Červený rybíz v medicíně
Červený rybíz je listnatý keř dorůstající běžně 1 až 2 m. Má pětilaločné listy spirálovitě uspořádané na stopkách, střídavé, zašpičatělé, zubaté, okrouhlé a na okraji pýřité. Kůra rybízu je černošedá. Květy jsou nenápadné žlutozelené, velké 4–9 mm, uspořádané v 7–8 cm dlouhých převislých hroznech. Rybíz kvete od dubna do května. Zralé bobule jsou červené, kulovité, lysé, zpravidla mají 0,6–0,7 cm v průměru, mírně nakyslé. Větve nemají trny.
Od poloviny června až do srpna sbíráme plody, z nichž si můžeme vyrobit kompot, marmeládu, džem, sirup a víno. Z široké škály tuzemského ovoce obsahují rybízové bobule nejvíce kyselin a kromě toho jsou zdrojem důležité vlákniny a vitaminu C. Za syrova mají osvěžující nakyslou chuť. V lidovém léčitelství se využívají listy červeného rybízu na léčení střevních chorob, látky obsažené v čaji působí močopudně a podporují správné trávení.
Černý rybíz a zdraví
Rybíz obsahuje velké množství vitaminu C, nejvíce ho najdeme v černém rybízu, ale i v bílém a červeném je jeho zastoupení velmi vysoké. Jedna bobulka rybízu obsahuje až 2 mg vitaminu C; množství kolem 40 bobulí tedy pokrývá denní doporučenou dávku tohoto vitaminu. Důležitý je také obsažený rutin (vitamin P), který má velký význam pro zdraví cévního systému. Z vitaminů skupiny B v rybízu najdeme nejvíce niacinu (B3) a kyseliny pantothenové (B5), vitaminů prospěšných našim nervům, vlasům a kůži.
Plody rybízu jsou též bohaté na karoteny, významné antioxidanty, které se v těle přetvářejí na vitamin A, ochránce našeho zraku a sliznic a stimulátoru imunity. Najdeme v nich i mnoho stopových prvků, obsahují hodně vápníku a železa, dále hořčík, draslík a mangan. Neopomenutelné jsou i důležité nenasycené mastné kyseliny (v semenech), třísloviny a vysoký podíl pektinu. Vzájemná kombinace všech těchto zdraví prospěšných látek stojí za mnohými blahodárnými účinky rybízu na naši celkovou kondici.
Rybíz výrazně posiluje naši imunitu
Vysoký obsah vitaminu C, karotenů, retinolu, vápníku a jiných životně nezbytných živin dělá z rybízu ovoce maximálně vhodné pro posílení naší imunity. To věděly už naše babičky a jistě i jejich babičky – rybíz je u nás už po generace cenným a levným přírodním zdrojem důležitých látek. Pro vysoký obsah pektinů je velice jednoduché z rybízu připravit různé džemy, želé nebo sirupy, které mohou sloužit jako zdroj zdraví prospěšný i v době zimy s nedostatkem čerstvého ovoce a zeleniny.
Rybíz jako stimulant obranyschopnosti může výrazně pomoct při léčbě mnoha nemocí, například nemocí z nachlazení, virových a bakteriálních infekcí, jako jsou chřipka, záněty dutin a infekce sliznic, bronchitida, angína a podobně. Zároveň je také vhodnou prevencí těchto a mnoha jiných zdravotních potíží.
Léčivé karoteny a vitamin A v rybízu
Karoteny a z nich následně syntetizovaný vitamin A mají v našem těle mnoho příznivých účinků. Antioxidanty obecně zbavují organismus volných radikálů a chrání buňky před patologickými změnami, jsou dokonce prevencí některých typů rakovinného bujení.
Karoteny urychlují obnovu sliznic a chrání je, jsou tedy skvělé i při rekonvalescenci po nemocech. Vitamin A je známým ochráncem zraku, pomáhá při zhoršeném nočním vidění, takzvané šerosleposti.
Rutin chrání naše cévy
Poměrně vysoký obsah rutinu v rybízu může být pro mnohé z nás velmi přínosný. Rutin je tím pravým pomocníkem pro dobrý stav cév, udržuje jejich stěny pružné a zlepšuje průchod krve. Pokud trpíme zdravotními potížemi, jako jsou křečové žíly, vysoký krevní tlak, hemoroidy, otoky končetin, slabé cévní stěny s tendencí k praskání a modřinám, měli bychom rybíz zařadit do svého jídelníčku jako přírodní prevenci a lék proti těmto neduhům, zejména pak černý rybíz.
Vnitřní užití
- působí na organismus jako antioxidant – působí proti nemocem stáří
- má močopudné a potopudné účinky
- působí proti průjmu
- posiluje žaludek
- pomáhá při zánětech močových cest
- léčí nemoci z nachlazení, záněty dýchacích cest
- pomáhá léčit artritidu
- doplňuje vitamín C, posiluje imunitu (při rekonvalescenci po nemocech)
Recept na marmeládu
Na výrobu marmelády potřebujeme:
- 1 kg černého rybízu
- 1 želírovací cukr 2 : 1 (na 1 kg ovoce)
- 1 lžičku kyseliny citronové
- 2 lžíce rumu
Rybíz oberme na kuličky, opereme a pomocí tyčového mixéru rozmělníme na požadovanou konzistenci. Uvedeme do varu a do vařící se hmoty přidáme kyselinu citronovou a želírovací cukr. Celé asi 5 minut povaříme. Nakonec přidáme 3 lžíce rumu. Promícháme a ještě horké plníme do skleniček. Obrátíme víčkem dolů. Jistější je nechat skleničky ještě přejít varem.
Recept na šťávu
Zralé ovoce opláchneme a odměříme 3 půllitry do velké láhve od okurek o objemu 3,5 l. Rukou dobře rozmačkáme. Přidáme 1 lžíci kyseliny citronové a zalijeme vodou. Láhev povážeme plátnem a necháme 24 hodin stát. Po této době vše dobře prolisujeme přes látkový pytlík. Nalijeme do pětilitrové nádoby a přivedeme k varu. Přidáme 1,75 kg cukru a dobře promícháme, až se cukr rozpustí. Pěnu, které se tvoří na povrchu, sběračkou sbíráme. Po krátkém varu a odstranění pěny, odstavíme čistou šťávu z ohně. Do dřezu napustíme asi 5 cm studené vody a do ní postavíme hrnec s horkou šťávou. Mícháme a měříme teplotu. Když klesne na 80 °C, naléváme takto horkou šťávu do 1,5l PET lahví, třeba od minerálek. Naplněnou lahev s horkou šťávou ihned dobře uzavřeme. Z uvedené dávky ovoce získáte asi 3 l výborné šťávy.
Recept na další marmeládu
Ingredience na 1 svařovací dávku:
- 4 větší sběračky šťávy z umletého rybízu
- 3 stejné sběračky krystalového nebo pískového cukru (je-li rybíz sladší, pak může být 5 sběraček rybízu a 3 sběračky cukru)
Rybíz omyjeme a nasypeme do odšťavňovače. Vzniklou šťávu zpracováváme po výše uvedených dávkách. Do širšího kastrolu, nejlépe teflonového, dáme 4 sběračky šťávy z umletého rybízu a vaříme cca 10 minut, potom přidáme 3 sběračky cukru a vaříme cca 8 minut. Lžičkou kápneme vzniklý rosol na talířek, když zrosolovatí (kapka ztuhne a neteče), naléváme do malých skleniček a ihned uzavřeme víčky. Necháme vychladnout pod froté ručníkem a po vychladnutí ukládáme. Takto připravený džem vydrží několik let. Velmi dobré je, když se do červeného rybízu umele i část rybízu černého. Po otevření se džem může rozředit trochou rumu, promíchá se a maže se na různé moučníky (linecké pečivo, dorty, perníky a podobně).
Autor: © Jakub Vinš
Foto: © Karelj