Co je to bezezbytková dieta
Bezezbytková dieta je způsob stravování primárně určený pro osoby s Crohnovou nemocí, s chronickým zánětem tlustého střeva a s neprůchodností střev. Tato dieta se také nazývá jako dieta č. 5.
Pro tuto dietu je důležité, že jídla nesmí být tučná, nadýmavá, příliš kořeněná, nesmí v těle zanechávat zbytky, musí obsahovat vyšší množství bílkovin a vitamínu C a neměla by obsahovat potraviny s hrubou vlákninou.
Při této dietě je důležité jíst pravidelně (asi 6x denně)v malých porcích. Při přípravě jídel je důležité dbát na to, aby strava neobsahovala slupky z ovoce a zeleniny, žádná zrníčka, ale ani kůrky. Jídlo by mělo být ideálně vařené, dušené, nebo zapékané (vodní lázeň).
Tato dieta se často nasazuje i u pacientů před kolonoskopií i před operací břicha. Před kolonoskopií se tak zajistí snazší průchodnost střev, které je pak čisté a přehledné. Obvykle se s různými omezeními začíná zhruba týden před zákrokem, kdy jsou vyřazené léky na ředění krve a léky obsahující železo, pátý den se pak vyřazují léky proti průjmu a zhruba čtvrtý den je nutné přejít na bezezbytkovou dietu (je možné ji držet i dříve).
U osob s Crohnovou chorobou mohou i některé z těchto potravin vyvolávat zdravotní potíže, a tak je lepší je vynechat. Vše je individuální.
Vhodné je tedy jíst: drůbeží a hovězí maso (libové), ryby, dietní šunku, zakysané mléčné výrobky, některé tvrdé sýry, vejce, brambory, rýži, těstoviny, houskový knedlík, zeleninu (vařená a dušená!), ovocné šťávy, ze syrového ovoce jen banány a jablka (bez slupky a jadérek!), broskvový a meruňkový kompot.
I při bezezbytkové dietě může jíst člověk některé druhy sladkostí. Například pudink, sušenky, zmrzlinu. Základem je aby sladkosti neobsahovaly žádná semínka a ani vlákninu.
Nevhodné potraviny pro pacienty s Crohnovou chorobou
- Ořechy (Tělo je neodkáže změkčit, jsou tedy těžko stravitelné a mohou podráždit sliznici střeva.)
- Ovoce a zelenina se slupkou (Slupka může způsobit podráždění střeva.)
- Popcorn a vařená kukuřice (Obsahuje těžko stravitelná zrníčka.)
- Smažená jídla (Vysoký obsah tuků může způsobit průjmy a bolest břicha.)
- Uzeniny a uzené maso (Vysoký obsah tuků může způsobit průjmy, bolest břicha.)
- Ovoce a zelenina s vysokým obsahem semen ( Obsahuje těžko stravitelná semena způsobující průjmy. Rozhodně je není vhodné jíst při akutní fázi onemocnění!)
- Pečivo s obsahem semen (Semena dráždí sliznici střeva a způsobují bolest břicha, průjmy.)
- Rajčata (Obsahují semena i slupky, což dráždí střeva a způsobuje bolesti břicha. Nevhodná jsou i ve formě kečupu a protlaku.)
- Káva (Obsahuje kofein, který dráždí sliznici střev.)
- Čokoláda (Dráždí střevní sliznici a vede k napínání střev, průjmům, a může vést i k vyvolání akutního záchvatu.)
- Perlivé nápoje (Způsobují dráždění střevní sliznice, plynatost a vedou i k vyvolání nebo zhoršení akutního záchvatu.)
- Alkohol (i pivo a víno!) (Způsobuje akutní záchvat.)
- Kravské mléko (Crohnova choroba může vést k laktózové intoleranci, plynatosti, průjmům a bolestem břicha.)
- Měkké sýry (Obsahují laktózu, ale čím je sýr tvrdší a starší, tím se lépe stravuje, takže například parmezán mohou jíst i lidé s Crohnovou chorobou.)
- Majonéza (Obsahuje laktózu a může vyvolat průjem bolest břicha, zhoršení akutního záchvatu.)
- Hořčice (Dráždí sliznici střeva.)
- Koření (Ostré a pálivé – chilli, paprika, sůl, kmín dráždí sliznice střeva, případně obsahují semínka.)
- Hranolky, kroket (Vysoký obsahu tuků může způsobit bolesti břicha a průjmy.)
- Houby (Jsou těžko stravitelné a mohou vyvolat akutní záchvat, křeče, průjmy.)
- Sádla, máslo, margarín (Vysoký obsah tuků může způsobit bolesti břicha a průjmy.)
Jídelníček
Snídaně: Ke snídani je možné jíst palačinky, nebo staré pečivo, například s míchanými vejci, nebo s dietní šunkou, tvrdým sýrem (nízkotučným) a džemem (bez semínek). Je také možné si dát sklenici džusu, který ale neobsahuje žádnou dužinu.
Svačiny: Ke svačině jsou vhodné nízkotučné jogurty, jablečná pyré, ochucené nízkotučné tvarohy, nebo broskvový a meruňkový kompot a banán.
Oběd a večeře: k obědu si člověk na bezezbytkové dietě může dát třeba zapečené bramobory, pečené kuře, hovězí pečení, pečenou rybu, dušená kuřecí prsa, těstovinový salát s krůtím masem, vařené hovězí s přílohami ve formě brambor, rýže i těstovin.
Dále jsou uvedeny recepty, jak si tato jídla lze chutně připravit.
Bramborová polévka
Suroviny:
- 50 g brambor
- 10 g mrkve
- 10 g petržele
- 10 g másla
- 10 g hladké mouky
- 40 g zakysané smetany
- sůl, pepř, kmín, majoránka
Postup:
Nejprve si očistíme mrkev a petržel a nakrájíme si je na drobné kousky (můžeme i mrkev nastrouhat). Poté zeleninu uvaříme v osolené vodě. Vznikne nám zeleninový vývar. Zeleninu v něm můžeme ještě ponorným mixérem rozmixovat, aby nám netvořila velké kusy. Vývar pak zahustíme jíškou (buď koupená, nebo doma připravená). Mezitím si oloupeme brambory, nakrájíme a přidáme do vývaru. Do vývaru přidáme také trochu kmínu a majoránky. Na závěr se polévka dochutí solí a pepřem podle potřeby a přidá se zakysaná smetana pro zjemnění chutí.
Zapékané brambory
Suroviny:
- 500 g brambor
- 100 g kvalitní dietní šunky
- 2 bílky
- 20 g oleje
- 50 g cibule
- mléko
- sůl, pepř, mletá paprika
Postup:
Nejprve si oloupeme brambory, které pak uvaříme v osolené vodě. Brambory necháme vychladnout. Mezitím si na drobné kousky nakrájíme salám i cibuli a připravíme si vymazaný (olejem) pekáč, do kterého budeme brambory vkládat. Vychladlé brambory nakrájíme na kolečka a vkládáme je do pekáče, až vytvoří spodní vrstvu, na ni se naskládá cibule se salámem. Poté přijde další vrstva brambor, která se navíc zalije bílky rozšlehanými v mléce a ochucenými mletou paprikou, solí a pepřem. Brambory se dají zapéct do trouby.
Kuřecí nudličky s bramborovou kaší
Suroviny:
- 150 g kuřecího masa
- 5 g oleje
- 10 g kvalitní dietní šunky
- 10 g másla
- 5 g škrobové moučky
- 1/2 ks cibule
- nízkotučná smetana
- sůl, pepř, pažitka, petrželová nať
- 250 g brambor
- 150 ml nízkotučného mléka
Postup:
Nejprve si omyjeme kuřecí maso a nakrájíme ho na drobné nudličky. Nudličky osolíme a opepříme a pak obalíme ve škrobové moučce. Dále si oloupeme a nakrájíme cibuli. Oloupeme si také brambory a dáme je vařit. Mezitím si rozehřejeme pánev, na kterou dáme nudličky zprudka osmažit (s minimem oleje, nebo bez něj), poté přidáme cibuli, pažitku a nakrájenou šunku. Vše osmažíme a na závěr můžeme zalít nízkotučnou smetanou, aby nám vznikla omáčka. Uvařené brambory pak zalijeme vařícím (nebo alespoň vlažným) mlékem, osolíme a rozšleháme. Připravenou kaši podáváme s kuřecími nudličkami.
Těstovinový salát s kuřecím masem a nízkotučným jogurtem
Suroviny:
- 250 g těstovin
- směs zmražené zeleniny (mrkev, kukuřice, hrášek – vše podle chuti)
- 25 g kvalitní dietní šunky
- 50 g kuřecích prsou
- 60 g bílého nízkotučného jogurtu
- sůl, pepř
Postup:
Nejprve si omyjeme kuřecí prso, okořeníme ho podle chuti a dáme ho péct do trouby. Mezitím si uvaříme v osolené vodě těstoviny a pak je dáme zchladnout. Na sucho si osmažíme (nebo v osolené vodě uvaříme) připravenou zeleninu. Osmaženou/uvařenou zeleninu necháme zchladnout a nakrájíme si šunku a upečené kuřecí prso na malé kousky. Maso i šunku smícháme se zeleninou a těstovinami. Nakonec vše zalijeme jogurtem a podle potřeby dochutíme solí a pepřem.
Autor: © Mgr. Jitka Musilová