Vliv na člověka
Esenciální mastné kyseliny v slunečnicových semínkách (především kyselina linolová) snižují hladinu cholesterolu v krvi, čímž brání rozvoji arteriosklerózy (stejného účinku se dosáhne i používáním slunečnicového oleje). Vitamin E, kterého slunečnicová semínka obsahují velké množství, je silný antioxidant, jenž zabraňuje degeneraci cév a upravuje přilnavost krevních destiček, což snižuje riziko tvorby krevních sraženin a rozvoje infarktu myokardu. Kyselina linolová a vitamin E dále zlepšují elastičnost kůže, protože chrání její buňky před stárnutím. Konzumace slunečnicových semínek se doporučuje při ekzémech, popraskané a suché pokožce a při zánětech kůže všeobecně. Semínka rovněž posilují nehty a vlasy a zabraňují jejich šedivění. Slunečnicová semínka obsahují stejné množství vitaminu B1 jako pšeničné klíčky. Lidé, které trápí stres, deprese, nespavost nebo nervozita, najdou v těchto zdánlivě obyčejných semínkách velkého pomocníka. Taktéž diabetici dobře snášejí slunečnicová semínka, proto je mohou bez obav zařadit do svého jídelníčku. Nejlepší je jíst slunečnicová semínka syrová, ale dobře usušená.
Slunečnicová semínka loupaná versus neloupaná
Pražená slunečnicová semínka jsou velmi chutná, pokud se však praží dlouho, sníží se jejich nutriční hodnota. Po oloupání můžeme semínka rozemlít na pastu, která je výborná pro děti, starší lidi a pro lidi s poškozeným chrupem.
Slunečnicová semínka při hubnutí
Asi 50 % hmotnosti slunečnicových semínek tvoří tuk, ale najdeme v nich i poměrně velké množství bílkovin a sacharidů. Kromě těchto základních živin jsou semínka slunečnice bohatá na antioxidanty, vitaminy (vitamin E, vitaminy skupiny B) i minerální látky (hořčík, železo, vápník, fosfor a jiné). Energetická hodnota 10 g slunečnicových semínek je 247,46 kJ (59,14 kcal). Slunečnicová semínka představují vhodnou součást zdravého jídelníčku, avšak i u nich platí, že se nic nemá přehánět. S ohledem na jejich kalorickou hodnotu je lepší nekonzumovat jich velké množství. Spíše jejich pozitivní účinky na zdraví využijte tak, že jimi nahradíte část jiných tuků. Výborná jsou například jako součást salátů nebo jako náhražka chipsů večer u televize.
Slunečnicová semínka v těhotenství
Vysoce kalorická a na základní živiny bohatá slunečnicová semínka jsou vhodná pro těhotné a kojící ženy, sportovce, anemiky, podvyživené lidi a pro lidi s oslabeným zdravím po nemoci a vlastně pro každého, kdo potřebuje načerpat novou sílu.
Slunečnicová semínka pražená a solená
Jak již bylo řečeno, pražením mohou slunečnicová semínka ztratit některé vitaminy a minerály. Solená semínka zase obsahují příliš mnoho sodíku. Ani jeden z uvedených způsobů úpravy tedy není pro naše zdraví přínosný.
Zde je cena slunečnicových semínek.
Recepty se slunečnicovými semínky
Loupaná slunečnicová semínka se hodí jak k přímé konzumaci, tak do různých sladkých (obilninové kaše, nákypy...) či slaných jídel (zeleninové pokrmy, zpestření rýže či kuskusu).
Slunečnicová majonéza
Ingredience: 100 g semínek slunečnice, citrón, 1/2 čajové lžičky soli, 2 polévkové lžíce oleje, 2 stroužky česneku, voda.
Postup: Všechny ingredience mixujeme 10 minut. Vzniklý hladký krém můžeme ochutit pažitkou, paprikou a podobně. Působením citrónu pak zůstane majonéza bílá, jinak ztmavne.
Slunečnicová paštika
Ingredience: 100 g slunečnicových semínek, 20 g sušených rajčat (ne v oleji), 2 polévkové lžíce lahůdkového droždí, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1 polévková lžíce kvalitního oleje, špetka sušené červené řepy (nemusí být, dává se pro lepší barvu), šťáva z jednoho menšího citrónu (nebo z půlky většího), 100 + 300 ml vody, 5 g práškového agaru (polovina pytlíčku), 3 polévkové lžíce sójové omáčky Shoyu, 1 čajová lžička soli, 2 čajové lžičky červené papriky, 2 čajové lžičky provensálského koření.
Postup: Slunečnicová semínka namočíme (nejlépe přes noc). Stejně tak zalijeme sušená rajčata 100 ml vody a necháme je nabobtnat. Druhý den v menším hrnci rozpálíme olej a zpěníme najemno nakrájenou cibulku. Chvilku restujeme, pak přidáme červenou papriku a provensálské koření a promícháme. Přilijeme asi 100 ml vody a minutku dusíme. Mezitím si v 200 ml vody rozmícháme agar, který poté přilijeme do hrnce, přivedeme k varu a necháme minutku provařit. Odstavíme. Slunečnicová semínka slijeme, opláchneme a nasypeme do mixéru, přidáme lahůdkové droždí, česnek, citrónovou šťávu, sójovou omáčku, červenou řepu, rajčata (i s vodou) a mixujeme. Ještě horkou vodu s agarem a kořením nalijeme do mixéru k rozmixované slunečnicové směsi. Mixujeme 2 minuty na vysoké otáčky, dokud není směs dokonale hladká. Nádobu na srnčí hřbet nebo jinou vhodnou formu vypláchneme studenou vodou a směs do ní nalijeme. Necháme vychladnout (nejprve venku, pak dáme tuhnout do lednice). Ztuhlou a vychlazenou paštiku vyndáme z lednice a nožem opatrně po stranách odlepíme. Můžeme vyklopit na tácek nebo krájet přímo ve formě.
Pražená slunečnicová semínka
Ingredience: 2 lžičky soli, 1 balíček slunečnicových semínek, 1 hrnek vody.
Postup: V hrnku vody rozmícháme sůl a do této osolené vody namočíme semínka (alespoň na půl hodiny, ale můžeme i na delší dobu). Troubu předehřejeme na 200 °C a na plech rozprostřeme pečicí papír. Semínka slijeme a rozložíme důkladně po celém plechu. Dáme do trouby. Během pražení semínka mícháme a převracíme. Můžeme jemně posolit, pokud máme sůl rádi. Doba pražení závisí na výkonu trouby − pohybuje se mezi 10 až 20 minutami. Semínka nesmí být hořká a rovněž je potřeba je vyndat dříve, protože ještě docházejí.
Pomazánka se slunečnicovými semínky
Ingredience: 1 sýr Lučina, sůl, pepř, 1 salátová okurka, 1 smetana ke šlehání, 1/2 balíčku slunečnicových semínek, jarní cibulka, nasekané bylinky, 100 g šunky, 3 ředkvičky.
Postup: Okurku oloupeme, podélně nakrájíme na čtvrtky a měkké středy se semínky vyřízneme nebo vydlabeme. Poté okurku pokrájíme na malé kousky, které dáme do mísy, osolíme, opepříme a společně se sýrem Lučina, smetanou a česnekem dobře promícháme. Přidáme slunečnicová semínka, bylinky, jarní cibulku a najemno nakrájenou šunku. Dle potřeby (hustoty) můžeme pomazánku zředit smetanou (pokud si chceme udělat salát, můžeme přidat více okurky). Pomazánku necháme krátce v chladu proležet, pak podáváme na chlebíčkách či bagetkách nebo s jiným čerstvým pečivem. Dle chuti dozdobíme ředkvičkami.
Autor: © svevi
Foto: © Tamorlan