Zdravá strava pro zdraví a styl
Zdravá strava je taková, která nám v nemoci pomáhá k uzdravení a pokud jsme zdraví – zdravými zůstaneme. Čím více čerstvých plodů z přírody, ovoce a zeleniny můžeme začlenit do svého jídelníčku, tím více síly a energie může proudit v každé buňce našeho těla. Člověk se obvykle živí rostlinnou i živočišnou potravou. Někteří lidé se však domnívají, že pevného zdraví dosáhnou jen tehdy, když si budou odříkávat maso a takřka všechny potraviny živočišného původu. Takové názory zastávají stoupenci vegetariánství. Dietetikové však prohlašují, že naši stravu mají tvořit z 1/5 potraviny živočišného původu a ze 4/5 rostlinného. Jestliže však někdo odmítá maso a raději konzumuje vejce, sýry, mléko a podobně, je to už jeho věc. Ale ať už je člověk vegetarián, nebo dává přednost masu, měl by si uvědomit, jaké nesmírné poklady obsahuje říše rostlin. Když budete správně jíst, posunete si tím každý den váhu o kousek níže.
Jednoduchá změna životního stylu má úžasnou schopnost zvrátit a zabránit některé z nejhorších nemocí, když začneme v plné míře využívat to, co nám příroda nabízí, když se začneme více zajímat o zdravou výživu a budeme více přemýšlet o tom, co připravíme k jídlu, když rychlé stravování vyrovnáme větší spotřebou ovoce a zeleniny, dopřejeme si minimum moučníků, cukroví, tučných jídel, alkoholu a sladkých nápojů a nebudeme se pouštět do jednostranných zázračných diet. Neobyčejně zdravou a chutnou stravou je zelenina všech druhů u nás pěstovaných nebo k nám dovážených. Výborná je čerstvá i vařená, prospívá žaludku i střevům. Zelenina je bohatým zdrojem minerálů a vitamínů, kyseliny v ní obsažené dráždí k většímu vyměšování šťáv, což usnadňuje trávení. Kdo ke zdravé stravě přidá pořádnou dávku pohybu, může žít zdravě a cítit se výborně.
Zdravá strava při hubnutí
Mezi zdravé hubnutí patří dietní program podle Antonie Mačingové. Dieta vznikla podle vlastních zkušeností autorky a jejích známých. Protože výsledky byly tak znamenité, rozhodla se podělit s návodem na očistu psychickou i fyzickou a zhubnutí přebytečných kilogramů, tuků. Mačingová slibuje ve své knize snížení hmotnosti a vnitřní očistu, při níž se zbavíte toxinů a dalších látek, které nemají příliš příznivý dopad na lidské zdraví. Stejně jako při jiných změnách příjmu potravy, tak i u této diety je zapotřebí začít u sebe v hlavě. Dietou můžete svůj problém vyřešit nebo taky ne. Záleží na vašem přístupu, jestli zůstanete v „tukové ulitě“, nebo budete pokračovat ve slupování tuku a zmenšování počtu tabletek na tlak. Dieta je sestavena tak, aby samo jídlo požíralo tuk a pomohlo nastartovat mnohdy zaseklý metabolismus. Po absolvování diety dle Mačingové budete v psychické i fyzické rovnováze, očištění od toxinů, bez hladu, bez chuti na sladké a také kromě zrychleného metabolismu nezažijete jojo efekt – avšak pouze v případě, že budete následovat další kroky.
Zdravá strava
Plnohodnotná a pestrá strava může velmi ovlivnit kvalitu a délku života, samozřejmě v kombinaci s vhodným cvičením. Proto přináším pár rad k sestavení správného jídelníčku.
Základní pravidla zdravého jídelníčku
- Upřednostňovat bíle maso (ryba, drůbeží bez kůže, králík) nad červeným, když už maso hovězí či vepřové, tak s nízkým obsahem tuku (například hovězí bok či kýta). Vejce maximálně 2 ks týdně.
- Cukry převážně přírodního původu (ovoce), pozor na skryté cukry (například 1 kus sladkého pečiva obsahuje 25 g cukru, 180 ml Coca Coly 17,5 g cukru).
- Vyvarovat se průmyslově vyráběným pokrmům (bujónové kostky, ochucené přísady, nakládaná zelenina, salátové zálivky, uzeniny, masové konzervy, solené oříšky).
- Mléko a mléčné výrobky převážně s nízkým obsahem tuků, preferovat kysané mléčné výrobky.
- Solit velmi opatrně, upřednostňovat zelené natě před kořením s obsahem soli.
- Hojnost ovoce a zeleniny. Denně konzumovat převážně syrovou zeleninu a ovoce. Denní přísun by měl činit minimálně 500 g (5 porcí).
- Omezit příjem bílého pečiva a zvýšit konzumaci celozrnných výrobků (neloupaná rýže, celozrnné těstoviny apod.).
- Tekutiny převážně bez přidaného cukru, množství záleží na fyzické aktivitě, optimálně 2–3 litry.
- Zařadit do jídelníčku luštěniny (fazole, čočka apod.). Preferovat rostlinné tuky nad živočišnými. Vynikající je olivový olej. Pozor na skryté tuky (oříšky, uzeniny, sýry, čokoláda apod.).
- Jíst několikrát denně, tzn. jídlo rozdělit na 5–6 porcí (snídaně by měla činit přibližně 800 kJ, přesnídávka 400 kJ, oběd 1 400 kJ, svačina 400 kJ a večeře 1 000 kJ).
- Jídlo nekonzumovat ve spěchu.
Zdravá strava pro sportovce
Výživa sportovce musí být mnohem kvalitnější než výživa nesportujícího člověka, neusilujícího cíleně ani o výborné zdraví ani o pěknou postavu, nebo výbornou fyzickou zdatnost. Člověk, který se zabývá výživou alespoň okrajově, má tu výhodu, že má určité základní znalosti. Je nutné stravovat se tak, aby pokrmy byly sestaveny z potravin co nejméně devastovaných průmyslovým zpracováním a tepelnou úpravou a nevhodnými kombinacemi. Lze třeba využít pozitivního vlivu různých zeleninových jídel, jež jsou většinou mladých lidí zcela podceňována. Pro vrcholového sportovce je výživa na prvním místě. Ví přesně, kolik má jíst, pít, kolik jeho tělo potřebuje výživových doplňků, aby nechyběla žádná potřebná látka a tělo bylo v rovnováze a tím i výkonné. Horší to je u rekreačních sportovců a úplně nejhorší u těch, kteří se snaží sportem zhubnout a myslí si, že když nebudou jíst, tak budou hubnout rychleji. Tak to bohužel nefunguje. Právě v době, kdy chcete zhubnout pár kil nebo zpevnit tělo, se musíte správně stravovat a poctivě doplňovat výživové prvky. Jinak bude vše naopak. Tělo bude mít hlad a paradoxně bude vše ukládat a vy nebudete hubnout. Pokud cvičíte dlouho a pravidelně, může se stát, že dostanete hlad. Pak je dobré doplnit energii pomocí speciálních nápojů určených pro sportovce. Mohou být proteinové nebo isotonické. Přitom oba umí dodat energii i potřebné chybějící látky.
Jídelníček
Každý den bychom si měli dopřát blahodárnou vlákninu pro trávení, která správně působí na střeva, minerály a vitamíny, jež získáváme z ovoce, zeleniny, luštěnin, ořechů a celozrnných potravin. Celozrnné pečivo obsahuje klíčky a obaly semen, které jsou bohatší o vitamíny, minerální látky a stopové prvky, než pečivo z bílé mouky o tyto složky ochuzené. Celozrnné výrobky se zeleninou a ovocem jsou důležitým zdrojem vlákniny, jež naplní žaludek a tím vyvolá pocit sytosti. Zároveň aktivuje činnost střev, neutralizuje škodlivé střevní bakterie a jedovaté látky, čímž přispívá ke snížení hladiny cholesterolu v krvi. Ovoce a zelenina nám poskytujíce všechno, co našemu tělu prospívá a navíc pomáhá při obnově buněk, napomáhá při léčbě různých nemocí, při hubnutí bez drastických diet a zpomaluje stárnutí. Všechny druhy ovoce a zeleniny obsahující vitamíny A, skupiny B, C, E snižují riziko rakoviny. Zdravou stravu přikrášlíme bylinkami, pohyb nás zbaví přebytečných kilogramů, ochrání před osteoporózou a přinese nám psychické uspokojení a radost. Častým pitím zbavíme tělo jedovatých látek a usazených toxinů. Vhodné jsou bylinkové nápoje, čerstvé šťávy z ovoce a zeleniny nám pomohou k odlehčení organismu. Nesmíme zapomínat na pití čisté vody.
Zdravá strava – recepty
Míchaná vajíčka
Ingredience: 10 g másla, 30 g cibule, 2 vejce, sůl, pepř
Postup: Na 3mm plátku másla osmažíme jemně nakrájenou cibulku a vmícháme vejce. Osolíme, opepříme.
Hrachová polévka
Ingredience: 130 g zeleného nebo žlutého půleného hrachu, 1 velký pórek, 2–3 stroužky česneku, mořská řasa kombu nebo nori, rostlinný olej, sůl nebo solčanka
Postup: Hrách je vhodné namáčet 1–2 dny. V průběhu namáčení ho alespoň 2x denně, ideálně vždy ráno a večer, propláchneme a namočíme do čisté vody. Nádobu není třeba uchovávat v lednici. Před vařením znovu naposledy propláchneme a nalijeme čistou vodu (množství volíme podle toho, kolik porcí polévky a jak moc hustou ji budeme chtít; ideální je kolem 1,5 l). Přidáme malé množství mořské řasy kombu nebo nori (není podmínkou, ale je vhodná pro dobré trávení luštěnin a doplnění minerálních látek) a dobře propláchnutý a na kolečka pokrájený pórek. Přivedeme k varu, na mírném ohni vaříme 40 minut. Přidáme česnek – když ho vložíme do polévky před koncem, bude jeho chuť intenzivnější, než když se bude vařit od začátku. Dochutíme solí nebo solčankou a necháme ještě provařit, dokud nebude hrách zcela měkký. Poté rozmixujeme tyčovým mixérem a polévka je hotová.
Česneková pomazánka z avokáda
Ingredience: 1 avokádo, 3 lžíce bílého jogurtu, 1–2 stroužky česneku, čerstvá citronová šťáva, sůl a pepř
Postup: Avokádu odřízneme obě stopky, nožem odkrojíme slupku, rozkrojíme na půl a vyjmeme pecku. Poté ho nastrouháme na jemném struhadle do menší misky, přidáme, utřený česnek, jogurt, citronovou šťávu podle chuti, osolíme, opepříme. Vše důkladně promícháme. Můžeme ihned konzumovat, i když lepší je nechat pomazánku alespoň chvilku uležet.
Křupavá restovaná zelenina
Ingredience: 1/2 žluté, zelené a červené papriky, hrst krouhaného červeného zelí, hrst krájeného pórku, hrst pokrájené mrkve, 1 cibule, 2 PL rostlinného oleje vhodného pro tepelnou úpravu, koření na grilovanou zeleninu se solí
Postup: Zeleninu libovolně pokrájíme na menší a tenčí kousky. Vložíme do pánve, zalijeme olejem a posypeme kořením. Smažíme cca 3–5 minut do křupava. Pokud se vám zelenina nezdá dost provařená, lehce podlijte vodou, přikryjte pokličkou a ještě chvilku poduste.
Kokosovo-jáhlové kuličky
Ingredience: 60 g jahel (váha před uvařením), 25 g Zajíce (sušený sójový nápoj), 35 g sladovitu (podle potřeby i více), 5 g karobu, 25 g mandlí, 12 g kokosu (+ na obalení)
Postup: Jáhly důkladně několikrát spaříme. Dáme vařit vodu (cca 250 ml). Až bude voda horká, nabereme půl hrnku, ve kterém rozmícháme Zajíce, sladovit a karob. Poté vlijeme zpět do hrnce, přivedeme k varu a vložíme jáhly. Vaříme 15–30 minut, dokud nezměknou a neodpaří se všechna voda. (Jáhly můžete lehce rozvařit, aby kuličky lépe držely. Kdyby se voda odpařila dříve, než jáhly změknou, přilejeme podle potřeby trochu horké vody) Na konci vaření je třeba míchat, aby se nepřipalovaly. Po uvaření smícháme jáhly s nasekanými mandlemi a kokosem (můžeme přidat i rumovou esenci), dáme odpařit do cedníku a necháme vychladnout. Vychladlou směs tvarujeme do malých kuliček a obalujeme v kokosu.
Celozrnný švestkový koláč s mákem a drobenkou
Ingredience:
Maková náplň: 100 g mletého máku, 10 g cukru, 125 ml mléka, 1 vanilkový cukr, 1 lžíce rumu, špetka skořice, citronová šťáva
Koláč: 150 ml mléka, 15 g droždí, 30 g cukru, 250 g špaldové mouky, 1 žloutek, 40 g másla nebo Hery, špetka soli
Drobenka: 20 g másla, hrubá celozrnná pšeničná mouka podle potřeby
Postup: Ze všeho nejdříve si připravíme kvásek. Ve 100 ml vlažného mléka rozmícháme droždí se lžící cukru, lžící mouky a necháme vykynout přibližně 10–15 minut. V době kynutí kvásku uděláme makovou náplň. Všechny suroviny smícháme a dáme do kastrůlku. Vaříme na mírném ohni do zhoustnutí (cca 5 minut). Vyrobíme i drobenku, a to tak, že do másla pomalu přimícháváme mouku, dokud nezískáme požadovanou konzistenci (sypká, jemně hrudkovitá). Do mísy prosejeme mouku, přidáme vykynutý kvásek, zbylé vlažné mléko s rozšlehanými žloutky, rozehřátý tuk, sůl a vypracujeme řidší těsto, které by se nemělo lepit na stěny mísy, a necháme 20 minut kynout na teplejším místě. Vykynuté těsto dáme na tukem vymazaný plech nebo pekáč, prsty ho roztlačíme na celou plochu, potřeme makovou náplní, hustě poklademe na plátky pokrájenými švestkami a posypeme drobenkou. Pečeme ve středně vyhřáté troubě 25 minut.
Autor: © svevi
Foto: © Dana Payne