Zázvorový čaj účinky
Zázvorový čaj nejen báječně chutná, ale je rovněž velmi zdravý. Pomáhá při nemocech z nachlazení, zvyšuje chuť k jídlu (napomáhá trávení), zbaví bolesti v krku. Uvádí se, že má antibakteriální a protizánětlivé účinky. Kandovaný zázvor pomáhá těhotným ženám proti ranní těhotenské nevolnosti, ale i proti kinetóze, nevolnosti v dopravních prostředcích (auto, lodě, letadlo). Podle některých pramenů napomáhá zázvorový čaj hubnutí, stimuluje centrální nervovou soustavu a působí jako afrodiziakum.
Zázvorový čaj a hubnutí
Pravidelná konzumace zázvoru má nejen blahodárné účinky, ale může se projevit i na vaší snaze zhubnout. Zázvor je díky své pikantní chuti vhodným kořením do celé řady jídel. Obecně pikantní jídla napomáhají při hubnutí. Pikantní, pálivé jídlo zvyšuje teplotu těla, což je dobré pro rychlejší metabolismus a spalování kalorií. Zázvorový čaj na hubnutí si připravíme tak, že nastrouháme nebo nasekáme přibližně půl šálku čerstvého zázvoru. Dnes jej koupíme ve většině supermarketů. Naporcovaný zázvor vložíme do nádoby a zalijeme vodou. Tuto směs přivedeme k varu a necháme asi 10 minut vařit – záleží, jak silný čaj chceme připravit. Nakonec jej můžeme osladit menším množstvím medu. Takto připravený čaj pak můžeme pít 3x denně teplý nebo studený. Zázvor je obecně velmi dobře snášen. Jen málokdo má s jeho konzumací nějaké problémy. Snad kromě chuťového vjemu nejsou známy žádné výrazné vedlejší účinky spojené s jeho užitím. Pouze při vysokých dávkách může hrozit podráždění žaludku, pálení žáhy, nebo dokonce průjem.
Zázvorový čaj při nachlazení
Zázvorový čaj je nejšetrnější forma konzumace zázvoru. Má pikantní a osvěžující chuť, často se používá jako domácí lék proti nachlazení, chřipce a bolesti v krku. Jeho příprava je velmi snadná.
Potřebujete: 1 citron, med, zázvor – stejné váhy jako citron
Postup: Do menší skleničky s víčkem vložte nakrájený citron a zázvor na tenké plátky. Směs zalijte medem, tak aby bylo vše ponořeno, a uskladněte v ledničce.
Dávkování: 1 čajovou lžičku směsi dáme do hrnečku a zalijeme horkou vodou (nesmí být příliš vařící, aby nezničila vitamíny a enzymy).
Zázvorový čaj pro děti
Zázvor oloupeme, nastrouháme (asi 2 x 2 x 3 cm), vložíme do konvice a spaříme 1,5 litrem vody. Poté vymačkáme šťávu z jednoho citronu. Zázvorový čaj je nejlepší sladit medem. Základ můžeme dochucovat dalšími ingrediencemi:
Do konvice přidáme k zázvoru dva sáčky kvalitního čaje.
Do nádoby se širokým hrdlem nadrobno nakrájíme ke strouhanému zázvoru ještě šťavnaté ovoce: mandarinku, kiwi, pomeranč. Naléváme tak, aby se ovoce dostalo do šálků.
Přidáme koření: 3–4 hřebíčky, na špičku nože mleté skořice, 3–4 kuličky nového koření (platí i pro ovocnou variantu).
V konvici spolu se zázvorem rozmícháme dvě polévkové lžíce kvalitního džemu (nejlépe vlastní výroby, výborný je například meruňkový). Můžeme přidat i čaj v sáčku. Tuto variantu už nepřislazujeme.
Zázvorový čaj s citronem
Potřebujete: 1cm plátek oloupaného čerstvého zázvorového kořene, 0,5 litru vařící vody, podle chuti citron, med, skořici, pomeranč, mandarinku, hřebíček
Postup: Oloupaný zázvor nastrouháme na hrubém struhadle, dáme do sklenice a zalijeme vodou. Necháme 15 minut vyluhovat. Poté čaj přecedíme a dochutíme. Můžeme přidat citronovou, mandarinkovou nebo pomerančovou šťávu, skořici, hřebíček a dosladit medem. Pokud si uděláme variantu čaje s citronem a medem, můžeme ho nechat vychladit a máme výborný osvěžující nápoj pro letní dny. V tom případě ale nepoužíváme skořici a hřebíček.
Zázvorový nápoj
Potřebujete: 20 g zázvoru (2–3 cm), sodu nebo perlivou minerální vodu, 3 ks limetky, 3 lžíce třtinového cukru, dále džbán (alespoň litrový), struhadlo, ledové kostky, míchací lžičku
Příprava: Zázvor oloupeme (například škrabkou na brambory) a co nejjemněji nastrouháme do džbánu, vymačkáme šťávu z jedné limetky. Zalijeme sodou nebo perlivou minerální vodou, promícháme a dáme louhovat alespoň na 20 minut do lednice. Pokud nemáte rádi kousky zázvoru v limonádě, je na čase limonádu přecedit (nebo kousky „vylovit“ malým cedníkem či lžící). Přidáme třtinový cukr a důkladně promícháme tak, aby se rozpustil. Na závěr vložím kostky ledu a dvě limetky nakrájené na čtvrtiny.
Zázvorový čaj s mlékem
Potřebujete: 3 čajové lžičky zázvoru, 1 šálek vody, 2 šálky mléka (možné je i sójové mléko), med nebo hnědý cukr, citron
Postup: Nastrouhejte zázvor na tenké plátky, dejte ho do sítka na čaj a vložte do konvice. Zalijte vařící vodou, přikryjte víčkem a nechte louhovat 10–15 minut. Poté přidejte mléko. Dochuťte medem nebo hnědým cukrem a citronem.
Zázvorový čaj v těhotenství
Těhotné ženy to nemají jednoduché. Ačkoli těhotenství není nemoc, je to jiný stav, který přináší spoustu změn. Bylinky, na něž byste měly v těhotenství v případě nachlazení zapomenout, jsou hřebíček, skořice, zázvor, lékořice, eukalyptus, tymián, majoránka, prvosenka, sedmikráska, divizna, podběl a šalvěj. Zázvor bývá doporučován pouze na počátku těhotenství proti ranním nevolnostem, a to ve velmi malém množství. Dokáže značně prokrvovat, a dokonce by mohl vyvolat i předčasný porod!
Autor: © svevi
Foto: © Gleb