Mladý ječmen – popis
Mladý ječmen je k dostání ve formě instantního nápoje. Ten lze získat usušením a semletím výhonků mladého ječmene či lisováním výhonků na šťávu. Velmi kvalitní výhonky ječmene jsou získávány ze sopečných půd v Austrálii a USA. Užívání mladého ječmene není sezónní záležitostí. Vědci studují pozitivní účinky mladého ječmene více než 30 let. Mladý ječmen obsahuje široké spektrum živin, které přispívají k ozdravění organismu a k prevenci před nežádoucími vlivy prostředí. Je vhodný pro osoby každého věku a pohlaví. Neobsahuje lepek, a proto jej mohou užívat i celiatici. Pro vysoký obsah enzymů je oblíbený i u diabetiků.
Látky obsažené v mladém ječmenu
Mladý ječmen obsahuje ve srovnání s pšenicí 25x více draslíku, 37x více vápníku, více než dvojnásobek hořčíku, 5x více železa, ale o polovinu méně fosforu – prvku, který přebývá ve většině dnešních poživatin. Obsahuje také významné množství manganu a zinku. Mladý ječmen obnovuje acidoalkalickou rovnováhu. Je 2x účinnější než špenát, nejucelenější zásadotvorná strava. Mladý ječmen obsahuje vitamíny, které aktivují enzymy pomáhající při prevenci nemocí a patologických stavů. Má vysoký obsah beta-karotenu, vitamínu C, E a vitamínů řady B: B1, B2, B3, B6, biotinu, kyseliny listové, kyseliny pantotenové a cholinu, příbuzného vitamínu B. Nedostatkem vitamínů trpíme z důvodu převahy zpracovaných potravin a skutečnosti, že některé naše potraviny ztratí živiny dříve, než se dostanou na stůl. Obsah vitamínu C v čerstvě nastrouhané ředkvičce klesne na vzduchu o polovinu již za pět minut. Množství vitamínů B1 a B2 v potravinách dramaticky klesne při vaření. Avšak vitamíny a ostatní živiny v mladém ječmeni zůstávají téměř nedotčené. Bez enzymů dojde k narušení všech životních funkcí – trávení, dýchání, pohybu a tak dále. Vědci identifikovali v lidském těle přes 3 000 enzymů. V roce 1979 zaznělo na Generálním zasedání japonských farmaceutických společností, že extrakt zeleného ječmene obsahuje více než 20 enzymů a studie odhalují další. 45 % hmotnosti mladého ječmene tvoří bílkoviny (u bílé mouky je to pouze 10 %). Ty mají nízkou molekulární hmotnost a lidské tělo je snadno využívá. Mladý ječmen podporuje zdravý růst. „Zelené" bílkoviny léčí vředy a chrání povrchové tkáně a sliznice. Rostlinná míza je bohatá na přírodní zázrak – chlorofyl. Ten se v léčitelství používá na „osvěžení krve“ a v lékařství je kromě protizánětlivých a dezinfekčních účinků ceněn pro své deodorační vlastnosti. Používá se k osvěžení dechu a ke kloktání. V zeleném extraktu je obsažena i superoxid dismutáza (SOD), likvidátor volných radikálů; dále cytochrom oxidáza, enzym urychlující oxidaci a redukci; peroxidáza rozkládající peroxid vodíku na kyslík a vodu pro snadné vyloučení z těla; oxidáza nutná ke zpracování mastných kyselin, transhydrogenáza důležitá pro srdeční tkáň a tak dále. Mladý ječmen se vyznačuje silnou antioxidační aktivitou. Většina komerčně dostupných enzymatických přípravků (i těch na systémovou enzymoterapii) se získává z krve, orgánů a tkání živočichů. Mnozí odborníci tyto zdroje zpochybňují a doporučují ryze „rostlinnou enzymoterapii“. V mladém ječmeni byl objeven účinný antioxidant 2"-O-glykosylisovitexin (GIV). Jeho antioxidační aktivita proti oxidačnímu poškození lipidů pokožky způsobenému UV zářením je přibližně pětsetkrát vyšší než aktivita vitamínu E. GIV také podpořil vysokou tlumící aktivitu aterosklerózy naměřenou v krevní plazmě. Jeho aktivita několikanásobně převýšila vitamín C.
Výhody mladého ječmene
- příznivě působí na detoxikaci organismu
- podporuje střevní peristaltiku a působí proti zácpě
- snižuje riziko rakoviny i jiných civilizačních chorob
- snižuje tělesné pachy, osvěžuje dech
- snižuje kyselost vnitřního prostředí, obnovuje acidobazickou rovnováhu
- příznivě působí na hormonální systém
- dlouhodobě zlepšuje psychiku
- normalizuje hladinu cukrů v krvi a pozitivně ovlivňuje funkci slinivky – vhodný pro diabetiky
- je vhodný pro bezlepkovou dietu
Účinky mladého ječmene
Mladý ječmen má pozitivní vliv na naše zdraví, a to v mnoha ohledech. Pomáhá nastartovat jemnou detoxikaci organismu, podporuje a reguluje trávení a účinně působí proti zácpě. Mladý ječmen často využívají lidé trpící chudokrevností. Obsahuje totiž železo a chlorofyl, které pozitivně ovlivňují krevní obraz. Mladý ječmen zlepšuje a mírní paradontózu, eliminuje tělesné pachy a příznivě ovlivňuje imunitu.
Mnoho lidí užívá mladý ječmen jako prevenci před rakovinou a kardiovaskulárními onemocněními. Poskytuje rovněž antioxidační ochranu a je vhodný pro diabetiky. Vzhledem ke složení mladého ječmene by ho měli pravidelně užívat nejen dospělí, ale také děti. Je vhodným doplňkem stravy pro těhotné ženy, aktivní sportovce a staré lidi.
Mladý ječmen má celou řadu dalších pozitivních účinků. Napomáhá při léčbě neplodnosti a pomáhá udržovat acidobazickou rovnováhu organismu. Mimo to urychluje hojení ran a pomáhá při léčbě akné, ekzémů a jiných kožních onemocnění.
Mladý ječmen – vedlejší účinky
U některých osob se z počátku užívání mohou vyskytnout vedlejší účinky, jako jsou mírné bolesti hlavy, průjem, plynatost a podobně. Ty ale nejsou nebezpečné, jde pouze o projevy intenzivního čištění těla, kterých se lze zbavit dočasným snížením dávek. Většina uživatelů však pociťují pouze příliv energie.
- Těhotenství a kojení: Ječmen je pravděpodobně bezpečný. Nedoporučuje se konzumace ječných klíčků, které mohou být nebezpečné. Při kojení se nedoporučuje konzumace mladého ječmene, protože nejsou známy vedlejší účinky.
- Citlivost na lepek: Citlivost na lepek může být užíváním mladého ječmene zhoršena, proto je důležité se v tomto případě jeho konzumaci vyhnout.
- Chirurgie: Ječmen snižuje hladinu cukru v krvi.
Mladý ječmen – cena
Zde je seznam nejnižších cen, za něž se dá mladý ječmen koupit: mladý ječmen cena.
Autor: © Jakub Vinš
Foto: © Dfspspirit