Facebook Síť X Pinterest email tisk

Kašovitá jídla - recepty

Napsala Mgr. Světluše Vinšová

Vydáno , aktualizováno

Zažívání

Hlavní smysl kašovité stravy je ten, že se strava po běžné přípravě přivede do takové konzistence, aby se dala vzhledem ke zdravotnímu stavu pozřít, jde tedy o takzvanou mletou stravu.


Obsah článku

Tekutá strava – recepty

Maso na výrobu kašovité stravy je vhodné připravovat dušené nebo vařené a po tepelné úpravě jej můžete na masovém mlýnku umlít a přivést do kašovité formy (mletá strava). Z příloh je vhodné používat jen bramborovou kaši nebo jemné těstoviny nebo malé druhy těstovin. Ke kašovité stravě je dobré připravovat masovou nebo zeleninovou šťávu a omáčky. Šťávu a omáčky můžete jíst ke kašovitému masu, pokud se vám bude příloha jíst špatně. Vhodné jsou také kompoty, které je dobré opět přivést do tekuté podoby (rozmixovat). Na večeře a snídaně se doporučuje používat pudinky, ovocné pyré, jogurty, ochucená mléka, jogurtové mléko, mléčné rýže, různé syrovátkové nápoje, ovocné dětské výživy s piškoty. Dále našlehané pomazánky a pečivo takové, které lze rozmělnit na malé kousky. Vše je dobré zapíjet mlékem, bílou kávou nebo již zmíněnými rozmixovanými kompoty.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Recept na nepečený dort

Ingredience:

  • 2 nízkotučné tvarohy
  • 2 celá vejce
  • 1/8 rostlinného másla
  • umělé sladidlo dle chuti
  • uvařený vanilkový pudink – umíchat krém
  • dětské piškoty
  • ovoce (například meruňky)

Postup přípravy:

Na dno dortové formy naskládáme piškoty, které pokapeme šťávou z ovoce. Dáme vrstvu krému, ovoce a vrstvy opakujeme. Necháme do druhého dne v ledničce ztuhnout.

Recept na bramborový salát

Ingredience:

  • 1 kg brambor
  • 2 nakyslá jablka
  • 4 nakládané okurky
  • 1 velká cibule
  • 1 svazek petrželky
  • 3 lžíce nízkotučného jogurtu
  • 1 lžíce nízkotučné zakysané smetany
  • 2 lžíce octa
  • 1 lžíce ostré hořčice
  • sůl
  • pepř
  • 2 lžíce nálevu z okurek
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžíce kaparů

Postup přípravy:

Omyté neloupané brambory vaříme do měkka. Oloupeme a nastrouháme. Okurky a oloupaná jablka také nastrouháme. Nasekáme cibuli a petržel. Promícháme jablka, okurky, cibuli, brambory a zelenou petrželku. Na zálivku rozmícháme jogurt, zakysanou smetanu, ocet, hořčici, sůl a špetku pepře. Přelijeme zálivkou, přidáme rozmačkané kapary a promícháme. Přikryté necháme 15 minut při pokojové teplotě rozležet.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Recept na zapečené cukety

Ingredience:

  • 8 mladých cuket
  • 1 cibule
  • 500 g mletého hovězího libového masa
  • 2 stroužky česneku
  • 1 vejce
  • olej
  • petrželová nať
  • sůl
  • mletý pepř
  • vývar (nebo voda a kostka bujónu)
  • 1 lžíce rajského protlaku (nebo rajčata)

Postup přípravy:

Omyté cukety zbavíme jadýrek a na hrubém struhadle nastrouháme. Cibuli najemno nakrájíme, osmažíme ji na oleji a přidáme mleté maso. Masovou směs necháme ochladit a pak ji dochutíme solí, pepřem, jemně nakrájenou petrželovou natí a nadrobno nakrájeným česnekem. Směs spojíme syrovým vajíčkem. Tuto směs pak vrstvíme na nastrouhanou cuketu v zapékací míse, kterou jsme vytřeli sádlem. Zalijeme vývarem, do kterého jsme zamíchali protlak. Omáčku nezahušťujeme, je sice na české poměry řídká, ale chutná. (Pokud se vám zdá neobvyklá, určitě nic nepokazíte, když ji zahustíte trochou mouky.) Vše zapečeme. Podáváme s rozmačkaným bramborem.

Recept na karbanátky

Ingredience:

  • 1 kg špenátu
  • 3 uvařené brambory
  • 3 lžíce strouhanky
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • 1 cibule
  • zelená petrželka
  • sůl
  • pepř
  • 4 stroužky česneku
  • olej na smažení
  • mouka
  • vejce a strouhanka na obalení

Postup přípravy:

Omytý špenát umeleme, osolíme a bez přidání vody 7–8 minut dusíme. Pak špenát smícháme s nastrouhanými vařenými brambory, strouhankou, moukou, vejci a nastrouhanou cibulí, prolisovaným česnekem, nasekanou zelenou petrželkou, solí a pepřem. Dobře promícháme a ze směsi tvarujeme karbanátky, které obalíme v trojobalu. Pečeme v troubě na pečicím papíře. Podáváme s vařenými rozmačkanými brambory a rajčatovým nebo mrkvovým salátem.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Recept na krůtí guláš

Ingredience:

  • 500 g krůtích prsou
  • 300 g cibule
  • 500 g čerstvých rajčat
  • 2 čerstvé papriky
  • trocha oleje (ne olivového)
  • sladká paprika
  • trocha soli (nemusí být) a trocha sójové omáčky

Postup přípravy:

Maso očistíme a nakrájíme na kostičky. V míse kostičky zakapeme trochou sójové omáčky, důkladně promícháme a necháme chvíli v chladu odstát. Mezitím nakrájíme cibuli na větší kousky a rajčata na půlkolečka. Cibuli zpěníme na rozehřátém oleji, musíme stále míchat, aby se nepřepaloval olej ani cibule. Jakmile cibule zesklovatí, přidáme odležené krůtí maso. Krátce, cca 7 minut, orestujeme. Po orestování zalijeme maso trochou vody a přidáme nakrájená rajčata a sladkou papriku (množství asi jako do klasického guláše). Dusíme přibližně 20 minut, poté již jen necháme odvařit přebytečnou vodu.

Omáčku vytvoří rozvařená rajčata a cibule. Pokud by se někomu zdálo omáčky málo, je možné přidat trochu neslazeného rajčatového protlaku. Před ukončením vaření je možné podle chuti dosolit (v sójové omáčce je dostatek soli). Hotový guláš rozmixujeme. Podáváme s rýží (loupanou nebo neloupanou – dle potřeby a chuťových preferencí).

Recept na kuřecí rolky

Ingredience:

  • kuřecí prsa
  • rostlinný olej
  • celozrnná rýže
  • 30% eidam
  • sladká paprika
  • kmín
  • šalvěj
  • avokádo, limetka
  • rajčata a okurka

Postup přípravy:

Kuřecí řízky jemně naklepeme, okořeníme a osmahneme na rostlinném oleji. Hotové maso můžeme dle chuti zakápnout limetkou a posypat strouhaným nízkotučným eidamem. Hotové plátky rozemeleme. Podáváme s vařenou rýží a oblohou z rozemletého čerstvého avokáda, rajčat a okurky.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Polenta

Ingredience:

  • 400 g hrubé kukuřičné krupice
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 lžička majoránky
  • 1 lžička kari koření
  • na špičku nože muškátového oříšku

Postup přípravy:

Vroucí vývar okořeníme a osolíme, zašleháme do něj krupici a při mírné teplotě uvaříme hustou kaši – polentu. Zakrytou kaši necháme asi 20 minut odležet. Podáváme teplou s rozmixovanou zeleninou, dochucenou sójovou omáčkou. Je ji možno podávat jako přílohu místo knedlíků.

Netradiční roláda

Ingredience:

  • 200 g žampionů
  • citronová šťáva
  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 500 g mletého masa (hovězí, vepřové)
  • několik zrnek celého pepře a koriandru
  • 1 kg vařených brambor
  • sůl
  • 1 vejce
  • 3 lžíce solamylu
  • 150 g hrubé mouky
  • 2 lžíce jemně nakrájené petrželky, bazalky, yzopu
  • 1 vejce na potření
  • 1 lžíce mletého lněného semínka

Postup přípravy:

Žampiony očistíme, klobouky oloupneme, nakrájíme na velmi malé kousky a zakapeme citronovou šťávou. Na oleji zpěníme cibulku, přidáme žampiony a podusíme. Přidáme k mletému masu i se solí, kořením a dobře promícháme. Brambory jemně nastrouháme, osolíme, přidáme vejce, solamyl, prosátou mouku a zpracujeme na těsto, které na utěrce rozválíme. Na těsto rozetřeme masovou náplň, pomocí utěrky stočíme, přendáme na olejem potřený plech, roládu potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme lněným mletým semínkem a v předehřáté troubě pečeme asi 40 minut. Roládu podáváme pomačkanou vidličkou, s čerstvým nastrouhaným zeleninovým salátem.

Sladká kaše

Ingredience:

  • 1/2 kg rýže nebo jáhel
  • 50 g naklíčené nebo nabobtnané pšenice nebo čerstvé mleté celozrnné mouky
  • sůl

Postup přípravy:

Promytou spařenou rýži nebo jáhly doměkka uvaříme se špetkou soli v 1,5 l vody. Pšenici umeleme a vmícháme do vlažné kaše, případně místo pšenice použijeme celozrnnou mouku. Kaši necháme stát na teplém místě, kde postupně řídne a sládne působením enzymů pšenice. Po 3–4 hodinách však začíná kaše kysnout. Zkonzumovat bychom ji tedy měli do 3 hodin, nebo ji alespoň povařit, aby se zastavil enzymatický proces. Můžeme ji i zapéct nebo podávat ochucenou jako puding.

Plněné lilky

Ingredience:

  • 2 lilky
  • 200 g vařeného mletého drůbežího masa
  • 2–6 lžic dušené rýže
  • sůl
  • tymián
  • saturejka
  • 2 lžíce oleje
  • 50 g nízkotučného strouhaného sýru
  • dia kečup

Postup přípravy:

Lilky opláchneme, stopky odkrojíme, podélně je rozkrojíme, řeznou stranou je položíme na plech a v dobře vyhřáté troubě opečeme. Po vychladnutí dužinu částečně vyjmeme a vidličkou rozmačkáme. Maso umeleme, promícháme s dužinou, solí, tymiánem, jemně nakrájenou saturejkou a naplníme do zbylých obalů z lilků. Ty posypeme sýrem a dozlatova zapečeme. Podáváme se salátem z čerstvé postrouhané zeleniny.

Pohankové závitky

Ingredience:

  • 350 g pohanky
  • 2 vejce
  • 25 g sušených hub
  • 1 hlávka zelí
  • 1 bílý jogurt
  • olej
  • 1 cibule
  • sůl
  • rajčatový protlak

Postup přípravy:

Cibuli nakrájíme a opražíme na oleji, přidáme houby, osolíme, přidáme pohanku, podlijeme vodou a dusíme do měkka. Necháme vychladnout, vmícháme vejce. Listy zelí spaříme, naplníme pohankovou směsí a zabalíme. Závitky klademe do vymazaného pekáče, pokapeme olejem, podlijeme protlakem rozmíchaným ve vodě a dáme do trouby zapéct. Podáváme polité šťávou, do které vmícháme jogurt. Jako příloha se doporučují vařené brambory.

Zelné závitky

Ingredience:

  • 10 větších zelných listů
  • 1 šálek vařené rýže
  • 1 cibule
  • 200 g šunky
  • sáček zmrazeného hrášku s mrkví
  • 2 vejce
  • olej
  • strouhanka
  • sůl
  • pepř

Postup přípravy:

Zelné listy spaříme vroucí vodou, žebra naklepeme paličkou nebo je seřízneme. Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme pomletou šunku, osmahneme, vsypeme rýži a hrášek s mrkví. Osolíme, opepříme, promícháme a prohřejeme. Vyklepneme vejce a za stálého míchání je necháme srazit. Na zelné listy naneseme rozmačkanou připravenou náplň, svineme do závitku, naskládáme do vymaštěného pekáčku, podlijeme sběračkou horké vody a v předehřáté troubě dusíme cca 20 minut. Pokapeme olejem, posypeme strouhankou a ještě krátce zapečeme. Podáváme s vařenými brambory.

Zapečená brokolice

Ingredience:

  • brokolice
  • cibule
  • česnek
  • 1 kapie
  • drobné těstoviny
  • 2 vejce
  • 2 dl nízkotučného mléka
  • 150 g sýra na strouhání
  • olej na smažení

Postup přípravy:

Těstoviny uvaříme dle návodu. Na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, nadrobno nakrájenou kapii a česnek (pozor, ať se nepřipálí, jinak zhořkne). Odstavíme, přidáme uvařené těstoviny a pomletou brokolici (možno i stonek, pokud není zdřevnatělý). Osolíme, opepříme, případně dokořeníme dle vlastní chuti. Zalijeme vejci rozšlehanými v mléce. Vše zamícháme a dáme zapéct. Při podávání posypeme nastrouhaným sýrem.

Mrkvové kuličky

Ingredience:

  • 250 g jemně nastrouhané mrkve
  • umělé sladidlo, troška cukru krystal
  • 50 g strouhaných ořechů
  • hořká čokoláda
  • strouhaná kůra a šťáva z jednoho citronu

Postup přípravy:

Jemně nastrouhanou mrkev s umělým sladidlem uvaříme na kašičku a necháme vychladnout. Pak přidáme strouhané ořechy, citronovou kůru a šťávu a vypracujeme těsto. Z těsta tvoříme kuličky, dovnitř každé dáme rozemletou čokoládu. Obalíme v trošce krystalového cukru a vložíme do papírových košíčků.

Tuňákové brambory

Ingredience:

  • 500 g uvařených a oloupaných brambor
  • 1 hlávkový salát
  • 2 plechovky tuňáka ve vlastní šťávě
  • 3 rajčata
  • 1 větší červená cibule
  • pažitka
  • 1 salátová okurka
  • 6 lžic olivového oleje
  • 2 sáčky MAGGI Harmonie Chuti
  • 1 svazek ředkviček
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžíce vinného octa

Postup přípravy:

Uvařené brambory nastrouháme, okořeníme solí a pepřem, přidáme nastrouhané ředkvičky a okurku, nasekanou pažitku a MAGGI Harmonie Chuti rozmícháme ve vodě, přidáme olej, vinný ocet a nalijeme na nastrouhanou zeleninu. Přidáme rozmělněné maso z tuňáka a jemně promícháme. Listy hlávkového salátu natrháme na malé kousky na talíř a přidáme promíchaný salát. Podle potřeby můžeme přidat olej a vinný ocet.

Vánoční rohlíčky

Ingredience:

  • 3 bílky
  • umělé sladidlo
  • 6 dkg jemné strouhanky
  • 12 dkg strouhaných ořechů
  • 15 dkg ořechů nakrájených na tenké plátky
  • trochu skořice
  • mletý hřebíček

Postup přípravy:

Vyšleháme bílek s umělým sladidlem a poté ještě chvíli v páře, než bude hmota tuhá. Ještě do vlažné přimícháme strouhanku, skořici, hřebíček a mleté ořechy. Lžičkou dáváme do ořechových nakrájených plátků a zlehka tvarujeme rohlíčky. Pečeme v teplé troubě, jakmile naskočí, už jen dosušíme. Je potřeba péct poměrně brzy před svátky, rohlíčky se dobře uleží.

Sváteční měsíčky

Ingredience:

Těsto:

  • 100 g hladké mouky
  • 100 g celozrnné mouky
  • 100 g Hery
  • 100 g mrkve
  • 1 vejce
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl
Náplň:
  • 50 g lískových oříšků
  • 150 g neslazené marmelády

Postup přípravy:

Prosátou mouku se špetkou soli zpracujeme s tukem, vejcem, šťávou a jemně nastrouhanou mrkví. Hotové těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme v chladničce 30 minut odležet. Pak těsto rozválíme na plát silný 3 mm a vykrajujeme z něj kolečka. Naplníme marmeládou, kterou smícháme s jemně nastrouhanými oříšky a přeložíme na polovinu. Okraje stiskneme k sobě, aby marmeláda nevytékala. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 20 minut. Po upečení dáme na kovovou mřížku a necháme vychladnout.

Autor: © Mgr. Světluše Vinšová
Foto:
© Breville USA



přidejte sem svůj příspěvek

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetosm.
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.


příběhy
K článku zatím nebyl napsán žádný příběh.

Témata

    Zajímavé články

    nové příběhy

    Lněné semínko a kefír - lék na čištění střev

    Cempírek

    Ozdravné kůry z lněného semínka a kefíru by mohly pomoci i u pacienta s vývodem. Je třeba to pomalu zařazovat do stravy a pozorovat reakci. Také nezapomeňte dodržovat tyto rady v boji s tuhou stolicí.
    - Jezte stravu bohatou na vlákninu – ovoce (oloupané), zeleninu, celozrnné výrobky, luštěniny, ořechy a další semínka.
    - Vyvarujte se potravin s nízkým obsahem vlákniny, potravin chudých na živiny, jako jsou smažená jídla, rychlé občerstvení a vysoce zpracovaná instantní jídla.
    - Pijte hodně vody, přirozeně sladké ovocné a zeleninové šťávy a čisté polévky, popřípadě i kefír, abyste zůstal hydratován.
    - Dopřejte si i dostatek každodenní fyzické aktivity. Tím, že se udržíte v pohybu, zvýšíte zásobení střeva krví, a tím napomůžete pohybu peristaltiky (pohybu střevních svalů), což by mělo pomoci vytlačit stolici skrz stomii.

    Zdraví Cempírek!

    Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

    Rady otce Pleskače

    Cempírek

    Polyneuropatie dolních končetin a křeče v nohou jsou problémem, který nedokázali vyléčit ani členové zdravotního týmu bývalého prezidenta Zemana. Je třeba kombinovat a hledat řešení, které bude vyhovovat a zmírní tyto nepříjemnosti. Otec Pleskač může pomoci v duchovní rovině, ve smyslu víra tvá tě vyléčí. Ale na tlumení bolesti a křečí budete potřebovat více, než jen pohled do očí a nějaké bylinky. Polyneropatii pomůže léčit praktický lékař, který má k dispozici celou škálu různých přípravků. Některé léky, které se obvykle nepovažují za léky proti bolesti, mohou zmírnit bolest při polyneuropatii. Patří mezi ně antidepresivum amitriptylin, léky proti záchvatům gabapentin a pregabalin a lék mexiletin (používaný k léčbě abnormálních srdečních rytmů). Také anestetikum lidokain aplikované jako tělová voda, mast nebo náplast, může pomoci. Požádejte svého lékaře a prodiskutujte s ním tyto varianty léčby.

    Zdraví Cempírek!

    Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

    Nová metoda operace halluxů

    Cempírek

    Tato moderní inovativní metoda založená na klasické Chevron osteotomii se provádí ve Fakultní nemocnici Hradec Králové na tamní ortopedické klinice. K vyšetření do ambulance je nutné se předem objednat a to každý všední den mezi 8:00 - 11:00 hodinou na telefonním čísle 495 833 576. Rovněž bude vyžadováno doporučení k vyšetření od praktického lékaře.

    Zdraví Cempírek!

    Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

    novinky a zajímavosti

    Chcete odebírat naše novinky?


    Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetosm.