Účinky slunečnicových semen
Slunečnicová semínka patří k nejhodnotnějším přírodním potravinám. Jsou zdrojem mnoha potřebných živin důležitých pro fungování našeho organismu. Ať už to jsou vitamíny (E, B1, B5), minerály (draslík, selen, hořčík, mangan, železo, vápník, fosfor, zinek) nebo nenasycené mastné kyseliny (omega3, linolová). Právě vitamínu E mají slunečnicová semínka velké množství a řadí se k jeho nejbohatším zdrojům. Ten je základním antioxidantem našeho těla, ve kterém „vyhledává “ volné radikály, neutralizuje je a zabraňuje tak předčasnému stárnutí buněk a degeneraci cév. Dále snižuje riziko tvorby krevních sraženin a vzniku infarktu myokardu, podporuje krevní oběh a tvorbu červených krvinek. Chrání naše tělo před záněty, je bojovníkem proti artritidě, rakovině a cukrovce. Semínka slunečnice pomáhají (díky komplexu vitamínů B) proti stresu, depresi, nervozitě ale i nespavosti. Hořčík v nich obsažený je důležitý pro udržení normálního krevního tlaku. Jeho nedostatek se také může projevit křečemi ve svalech, migrénami, napětím, podrážděností a únavou. Díky selenu se vám zlepší stav pokožky a posílí se nehty. Zároveň je účinnou látkou i proti rakovině – zabraňuje růstu rakovinotvorných buněk a vyvolává jejich odumírání. Slunečnicová semínka vám pomohou při únavě a vyčerpání (resp. předcházejí jim). Doporučují se pro těžce pracující, oslabené a anemické osoby, velice vhodná jsou i pro těhotné, kojící a sportovce.
Dávkování
Přestože mají vysokou nutriční hodnotu, jsou lehce stravitelná. Musejí se ale dobře rozkousat, aby neprošly tělem bez využití hodnotných živin v nich obsažených. Pro osoby, které mají problém s chrupem, starší osoby nebo menší děti, můžete semínka rozemlít. Co se týče dávkování, není třeba určovat nějakou přesnou denní dávku. Podle odborníků ale již dvě polévkové lžíce denně pozitivně působí na váš organismus. Zařadit do jídelníčku je ale můžete v jakémkoli množství (i menším), jezte je podle chuti, zkrátka naučte se je pravidelně „zobat“.
Recepty
Slunečnicová semínka v kuchyni mají všestranné užití. Nejvíce se konzumují zasyrova. Můžete je jíst samotná mezi jídly nebo je v podstatě můžete přidat do jakéhokoli jídla. Hodí se do cereálních snídaní, kaší, jogurtů i do slaných pomazánek. Přidávají se do těsta při přípravě celozrnných chlebů, koláčů nebo je jimi můžete jen posypat. Výborná jsou i lehce a rychle osmahnutá (nejlépe nasucho). Takto upravená se přidávají do salátů a těstovin, ať už čistě zeleninových nebo s tuňákem a kuřecím masem. Zároveň vám takto poslouží jako daleko zdravější náhrada slaných chipsů. Pokud chcete, aby co nejvíce vynikla jejich chuť a abyste nejlépe využili živiny v nich obsažené, před konzumací je na krátký čas namočte do vody, případně nechte vyklíčit.
Autor: © Ing. Romana Šebková