Žlučníková dieta
Když jíte, žlučník začne uvolňovat žluč, která vám pomáhá trávit tuk v jídle. Pokud máte nemocný žlučník, může to způsobit bolest. Nízkotučná dieta může ulevit vašemu žlučníku, abyste se mohli začít léčit. Váš lékař a dietolog vám mohou pomoci sestavit jídelníček, který nedráždí váš trávicí systém. Vždy si promluvte se svým lékařem nebo dietologem, než provedete změny ve vaší stravě.
Pravidla diety na nemocný žlučník:
- Jezte 4 až 6 malých jídel a svačin každý den místo tří velkých jídel.
- Vybírejte si libové maso.
- Odřízněte všechen tuk, který vidíte.
- Jezte drůbež, jako je kuře, kachna a krůta vždy bez kůže.
- Mnoho druhů ryb, jako je losos, jezerní pstruh, tuňák a sleď, poskytuje zdravé omega-3 tuky. Vyhněte se však rybám konzervovaným v oleji, jako jsou sardinky v olivovém oleji nebo tuňák v oleji.
- Místo fritování na másle nebo jiném tuku maso pečte nebo grilujte.
- Z mléčných výrobků vybírejte jen ty odtučněné nebo nízkotučné.
- Čtěte štítky na sýrech a vždy zvolte ten se sníženým obsahem tuku.
- Vyzkoušejte zakysanou smetanu bez tuku, nízkotučný sýr nebo jogurt.
- Vyhněte se krémovým polévkám a smetanovým omáčkám na těstovinách.
- Namísto normální zmrzliny jezte nízkotučnou zmrzlinu, mražený jogurt nebo ovocný sorbet.
- Jezte různé druhy zeleniny a ovoce. Ty mají vysoký obsah živin a nízký obsah tuku.
- Omezte množství avokáda a kokosu kvůli vysokému obsahu tuku.
- Jezte celozrnné cereálie, pečivo, sušenky, hnědou rýži nebo těstoviny. Vyhněte se pečivu, které bylo fritované, jako jsou koblihy, nebo pečivu s vysokým obsahem tuku, jako jsou croissanty.
- Dochuťte svá jídla bylinkami a kořením (jako je bazalka, estragon nebo máta), omáčkami bez tuku nebo citronovou šťávou.
- Vyzkoušejte jablečný protlak, pyré ze sušených švestek nebo rozmačkané banány, abyste nahradili část nebo všechen tuk při pečení.
- Omezte tuky a oleje, jako je máslo, margarín, majonéza a salátový dresink, na ne více než 1 polévkovou lžíci (15 ml) na jedno jídlo.
- Vyhněte se jídlům s vysokým obsahem tuku, jako jsou:
- Čokoláda, plnotučné mléko, zmrzlina, tavený sýr a vaječné žloutky.
- Fritovaná jídla nebo jídla na másle.
- Klobásy, salám a slanina.
- Skořicové rohlíky, koláče, sušenky a další pečivo.
- Pochutiny, jako jsou bramborové lupínky, ořechové a müsli tyčinky a míchané ořechy.
- Kokos a avokádo.
- Rychlé občerstvení a hotová jídla, která mají hodně tuku.
- Naučte se číst na etiketách potravin nutriční obsah tuků.
Petrželové kuře při žlučníkové dietě
Tento recept je jedním z nejoblíbenějších receptů mé rodiny a jíme ho často. Můj manžel rád dělá kuřecí sendviče k snídani z masa podle mého receptu na žlučníkové kuře, takže alespoň jednou týdně si uvaříme toto petrželové kuře. Líbí se mi tento recept, protože je vynikající a nedráždí mé žlučníkové kameny a nezpůsobuje pálení žáhy. Doufám, že vám tento recept bude chutnat!
Ingredience
- Kuřecí prsa bez kosti a kůže
Základem tohoto jídla jsou kuřecí prsa. Je to dokonalý zdroj bílkovin, když máte GERD nebo žlučníkové kameny. Vždy použijte kuřecí prsa bez kosti a kůže. - Petrželové lístky
Petržel dodá jemně pepřovou chuť, díky které bude kuře mňam. Můžete použít nasekanou čerstvou nebo sušenou nať. - Suchý estragon
Estragon dodá kuře hořkosladkou chuť, dobře se spáruje s petrželovými vločkami a dohromady je kuře lahodné. - Sůl
Obohatí chuť a zvýrazní chutě. - Voda
Pomůže kuřecímu masu vstřebat chutě a udělá ho šťavnatým. - Řepkový olej
Je bohatý na dobré tuky (omega 6 a omega 3) a může pomoci snížit riziko srdečních onemocnění, pokud se používá místo nasycených tuků (máslo, sádlo) snížením LDL cholesterolu v krvi. Řepkový olej také lépe snáší vysoké teploty
Postup
Kuřecí prsa bez kosti a kůže nakrájíme na kostičky. Nakrájejte je na 3cm kostky nebo o něco větší než je vaše obvyklé sousto, protože kuře se během vaření scvrkne.
Kuřecí kostky vložíme do většího mikroténového sáčku a uvnitř ochutíme nasekanými petrželovými lístky, suchým estragonem a solí. Poté s masem zatřepejte, dokud se maso důkladně neobalí bylinkami. Důležité je kuřecí maso celé pěkně obalit. Maso nechte 30 minut odpočinout, aby nasáklo chuť. Pokud nemáte čas, můžete začít rovnou s přípravou, vše je na vás a kuře je chutné na oba způsoby.
Do pánve přidejte olej a zahřívejte na středně mírném ohni. Do rozehřátého oleje přidejte kuřecí kostky. Za občasného míchání je orestujte. Opékejte tak dlouho, dokud maso nezbělá. Pohlídejte si, aby se kuře v tomto kroku úplně neuvařilo.
Přidejte vodu, aby všechny kuřecí kostky byly potopeny. Dusíme na mírném ohni, dokud se voda neodpaří a kostky kuřete se neprovaří.
Jednoduché kuře v troubě
Jednoduchý recept s méně kaloriemi! Maso je dobré teplé i studené, skvělé na pikniky.
Ingredience
- 2 půlky kuřecích prsou bez kůže, vykostěné;
- 1 lžička řepkového oleje;
- 1⁄2 lžičky soli;
- 1⁄4 lžička čerstvě mletého pepře;
- 1 lžička mleté sladké papriky.
Postup
Předehřejte troubu na 200 °C.
Do ruky si dejte trochu oleje a promněte mastnýma rukama kuřecí prsa.
Z obou stran pak posypte solí, pepřem a mletou paprikou.
Alternativně můžete dát všechny ingredience do mikroténového sáčku, přidejte lžičku oleje, vložte maso a důkladně ho promasírujte se všemi ingrediencemi.
Poté umístěte maso do pekáčku a vložte do vyhřáté trouby nebo do remosky.
Pečte asi 45 minut, nebo dokud maso nepustí šťávu.
Po upečení maso nakrájejte na plátky.
Grilovaná kuřecí prsa
Příprava kuřecích prsou podle tohoto receptu spočívá v tenkém nakrájení – čím tenčí, tím lepší! Tenčí kuřecí řízky se rychleji vaří a díky své tenčí velikosti umožňují marinádě lépe proniknout a získáte tak chutnější kuřecí pečínku. V tomto receptu se kuřecí prsa marinují v řepkovém oleji, česneku, červeném vinném octu a sušených bylinkách. Tato grilovaná kuřecí prsa jsou dokonale propečená a chutná. Jde o jednoduché zdravé jídlo s nízkým obsahem tuku a vysokým obsahem bílkovin. A tak všestranné, že si ho můžete připravit dopředu! Přidejte ho do salátů nebo salátových misek, sendvičů nebo jako hlavní jídlo se zeleninou. Proces grilování dodává kuřeti lehce pečenou chuť, která je nepopiratelně lahodná. Nemáte doma gril? Vyzkoušejte tato šťavnatá kuřecí prsa na vzduchové fritéze! Nebo pro obměny vyzkoušejte toto grilované kuře marinované v jogurtu.
Ingredience
- Vykostěná kuřecí prsa bez kůže, fungují i vykostěná kuřecí stehna;
- Kuřecí marináda: řepkový olej, rozmačkaný česnek, sušené provensálské bylinky nebo podle chuti použijte sušené oregano, červený vinný ocet, sůl a černý pepř;
Volitelné varianty: Přidejte česnekový prášek, cibulový prášek, uzenou papriku nebo vyměňte ocet za citronovou šťávu.
Postup
Začněte s tenkými kuřecími řízky. Nařezejte kuře na rovnoměrnou tloušťku asi půl centimetru.
Marinujte. Smíchejte olej, česnek, sušené bylinky a ocet ve velkém mikroténovém sáčku. Kuře z obou stran osolte a ochuťte černým čerstvě mletým pepřem a poté přidejte do marinády. Ujistěte se, že jsou rovnoměrně potažené marinádou. Vytlačte všechen vzduch a marinujte v lednici alespoň 30 minut, ale raději 2 hodiny nebo přes noc pro lepší chuť.
Předehřejte si gril. Zahřejte gril nebo grilovací pánev na středně vysokou teplotu. Pokud používáte gril na dřevěné uhlí, počkejte, až uhlí pokryje bílý popel.
Jakmile je váš gril rozpálený, naolejujte grilovací rošty a přidejte kuře. Kuře grilujte asi 2–3 minuty z každé strany, nebo dokud nezhnědne a vnitřní teplota nedosáhne 74 °C. Protože řízky máte tenké, tak se uvaří rychle. Dávejte ale pozor, abyste je nepřevařili, protože kuřecí může být při příliš dlouhém vaření suché.
Nechte odpočinout a podávejte. Po uvaření nechte kuře před podáváním několik minut odpočinout. To umožňuje, aby se šťáva znovu vsákla do všech kousků, takže je pak křehčí a chutnější.
Přílohy
Zde je několik nápadů, co podávat s kuřecím masem. Vždy ho můžete podávat s rýží, bulgurem nebo kuskusem, ale zde je několik mých nápadů na recepty bez cibule a česneku, aby bylo vaše jídlo ještě okouzlující.
- Krémové a chuťově výrazné rizoto – jeden z mých nejoblíbenějších receptů, který se dá použít jako příloha. Hodí se k sobě a vytvoří lahodné jídlo, které nedráždí vaše žlučové kameny.
- Zelí s těstovinami – je jedno z mých oblíbených jídel a skvěle funguje s mým receptem na petrželové kuře. Tato příloha obsahuje zelí, takže opatrně s množstvím (zelí snesu v malém množství, jen když nemám rozdováděný žlučník a když mi kameny zrovna nedělají problémy).
- Pečený rozmarýnový brambor – chutná úžasně s mým receptem na žlučníkové kuře.
- Zeleninový salát – vyzkoušejte zeleninový salát a vytvořte lahodné a výživné jídlo.
Jak uchovávat hotové kuře
- Chladnička
Hotové kuře můžete skladovat ve vzduchotěsné nádobě až 4 dny. - Mrazák
Hotové kuřecí maso můžete zmrazit ve vzduchotěsné nádobě po dobu až 3 měsíců.