Kotvičník zemní a jeho účinky
Na první pohled se kotvičník podobá mochně husí. Plod obsahující světle hnědá semena je poltivý, bradavičnatý, se špičatými ostny po stranách. Původní domovinou kotvičníku byly pravděpodobně písečné pláže Japonska a Číny, odkud se pak rozšířil do celého světa. Kotvičníku se dobře daří i v našich klimatických podmínkách. Volně v přírodě ho ale u nás nenajdete. Pro své léčivé účinky se pěstuje cíleně na plantážích, hlavně v Číně a Indii, odkud se pak sušený v žocích dováží do Evropy. Poté se zpracovává a balí do sáčků nebo se z něho vyrábějí tablety či tinktura.
Pěstování
Pokud dáváte přednost bylinkám, které si doma sami vypěstujete, můžete to zkusit i s kotvičníkem. Semínka nebo již malé sazeničky zakoupíte ve vybraných zahradnictvích. Semena se vysévají buď od konce března do truhlíků nebo na podzim či koncem dubna přímo do záhonu. Zakryjte je tenkou vrstvou zeminy, udržujte ji stále vlhkou (pravidelně mlžte) a zajistěte dobré větrání. Semena nejlépe klíčí při teplotě kolem 20 stupňů. Mladé, dostatečně silné rostlinky přepichujte do truhlíků nebo do záhonů. Už při dosažení 5 centimetrů vykvétají. Půda jim vyhovuje spíše sušší, pozor na přemokření. Kotvičníku se zavděčíte i pěstováním ve středně teplém skleníku. Nať můžeme sklízet po celou dobu vegetace, stejně tak plody, které postupně dozrávají. Před příchodem prvních mrazíků sklidíme pak celou rostlinu (nať, listy, květy, plody i kořeny). Kořeny důkladně omyjeme, vše pak nastříháme na cca 1,5 cm kousky a usušíme. Pro vaši představu, abyste pokryli roční spotřebu jednoho člověka, postačí vám k tomu 30 rostlin kotvičníku. Ty by měly dát cca 1 300 gramů usušené směsi. A proč vůbec kotvičník pěstovat?
Léčebné účinky
Kotvičník zemní vykazuje vysoký obsah rostlinných steroidů, které souhrnně označujeme jako fytosteroly. Dále obsahuje sapogeniny, alkaloidy, třísloviny, pryskyřice, oleje a mnohé další. Najdeme v něm i vitamín C. Listy a nať obsahují bílkoviny, sacharidy, tuk, vlákninu a minerální látky.
Léčebné účinky kotvičníku jsou opravdu široké. Již staří Číňané ho využívali při léčbě jaterních, ledvinových či kardiovaskulárních onemocnění. Zvyšuje totiž sekreci žaludečních šťáv a vylučování žluči, napomáhá rozpouštění močových kaménků, pročišťuje močové cesty a ledviny. Má schopnost rozšiřovat cévy, s čímž souvisí snižování krevního tlaku, normalizuje krevní srážlivost. Dále zlepšuje střevní peristaltiku, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, má tonizující a regenerační účinky zvláště po těžkých nemocech, pomáhá při některých poruchách zraku nebo můžete čaj kloktat při zánětech v dutině ústní.
Kotvičník je také označován za přírodní afrodisiakum, jehož užívání zvyšuje sexuální libido. U mužů nad 40 let zvyšuje hladinu testosteronu a tím potenci, dále navyšuje objem svalové hmoty na úkor tuku, napomáhá obnovení mladické vitality a elánu. U žen má svůj význam v menopauze, kdy zvyšuje hladinu estradiolu. Přispívá ke zvýšení sexuálního apetitu a zároveň zmírňuje negativní klimakterické příznaky. Snižuje vnitřní napětí, deprese, potlačuje nespavost a stejně jako u mužů redukuje tělesný tuk.
Nežádoucí účinky
Ze své zkušenosti ale nedoporučuji při začínající menopauze kombinovat kotvičník a červený jetel. Pro odstranění negativních příznaků menopauzy jsem začala brát nejprve červený jetel, po kterém skutečně tyto příznaky odezněly. Poté jsem přidala užívání kotvičníku a pocení a návaly horka se vrátily. Takže doporučuji užívání buď jednoho, nebo druhého. Rozhodně ne kombinaci obou bylin. Co se týče jiných nežádoucích účinků na lidský organismus, laboratorními testy nebyly dosud žádné prokázány. Ani kontraindikace s jinými látkami a léčivy. S ohledem na obsah alkaloidů se ale užívání kotvičníku nedoporučuje osobám mladším 18 let, těhotným a kojícím ženám. Rovněž není vyloučeno, že se mohou vyskytnout vedlejší účinky u jednotlivců, které dosud nebyly zkoumány.
Tribulus a alkohol
Zajímavostí je kombinace tribulusu a alkoholu. Selským rozumem bychom řekli, že bude negativní. Je to ale právě naopak. Pokud jste to večer a popíjením alkoholu přehnali, zkuste si ráno namísto šumivé tabletky uvařit čaj z kotvičníku. Uvidíte, jak vaši kocovinu zažene. A když ne zcela, tak ji alespoň velmi podstatně zmírní. Další variantou je prokládat přímo popíjení alkoholu právě tímto čajem.
Jak kotvičník užívat?
Pokud si kotvičník pěstujete sami doma, nejjednodušší variantou přípravy je popíjení čaje ze sušené směsi. Můžete si ji samozřejmě zakoupit i v obchodech. Směs uchovávejte v uzavíratelné, nejlépe tmavé sklenici. Denní dávka pro přípravu čaje by se měla pohybovat v rozmezí 1 – 6 g sušené směsi (1 g odpovídá 1 čajové lžičce) podle toho, jestli potřebujete účinky posílit. Směs pak zalijte vroucí vodou a nechte cca 15 min. louhovat. Některé zdroje doporučují pro lepší vyluhování obsahových látek čaj 30 min. vařit. Již po 3 dnech až týdnu konzumace by se měly dostavit požadované účinky. Pokud tomu tak není, zkuste dávku zvýšit. Platí, že jednorázové povzbuzení = vyšší dávka. Lépe je ale užívat čaj pravidelně ve stejném množství.
Z kotvičníku zemního se dále vyrábějí tablety, tinktury, dokonce i jemný prášek, který se rozpouští ve sklenici vody. Výhodou tablet je hlavně jejich praktičnost při konzumaci. Stačí je jen zapít. K určité nevýhodě ale patří to, že se 100% jistotou nevíte, jak kvalitní rostlina byla k jejich výrobě použita. Musíte věřit údajům na obalu. Naopak tinkturu si můžete vyrobit z vámi vypěstovaného kotvičníku doma. Je to sice pracnější, ale víte, odkud se kotvičník vzal, kde jste ho pěstovali, sušili atd. Je to jen na vás, který přípravek vám bude vyhovovat a v jaké podobě budete tuto zázračnou rostlinku užívat.
Autor: © Ing. Romana Šebková
Foto: © Stan Shebs