízkotučného jogurtu
Postup: Oloupaná jablka nastrouháme a zakapeme citronovou šťávou. Potom vmícháme pomeranče nakrájené na kostičky a podle chuti přisladíme. Nakonec do salátu přidáme jogurt. Salát podáváme vychlazený.
Agarový moučník
Ingredience: 100 g meruňkového kompotu, 100 g kompotovaných jablek, 20 g ovocného sirupu, citronová šťáva, agar
Postup: Do agaru povařeného s ovocným sirupem a citronovou šťávou přidáme prolisované meruňky a prolisovaná kompotovaná jablka. Směs nalijeme do chlebíčkové formy a necháme ztuhnout. Nakrájený moučník můžeme zdobit tvarohovým krémem. Pro ty, co neví, co je agar: agar nahrazuje želatinu, ale má jinou strukturu, a proto se také používá v jiném množství. K dostání jsou bílé a červené varianty.
Jaterní dieta není zas tak strašná, jak by se mohlo zdát. Na tuto stravu se dá velmi rychle zvyknout, o čemž svědčí i uvedené recepty, které můžete připravit a následně s chutí sníst i při jaterní dietě. A jaký typ máte vy?
Autor: © svevi
Foto: © Magic