Anatomie žlučníku
Žlučník je vakovitá výchlipka dlouhá 7–10 cm s kapacitou kolem 50 ml. Slouží jako rezervoár žluče a jako tlakový regulátor celého systému žlučových cest. Je umístěn na spodní ploše jater těsně pod pravým obloukem žeberním. Žluč je ze žlučníku vypuzována jeho smrštěním a reaguje tak na různé podněty související s příjmem jídla. Odchází žlučníkovým vývodem, který se spojuje se společným jaterním vývodem ve žlučový vývod. Ten pak ústí společně s vývodem ze slinivky břišní otvorem do části tenkého střeva za žaludkem, a to do dvanácterníku. Žlučník je orgán, který nám pomáhá při trávení jídel s vysokým obsahem tuků.
Příznaky nemoci jater
Charakteristickým příznakem onemocnění jater a žlučníku je zabarvení pokožky do žlutého odstínu. Také se může objevit tmavá moč, svědění pokožky a výrazná únava. Mezi nejběžnější onemocnění jater ve spojitosti s onemocněním žlučníku patří záněty žlučníku, kameny ve žlučníku a žlučovodech a dále nádorová onemocnění. Včasná diagnostika těchto nádorů je velmi obtížná a z tohoto důvodu byste nikdy neměli podceňovat bolestivé příznaky v pravém podžebří.
Jak poznám nemocný žlučník
Příznaky u žlučníku mohou být neurčité, nespecifické trávicí potíže, jako jsou nevolnosti, zvracení, hubnutí, nadýmání, říhání, nesnášenlivost tučných a smažených jídel. Charakteristická je bolest pod pravým obloukem žeberním v souvislosti s pohybem kamenů nebo stažením vývodů. Bolesti mají kolikovitý charakter, to znamená náhle vzniklou až nesnesitelnou bolest v pravém podžebří, která se střídavě zesiluje a mírně zeslabuje, vystřeluje pod pravou lopatku a do zad, je doprovázena nevolností až zvracením žlutozelených hořkých šťáv.
Podrážděný žlučník
Většina lidí vůbec neřeší, co jí, a jedí prostě to, co jim chutná. Ať to je sladké, slané nebo dělané na tuku. Přemíra tuku v naší stravě však způsobuje podráždění žlučníku. Podrážděný žlučník je nepříjemnou zdravotní komplikací, která může potkat každého člověka. Jenže mnoho postižených často ani netuší, že jejich problémy souvisí s podrážděným žlučníkem. Často příznaky přiřazují žaludečním obtížím nebo jen tomu, že se přejedli nebo něco špatného snědli. Pokud se však problémy se žlučníkem neodhalí včas, budou se většinou zhoršovat. Podrážděný žlučník se musí zklidnit přísnou dietou s omezením tuků.
Operace žlučníku
U pacientů s prokázanými žlučovými kameny či jinou poruchou funkce žlučníku je důvod k chirurgickému řešení. Operace žlučníku se v převážné míře provádějí jen laparoskopicky. Výkon lze provést bez hospitalizace v nemocnici. Většinou se tento operační zákrok provádí standardně při krátkodobém pobytu na lůžku, nejvýše se jedná o 24 hodin. Podezření na onemocnění žlučníku lze potvrdit nebo vyvrátit ultrazvukovým vyšetřením. Laparoskopickou operaci v režimu jednodenní chirurgie nemohou podstoupit pacienti, kteří prodělali žlučníkové záchvaty s následnou žloutenkou, a často i ti, kteří měli žlučníkový záchvat v nedávné době spojený s teplotou. Velmi často jsou z laparoskopických operací vyloučeni pacienti, kteří mají za sebou již větší počet břišních operací (velká pravděpodobnost břišních srůstů, které znemožní laparoskopický přístup). V tomto případě se provádí klasická operace, která vyžaduje delší dobu hospitalizace. Doba rekonvalescence po laparoskopické operaci je mnohem kratší než u klasické operace, a to jeden nebo maximálně dva týdny. 3 dny po operaci se doporučuje konzumovat lehčí, kašovitou stravu, od 3. do 7. dne po operaci se pacient může stravovat, jak byl zvyklý s nařízenou dietou před operací. Po týdnu od operace může pomalu zkoušet i nedietní jídla. Tento výkon je plně hrazen zdravotními pojišťovnami.
Léky na žlučník
Léky na žlučník uleví od nepříjemných bolestí v podžebří a pomohou odstranit chronickou zácpu způsobenou nedostatkem žluči ve střevě. Choleretikum také podporuje tvorbu vylučování žluče, čímž uvolňuje bolestivé křeče hladkého svalstva žlučníku. Pokud však pociťujete výrazné obtíže doprovázené nechutenstvím či brzkým pocitem plnosti, doporučuje se užívání choleretik spojit s vhodnou úpravou stravy (vynechání mastného, smaženého, příliš sladkého) a celkovou očistou organismu, která podrážděný žlučník zklidní. Kapky jsou jednou z nejoblíbenějších forem léků na žlučník u lidí, kteří neradi polykají tablety. Vyzkoušejte například Cholagol, který povzbuzuje tvorbu a vylučování žluči a zmírňuje křeče hladkého střeva a žlučových cest, má mírně projímavý účinek. Klasické obalené tablety, které rovněž podporují tvorbu žluči, uvolňují křeče a odstraňují chronickou zácpu. Zástupcem těchto tablet je Isochol. Tobolky se užívají o poznání lépe než tablety, výborný je Essentiale Forte pro prevenci tvorby žlučových kamenů.
Zde je seznam léků na žlučník, které lze volně koupit: léky na žlučník cena. Na tlumení bolesti žlučníku se používají analgetika - léky proti bolesti, například Valetol, Atalargin, APO-Ibuprofen Rapid, atd.
Jako doplněk k těmto lékům se doporučuje pití dostatečného množství žlučníkového čaje, především odvaru ze šalvěje či řepíku lékařského. Uvedené bylinky a čaje na žlučník však slouží spíše jako podpůrný prostředek při lehkých žlučníkových obtížích. V případě, že bolesti neustoupí do 5 dnů, je nutné léčbu konzultovat s lékařem, neboť se může jednat o závažný zánět žlučníku.
Žlučník v těhotenství
Podrážděný žlučník se může v těhotenství objevit. Pokud se jedná pouze o dietní chybu, je dobré tento stav řešit dietou a potíže se žlučníkem samy odezní. Výborný je i žlučníkový a mátový čaj na odeznění nepříjemných problémů se žlučníkem v těhotenství. Tento čaj se pije 2x až 3x denně a neublíží miminku. Samozřejmě je důležitá konzultace s gynekologem.
Jak žít zdravě po operaci žlučníku
Po operaci jsou obvyklé dočasné zažívací problémy, které jsou způsobené tím, že trávicí systém najednou není schopen rozpouštět a emulgovat tuky. Nekontrolovaná velká konzumace tuků po odstranění žlučníku pak může způsobovat průjmy. Protože je bez žlučníku trávení obtížné, jsou změny v dietním plánu nevyhnutelné. Bezprostředně po chirurgickém zákroku je běžná tekutá strava, později polotuhá, každopádně ale musí být netučná a s nízkým obsahem sacharidů. Obvykle měsíc po zákroku je možné přejít na normální stravu, samozřejmě opět s nízkým obsahem tuků, a dále se doporučuje vyhýbat se například kořeněným jídlům, celozrnným výrobkům, oříškům, arašídům, brokolici, květáku, zelí a kapustě.
Žlučníková dieta
Pokud lékař dovolí konzumovat pevnou stravu, začíná se vždy od diety s přísným omezením tuku. Suroviny a pokrmy z nich připravované jsou převážně sacharidového, škrobového typu.
Ke snídani se doporučuje starší pečivo, které nenadýmá, a slabě oslazený černý čaj. K dopolední přesnídávce a odpolední svačině je vhodná ovocná přesnídávka se sucharem nebo ovocný rosol (pudink, kde je místo mléka ovocná šťáva).
Na hlavní chody, tedy oběd a večeři, je pak nejvhodnější takzvaná šlemová polévka, jako je rýžová nebo vločková.
Z ovoce vybíráme jemné, šetřící druhy bez peciček, jadérek a silné slupky, jako jsou meruňky, jablka, broskve, dále ovocné přesnídávky, ovocné přírodní šťávy. Ze zeleniny je to například kořenová zelenina, hlávkový salát a ledový salát, červená řepa, cuketa, chřest, rajský protlak (ale už ne kečup).
Nevhodné jsou luštěniny a celozrnné obiloviny a rovněž pečivo z nich. Z povolených obilovin je to pak rýže, ovesné vločky, pohanka, krupky, bílá mouka a pečivo z ní.
Libové maso není problém, takže pečené kuře může být vhodnou volbou. Z uzenin je nejvhodnější kvalitní šunka.
Máslo je lehčeji stravitelné než olej, kvalitní oleje jsou také samozřejmě vhodné. Vždy je vkládáme až do hotového pokrmu.
Z koření jsou to zelené natě a sušená koření nevýrazného typu, jako jsou pažitka, petrželka, majoránka, vývar z kmínu, kopr, meduňka a další.
Z moučníků je vhodné piškotové a odpalované těsto. Pozor na různé sladké krémy, které jsou pro žlučníkovou dietu velmi nevhodné.
Z technologických úprav se doporučuje dušení, pečení v alobalu, vaření. Zahušťuje se zálivkou z nasucho opražené mouky nebo například pečivem či ovesnými vločkami, které se nechají rozvařit.
Žlučníková dieta recepty
Špagety s kuřecím masem
Suroviny:
- 100 g kuřecích prsou
- 2 rajčata
- rajský protlak
- 50 g strouhaného nízkotučného eidamu
- mletý kmín
- petrželová nať
- špagety
Postup:
Nakrájíme prsa na kostičky, okořeníme a dusíme na vodě. Přidáme na jemno nakrájená rajčata, ze kterých jsme odstranili semínka. Jakmile maso změkne, přidáme dvě polévkové lžíce rajčatového protlaku a petrželovou nať. Omáčka nesmí být příliš vodová. Souběžně připravujeme špagety klasickým způsobem. Když je vše hotové, špagety podlijeme omáčkou a posypeme sýrem.
Vařené hovězí maso s pažitkou
Suroviny:
- 200 g hovězího libového masa
- 40 g hladké mouky
- 10 g másla
- 2 dcl nízkotučného mléka
- pažitka a sůl
Postup:
Libové hovězí maso uvaříme v osolené vodě do měkka. Opražíme na sucho hladkou mouku, zředíme ji nízkotučným mlékem a vodou, osolíme, promícháme a chvíli povaříme. Následně do omáčky přidáme máslo a nasekanou pažitku. Hovězí maso nakrájíme a přelijeme hustou omáčkou. Doporučujeme podávat s vařenými bramborami.
Mrkvový salát s jablkem
Suroviny:
- 2 mrkve
- 3 jablka
- citron
- 1,5 kávové lžičky pšeničných klíčků
Postup:
Mrkev a jablka nastrouháme na jemno, zalijeme vodou. Směs můžeme ochutit kapkou citronové šťávy. Posypeme pšeničnými klíčky a podáváme.
Kuře dušené na rajčatech
Suroviny:
- 1 kuře
- 20 g hladké mouky
- 20 g másla
- 1 dcl nízkotučného mléka
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- sůl podle chuti
Postup:
Kuře naporcujeme, osolíme, podlijeme vodou a rajským protlakem. Dusíme v hrnci do měkka. Hotové kuře vyjmeme. Šťávu zahustíme na sucho opraženou hladkou moukou a chvíli povaříme, následně zahustíme mlékem a máslem, případně přisolíme. Podáváme s vařeným bramborem nebo rýží.
Tvarohová pomazánka s mrkví
Suroviny:
- 400 g nízkotučného tvarohu
- 100 g mrkve
- 40 g cukru nebo medu
- 2 lžíce jablečného nebo meruňkového kompotu i se šťávou
- citron
Postup:
Tvaroh se ušlehá s kompotem, vmíchá se do něj předem uvařená, na drobno nakrájená a již vychladlá mrkev. Podle vlastní chuti přidáme cukr, med nebo citronovou šťávu.
Pečené kuře v troubě
Suroviny:
- 2 půlky kuřecích prsou bez kůže, vykostěné;
- rostlinný olej ve spreji na vaření;
- 1⁄2 lžička soli;
- 1⁄4 lžička čerstvě mletého pepře;
- 1 lžička papriky
Postup:
Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
Kuře z obou stran posypte solí a pepřem.
Celé kuře postříkejte olejovým sprejem.
Celé posypte paprikou.
Vložte rošt do pekáče a postříkejte ho olejovým sprejem.
Umístěte kuřecí prsa na rošt.
Pečte asi 45 minut nebo dokud nevyteče šťáva.