Červená řepa na rakovinu slinivky
Vědci se ve svých studiích zaměřili konkrétně na červené barvivo získávané z červené řepy, které je schváleno Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv a Evropskou unií jako červené potravinářské barvivo E162. Na zvířecích modelech zjistili, že při podávání v pitné vodě tento extrakt z červené řepy snižuje tvorbu multiorgánových nádorů. Dále se v laboratorních podmínkách (in vitro) zjistilo, že široká škála cytotoxických rostlinných extraktů a fytochemikálií působí synergicky s protirakovinným léčivem doxorubicinem [1], ovšem jejich klinické aplikaci na lidech brání obavy o bezpečnost takové kombinované terapie. Nejlepších výsledků v boji proti rakovinovým buňkám bylo dosaženo při poměru jeden díl barviva E162 ku 5 pěti dílům léčiva doxorubicin. Tato zjištění by mohla být cestou k vytvoření účinné léčivé terapie u nádorů, kterými bývá napadena slinivka břišní.
Použití červené řepy
Červená řepa má dostatek důležitých živin. Obsahuje železo, vitamíny B, vitamín C a elektrolyty sodík, hořčík, draslík a fosfor. Listy řepy obsahují vitamín K pro podporu imunitního systému a také beta karoten, který se v těle přeměňuje na vitamín A, antioxidant rozpustný v tucích.
Oblíbený způsob, jak jíst červenou řepu, je pečená řepa s rukolou a kozím sýrem a nebo v zeleninovém salátu. Další způsob, jak si vychutnat červenou řepu, je v polévce, jako je boršč. Existuje mnoho variant výroby boršče. Níže najdete recept na boršč, který lze podávat teplý i studený.
Pokud s přípravou jídel spěcháte, použijte konzervovanou řepu jako poslední možnost. Před konzumací ji nezapomeňte opláchnout, protože konzervy obsahují vysoké množství sodíku, což ve velkém množství není zdravé. Zkuste řepu přihodit k běžnému zeleninovému salátu. Nápady najdete v receptech níže.
Listy z červené řepy jsou také jedlé, takže je nevyhazujte, jakmile si řepu připravíte! Zde je několik návrhů, jak používat listy řepy plné živin:
- Orestujte sladkou cibuli, poté, když je téměř hotová, přidejte nakrájené listy řepy a prolisovaný česnek, promíchejte a nechte vařit, dokud nebudou hotové (listy by měly být tmavě zelené a zavadlé).
- Vhoďte listy červené řepy do hrnce s vodou s dalšími kousky kořenové zeleniny a vytvořte zdravou zeleninovou polévku.
- Odšťavněte listy i se stonky s mrkví nebo jablkem.
- Nakrájejte listy do zeleninového salátu
Při loupání a krájení řepy nezapomeňte nosit rukavice, abyste si neušpinili ruce. Červená řepa se také používá jako přírodní potravinářské barvivo k barvení potravin do červena a zanechává skvrny, pokud se ihned neočistí.
Salát z řepy, rukoly a kozího sýra
Jedná se o jednoduchý, ale dokonalý salát. Červenou řepu můžete v tomto salátu podávat teplou nebo si ji připravit předem a vychladit.
Ingredience:
- 3 střední bulvy červené řepy;
- 1 lžička olivového oleje;
- ¼ lžičky soli;
- 4 - 6 hrnků rukoly;
- 1/4 hrnku kozího sýra;
- 1/4 hrnku vlašských ořechů nebo plátků mandlí.
Postup
Předehřejte troubu na 200 °C. V rukavicích oloupejte a nakrájejte řepu na centimetrové kousky, které pak smíchejte s 1 lžičkou olivového oleje a ¼ lžičky soli. Plech vyložte pečicím papírem a na něj rovnoměrně rozprostřete řepu. Pečte asi 15–20 minut, poté promíchejte a pečte dalších 15–20 minut, nebo dokud lehce nezhnědnou. Alternativně můžete celou neoloupanou řepu zalít vodou, přivést k varu a dusit asi hodinu. Po vychladnutí můžete řepu snadno oloupat a nakrájet.
Umístěte ¼ pečené řepy do hnízda z rukoly. Přidejte 1 lžíci kozího sýra a 1 lžíci drcených vlašských ořechů nebo plátků mandlí. Podle chuti můžete pokapat balsamikovým octem dle vlastního výběru. Lepší dresink si připravte z olivového oleje, dijonské hořčice, balzamikového octa, prolisovaného česneku, soli a pepře. Pokud máte rádi sladkou chuť, přidejte do zálivky malé množství medu nebo pomerančové šťávy.
Boršč s červenou řepou
Ingredience:
- 3 střední bulvy červené řepy, oloupané a nakrájené;
- 2-3 mrkve, oloupané a nakrájené;
- 1 cibule, nakrájená;
- 1 cuketa, nakrájená;
- 1 tuřín, oloupaný a nakrájený;
- 4 hrnky vývaru (zeleninový, ale dobře poslouží i hovězí nebo kuřecí);
- 1 lžíce čerstvého zázvoru, nastrouhaného (nebo 1 lžička sušeného zázvoru v prášku);
- ½ lžičky sušeného tymiánu;
- ¼ lžičky nového koření;
- sůl, pepř podle chuti.
Postup
Všechny ingredience vložte do hrnce, přikryjte a přiveďte k varu. Vařte, dokud zelenina nezměkne (asi 30 minut) - řepu byste měli snadno propíchnout vidličkou. K rozmixování polévky použijte ruční mixér. Dá se podávat teplá i studená, ale nejlépe chutná studená. Můžete také přidat kopeček řeckého jogurtu pro přidání bílkovin! Pro krémový boršč, pokud potřebujete přibrat, přidejte 1 šálek plnotučného mléka nebo smetany.